Lockdown: Τα γραφήματα που τρόμαξαν τους Τσιόδρα – Μητσοτάκη και μπήκαμε σε καραντίνα

1:52 μ.μ. - Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020
01:11 μ.μ. - Παρ, 06/52/2020
Image: Lockdown: Τα γραφήματα που τρόμαξαν τους Τσιόδρα – Μητσοτάκη και μπήκαμε σε καραντίνα

Το πώς έφτασαν οι λοιμωξιολόγοι να εισηγηθούν το lockdown παρουσίασε χτες ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας

Το πώς έφτασαν οι λοιμωξιολόγοι να εισηγηθούν το lockdown παρουσίασε χτες ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής ουσιαστικά λαμβάνονταν υπόψιν τα γραφήματα του CDC για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, αλλά και τα εγχώρια στατιστικά τα οποία και παρουσίασε χτες, εξήγησε επιστημονικά πως φτάσαμε στην δραματική απόφαση του lockdown.

Τι είδαν οι λοιμωξιολόγοι στα γραφήματα του CDC  και τρόμαξαν

Ο καθηγητής ανέφερε χτες πως οι πίνακες που δείχνουν τις αλλαγές της τελευταίας εβδομάδας προκάλεσαν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλούν και οι πίνακες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Ευρώπης, οι οποίοι δείχνουν την πορεία του κοροναϊού από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Οι καμπύλες δείχνουν την τεράστια αύξηση που έχει συμβεί ανά μήνα, ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν οι πολίτες επέστρεψαν από τις διακοπές τους.

Τα γραφήματα του ευρωπαϊκού κέντρου, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο Σ. Τσιόδρας και οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής, προκάλεσαν φόβο ως προς την αύξηση που παρατηρήθηκε. Μια αύξηση που δοκιμάζει το ΕΣΥ και είναι σίγουρο ότι θα τίναζε στον αέρα την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό CDC τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο στην Ελλάδα στις 5 Νοεμβρίου έφτασαν τα 4,498.87, ενώ οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανά εκατομμύριο έφτασαν τους 64.57. 

hxonews

Όσον αφορά τα τεστ που έχουν γίνει στη χώρα μας από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, ο αριθμός αυτός φτάνει τα 1.83 εκατομμύρια. 

hxonews

Την ίδια ώρα, το διάγραμμα του CDC για τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας αποδεικνύει την δραματική αύξησή τους αυτόν τον μήνα, καθώς ενώ η πάνω καμπύλη(η πορτοκαλί) είναι σχεδόν ίσια, τον Νοέμβριο ξεφεύγει ανησυχητικά. 

hxonews

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ήταν 46.892 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 673. 

hxonews

Ενα από τα γραφήματα που προκάλεσαν φόβο ήταν αυτή που δείχνει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ενώ δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο η καμπύλη ήταν χαμηλά και η αύξηση σχετικά μικρή, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά και στη συνέχεια τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, καταγράφεται μια εντυπωσιακή αύξηση για να φτάσει τελικά πάνω από τα 2.000 την ημέρα. 

hxonews

Σε σχέση πάντως με τις υπόλοιπες χώρες, όντως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Συγκεκριμένα ο δείκτης θετικότητας στην χώρα μας παραμένει στο πορτοκαλί σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν σχεδόν το ίδιο πληθυσμό με εμάς. 

hxonews

Ο συγκεκριμένος δείκτης στην Ελλάδα παραμένει μεταξύ του 3%-5%, ενώ στο Βέλγιο έχει ξεφύγει από το 20%.

Η Ελλάδα είναι τελευταία ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τα κρούσματα σημειώνοντας 195.95 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Μάλιστα όλες οι χώρες εμφανίσουν εκθετική άνοδο το τελευταίο διάστημα, σε αντίθεση με τον Ιούνιο που όλες ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εκτός από την Σουηδία. 

hxonews

Ωστόσο η χώρα μας δεν είναι τελευταία στους ημερήσιους θανάτους, καθώς αυτή τη χώρα την κατέχει η Σουηδία.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας καταγράφηκαν χτες 29 θάνατοι, ενώ 87 κατέγραψε η Ολλανδία και 47 η Πορτογαλία. 

hxonews

Γιατί ο κοροναϊός χτυπά ανελέητα στο δεύτερο κύμα

O κ. Τσιόδρας πάντως χτες εξήγησε γιατί το δεύτερο κύμα είναι πιο σαρωτικό και πιο θανατηφόρο.

Μάλιστα παρουσίασε και μερικά δεδομένα που δίνουν τα πιο διακεκριμένα ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, οι επιστήμονες στον ελληνικό ινστιτούτο Παστέρ κάνουν έρευνες για να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό από τον Μάρτιο μέχρι τώρα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν πως ο ιός έχει αλλάξει.

«Ωστόσο κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μία μετάλλαξη που έχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και μετά/ Τότε δεν το είδαμε γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε μία επιρροή του κλίματος στην τάξη του 20%», ανέφερε ο ίδιος.

Ο καθηγητής ανέφερε πως τους προκάλεσε έκπληξη η αυξημένη θετικότητα του και η αύξηση κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδα.

«Όταν μας παρουσιάστηκαν τα μοντέλα ανησυχήσαμε πάρα πολύ», είπε ο κ Τσιόδρας προσθέτοντας πως πέρα από τα επιδημιολογικά δεδομένα είχαμε και μοριακά δεδομένα όπου δείχνουν πως η επιδημία περιορίστηκαν σε περιοχές που έλαβαν οριζόντια μέτρα. 

hxonews

Κόκκινος συναγερμός από τα χτεσινά κρούσματα

Την ίδια ώρα τρόμο προκαλεί και η ραγδαία άνοδος σε διασωληνωμένους και νεκρούς. Χτες και για ακόμη μια ημέρα, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδείχτηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας και έχει τεθεί ήδη σε καθεστώς lockdown.

Από τα 2.917 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 862 καταγράφονται στην Θεσσαλονίκη -νέο αρνητικό ρεκόρ- ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 588 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στις Σέρρες καταγράφονται 168 κρούσματα. Ακόμα, στη Λάρισα εντοπίζονται 97 κρούσματα, ενώ Πέλλα και Πιερία καταγράφουν 67 και 60 κρούσματα αντίστοιχα.

Τρομακτικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα, γεγονός από το οποίος φαίνεται και από τις δηλώσεις Τσιόδρα.

«Έκπληκτοι διαπιστώσαμε την ταχύτητα μετάδοσης του ιού και ζητήσαμε να δουμε αν έχει αλλάξει κάτι με τον ιό» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Μας εκπλήσσει αυτή η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πίεση το σύστημα υγείας».

«Το lockdown θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του ιού» τόνισε χτες ο καθηγητής.

in.gr