Λιμάνι Ηρακλείου: Τι περιλαμβάνει το deal με τον Όμιλο Grimaldi

2:30 μ.μ. - Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024
02:09 μ.μ. - Τετ, 18/30/2024
Image: Λιμάνι Ηρακλείου: Τι περιλαμβάνει το deal με τον Όμιλο Grimaldi

Στα χέρια του επενδυτή θα περάσει η διαχείριση του κεντρικού λιμένα έναντι περίπου 80 εκ. ευρώ – τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Οι υπογραφές έπεσαν το πρωί της Τετάρτης στον επιβατικό σταθμό του Ηρακλείου, η τελετή μεταβίβασης πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΗ στην κοινοπραξία GRIMALDI και ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. ολοκληρώθηκε.

Έτσι, είναι πλέον γεγονός η παράδοση του λιμανιού του Ηρακλείου στον Ναπολιτάνο επιχειρηματία Εμμανουέλ Γκριμάλντι, ο οποίος έδωσε το παρών στην τελετή.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Ηρακλείου το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να συμφωνηθούν και οι ”γκρίζες ζώνες”, τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος

Τι προβλέπει η σύμβαση

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την μεταβίβαση του 67% πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Grimaldi Euromed SpA και Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ, έναντι του ποσού των 80 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο διαγωνισμού που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ.

hxonews

Το ΤΑΙΠΕΔ θα διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένα ως μέτοχος, ενώ και ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, θα συνεργαστεί με τον νέο επενδυτή, προκειμένου το λιμάνι να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης της Κρήτης και συνολικά της εθνικής οικονομίας.

Ο λιμένας Ηρακλείου ανήκει στους λιμένες διεθνούς ενδιαφέροντος της χώρας και σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1315/2013 εντάσσεται στους λιμένες του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και η αξιοποίηση του εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, μαζί με την κατασκευή του βόρειου οδικού άξονα, αλλά και του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης.

Στα χέρια του επενδυτή θα περάσει η διαχείριση του κεντρικού λιμένα όπου βρίσκεται ο σταθμός κρουαζιέρας ακτοπλοΐας φορτοεκφόρτωσης γενικού και χύδην φορτίου, διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και διοίκησης .

Πηγή: Πατρίς