Λιομάζωμα με μειωμένη παραγωγή και ζημιές στο Ρέθυμνο

9:22 π.μ. - Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018
09:11 π.μ. - Τρί, 13/22/2018
Image: Λιομάζωμα με μειωμένη παραγωγή και ζημιές στο Ρέθυμνο

Αυτές είναι οι επιπτώσεις της ανομβρίας στην ελαιοπαραγωγή

Στο μισό έχει περιοριστεί η ελαιοπαραγωγή στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, ενώ υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί στο Ρέθυμνο που κάνουν λόγο για μείωση ακόμη και κατά 90% στην παραγωγή τους.
 
Η ελαιοκομιδή ξεκίνησε δυο βδομάδες νωρίτερα του σύνηθες λόγω της ανομβρίας, ενώ οι τιμές διάθεσης του ελαιολάδου είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα. Στον Μυλοπόταμο βρέθηκε η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV και στο βιολογικό λιόφυτο συνταξιούχου.
 
Ο Αντώνης Καθαράκης, συνταξιούχος πια, αλλά με όρεξη για την αγροτική ζωή, πήρε την τύχη του ελαιώνα του στα χέρια του.
 
Ανέλαβε προσωπικά τη δακοκτονία, μετέτρεψε τις εκτάσεις του σε βιολογικές καλλιέργειες για καλύτερο εισόδημα και παρά του ότι η σοδειά του είναι μειωμένη στο μισό, όπως και οι βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
 
Στο Ρέθυμνο και το Λασίθι αναμένεται παραγωγή που θα φτάσει τους 7 με 8 χιλιάδες τόνους, στο Ηράκλειο 15 χιλιάδες τόνους, ενώ τα Χανιά είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης με πλούσια σοδειά που θα φτάσει τις 20 χιλιάδες τόνους.
 
Αθροιστικά λοιπόν σε επίπεδο Κρήτης απέχουμε πολύ από τους 100 χιλιάδες τόνους που είναι η συνήθης παραγωγή και θα περιοριστούμε φέτος στους 50 με 60 χιλιάδες τόνους.
 
Από μισό έως ένα οξέο θα είναι η οξύτητα του ελαιολάδου με κάθε γραμμή οξύτητας να στοιχίζει, αφού η διάθεση ξεκίνησε στα 2,80 ευρώ. Στην Κρήτη ο δάκος γεννά 8 φορές μέσα σε ένα χρόνο, ενώ στη βόρεια Ελλάδα τρεις.
 
Αντί όμως να επιδοτηθεί παραπάνω η Κρήτη και να καταπολεμά τον δάκο από τις αρχές Ιουνίου, τα αποτελέσματα είναι τόσο αποκαρδιωτικά χρόνο με τον χρόνο που μερίδα παραγωγών αναλογίζεται ακόμα και την  προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
 
 
 
neakriti.gr