Lockdown: Γιατί πάμε σε "κλειστά" Χριστούγεννα - Σήμερα οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο και κομμωτήρια

7:36 π.μ. - Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020
07:12 π.μ. - Παρ, 11/36/2020
Image: Lockdown: Γιατί πάμε σε "κλειστά" Χριστούγεννα - Σήμερα οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο και κομμωτήρια

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως και γενικότερα ο "δρόμος" προς τις γιορτές

Η κυβέρνηση οδηγείται όπως όλα δείχνουν σε ένα πολύ συντηρητικό άνοιγμα της αγοράς, σε άρση του lockdown με το... σταγονόμετρο. Σήμερα στις 11 π.μ. αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη για το τι θα λειτουργήσει τελικά. Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι λοιμωξιολόγοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί με όσα ακούγονταν και γράφονταν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που χτυπούσαν καμπανάκι κινδύνου για εικόνες τύπου Harrods, αν λειτουργήσουν τα καταστήματα.

Ο Στέλιος Πέτσας από την Πέμπτη σε δηλώσεις του είπε ότι "είναι βέβαιο πως δεν θα πάμε σε ένα άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί". Οι βασικές αιτίες είναι ότι τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα, οι ΜΕΘ δεν αποσυμφορούνται με τον ρυθμό που θα περίμεναν κυβέρνηση και ειδικοί, ενώ και πολλοί επιστήμονες ήταν αρνητικοί στο να λειτουργήσει κανονικά η αγορά. Ανησυχία προκαλούν και οι εστίες με μαζικά κρούσματα, όπως συνέβη στο γηροκομείο της Λαμίας με τα 50 κρούσματα, αλλά και στο χωριό Ραπτόπουλο στα Άγραφα, που από χθες μπήκε σε "σκληρή" καραντίνα.

Τι θα ανακοινωθεί

Σήμερα στις 11 π.μ. αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον Στέλιο Πέτσα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Σχεδόν βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, ενώ το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τη μορφή του click away, δηλ. με online παραγγελία και παραλαβή από το κατάστημα, χωρίς να μπαίνει κανείς εντός των μαγαζιών. Αυτό θα ισχύσει σε όλα τα καταστήματα που έχουν αυτή τη δυνατότητα, πλην των μεγάλων εμπορικών. Τα malls εξετάζεται να μην ανοίξουν καθόλου πριν από τις γιορτές. Αυτό που μένει να φανεί, είναι εάν θα υπάρξει κάποια γεωγραφική διαφοροποίηση ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Πρόκειται για κάτι που αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των ειδικών, αλλά είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Έως το βράδυ της Πέμπτης πάντως, η κατεύθυνση ήταν να υπάρξουν οριζόντιες αποφάσεις για ολόκληρη την Ελλάδα. Τέλος, όσον αφορά στην Εκκλησία, αναμένεται ένα συμβολικό άνοιγμα για την ημέρα των Χριστουγέννων και των Φώτων με όλα τα μέτρα προστασίας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι έως 50 άτομα μέσα στους ναούς με υποχρεωτική μάσκα, ενώ για την ημέρα των Φώτων αναμένεται ο αγιασμός να μοιράζεται σε μπουκαλάκια και το αντίδωρο τυλιγμένο σε μεμβράνη.

enikos.gr