Λινού: Κενό στο πρωτόκολλο των self tests για τα σχολεία

9:27 π.μ. - Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021
09:04 π.μ. - Πέμ, 08/27/2021
Image: Λινού: Κενό στο πρωτόκολλο των self tests για τα σχολεία

Για κενό στο πρωτόκολλο των self tests έκανε λόγο το πρωί της Πέμπτης η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας την απόφαση ανοίγματος των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Η καθηγήτρια έθεσε ερωτήματα για το εάν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που προβλέπει τι θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρξει ένα θετικό τεστ σε ένα σχολείο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υγειονομική κατάσταση, δηλώνοντας πως βρίσκονται σταθερά υψηλά και σε κατάσταση συναγερμού.

«Τα διπλά self test εφόσον λειτουργήσουν σωστά σίγουρα θα βοηθήσουν αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει ένα θετικό test. Κλείνει αμέσως το σχολείο; Κλείνει η τάξη; Νομίζω ότι αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο», σχολίασε η Αθηνά Λινού μιλώντας στο OPEN. «Υπάρχει ένα κενό στο πρωτόκολλο. Τι θα συμβεί κατά το διάστημα που ένα self test βγει θετικό, μέχρι να έχουμε και το αποτέλεσμα του δεύτερου test, το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα είναι rapid ή μοριακό. Το παιδί αυτό πριν βγει θετικό θα έχει έρθει σε επαφή με όλα τα παιδιά της τάξης του. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει εάν υπάρξει θετικό τεστ να σταματά αμέσως η λειτουργία της τάξης με και να γίνεται άμεση εξέταση τουλάχιστον όλου του τμήματος», πρόσθεσε.

Επίσης, η Αθηνά Λινού σημείωσε πως υπάρχει ενδεχόμενο για αυξημένα μέτρα προστασίας στα σχολεία, όπως το να μειωθούν οι ώρες μαθημάτων που γίνονται μέσα στις σχολικές τάξεις και να βγουν τα παιδιά για λίγο στο προαύλιο.

Τέλος, για τα κρούσματα κορωνοϊού η καθηγήτρια σημείωσε πως υπάρχει σταθεροποίηση αλλά είναι υψηλά τα νούμερα.

«Έχουμε μία σταθεροποίηση αλλά είναι υψηλή. Το ότι χθες ήταν καταγράφηκαν λιγότερα θετικά κρούσματα δεν σημαίνει πως είχαμε μείωση διότι είχαμε και 20.000 λιγότερα τεστ. Τα κρούσματα δεν αυξάνονται αλλά είναι σταθερά υψηλά και είμαστε σταθερά σε κατάσταση συναγερμού», υπογράμμισε.

tvxs.gr