Lockdown: Crash test τα Χριστούγεννα για πιο αυστηρά μέτρα – Νέες ανακοινώσεις σήμερα για ελέγχους, μετακινήσεις

7:54 π.μ. - Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020
07:12 π.μ. - Τρί, 22/54/2020
Image: Lockdown: Crash test τα Χριστούγεννα για πιο αυστηρά μέτρα – Νέες ανακοινώσεις σήμερα για ελέγχους, μετακινήσεις

Τα Χριστούγεννα θα κρίνουν… την Πρωτοχρονιά

Το απόλυτο crash test για την τήρηση των μέτρων θεωρείται το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων καθώς όπως ειδικοί και κυβέρνηση φοβούνται πως η γιορτή θα θρέψει τον ιό.

Άλλωστε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος: Αν ξεφύγει η κατάσταση θα πάρουμε νέα μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε μάλιστα πως σήμερα αναμένεται να γίνουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με τους ελέγχους και τις μετακινήσεις εν μέσω εορτών.

Συγκεκριμένα δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα αλλά εφαρμογή των υφιστάμενων. 

hxonews

«Δεν πρέπει να γίνει καταστρατήγηση για να μην έχουμε έξαρση του κοροναϊού. Μιλάμε για συστηματικούς ελέγχους για τις μετακινήσεις μετά τις 10 το βράδυ και ιδίως για τις μετακινήσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς» είπε και πρόσθεσε δε πως «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Σαρωτικούς ελέγχους προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «παρακολουθούμε κι άλλες περιοχές με πολύ μεγάλη προσοχή», όπως η Μαγνησία, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, παράλληλα με την πλήρη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ.

«Τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν μέτρα, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τη δυνατότητα να κάνουμε καταχρήσεις» γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προειδοποίησε ότι «θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν».

Εντολή να ελέγχεται οποιοσδήποτε κινείται μετά τις 22:15

Σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί μυστικό ότι ο μεγάλος φόβος τόσο του κυβερνητικού, όσο και του επιστημονικού επιτελείου της χώρας μας αφορά τα δυο ρεβεγιόν, όπου αναμένεται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αναφορικά με τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της 24ης και της 25ης Δεκεμβρίου.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στους δρόμους να ελέγχουν όποιον άνθρωπο βρίσκεται εκτός σπιτιού, είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο, από τις 22:15 και μετά.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί καμία παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις 22:00, που ισχύει αυτές τις μέρες. 

hxonews

Ρεβεγιόν με άτομα που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα

Πάντως, αυτό που θέλουν να εκπέμψουν ως μήνυμα από την κυβέρνηση και αναμένεται να το πουν και οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης την Τρίτη, είναι πως το ασφαλέστερο θα ήταν να κάνουμε ρεβεγιόν με τους ανθρώπους που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα.

Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε μετακινήσεις και συναντήσεις με ανθρώπους που έχουμε καιρό να δούμε.

Τα Χριστούγεννα θα κρίνουν… την Πρωτοχρονιά

Την ίδια στιγμή, από το πως θα κυλήσουν η 24η και η 25η Δεκεμβρίου αναμένονται να κριθούν τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς.

Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμα πιο σκληροί περιορισμοί.

Κάντε ρεβεγιόν με προϋποθέσεις

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη που έχει βάλει στο περιθώριο την Βρετανία από τα υπόλοιπα κράτη και δεν αποκλείεται να έχει φτάσει και στην Ελλάδα προβληματίζει τους ειδικούς, μιας και η συγκυρία δεν είναι καλή.

Ειδικότερα ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο συνωστισμού, θέτοντας και «προδιαγραφές» για το ρεβεγιόν. 

hxonews

«Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής, μην κρύβοντας και τον προβληματισμό του για την επομένη της λήξης των υφιστάμενων μέτρων.

Με το νέο έτος οι αποφάσεις για τα σχολεία

«Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία» τόνισε χθες ο κ. Γώγος και διευκρίνισε πως «η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η εστίαση ακόμα είναι λίγο πίσω. Θα ξεκινήσουμε με πιο απλά πράγματα και σιγά σιγά, δειλά – δειλά θα πάμε και στα υπόλοιπα, αν δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων».

hxonews

Για ένα ρεβεγιόν διαφορετικό από τα άλλα έκανε λόγο και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, προτείνοντας το ρεβεγιόν να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η όποια συνάθροιση θα πρέπει να γίνει κατά την κ. Λινού με μικρό αριθμό και με τον ίδιο κύκλο ανθρώπων και όχι εναλλαγές, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού και μιας νέας έξαρσης.

Σαρηγιάννης: Παράταση lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Στον αντίποδα, παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εισηγήθηκε χθες ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, φοβούμενος τυχόν αναζωπύρωση του ιού, αν επιστρέψει νωρίτερα η κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν και τα σχολεία, παρά την πρόθεση για επανεκκίνησή τους στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

in.gr