Λιγότερες δόσεις, μεγαλύτερο «κούρεμα» για τις οφειλές στα Ταμεία

10:30 π.μ. - Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017
10:05 π.μ. - Πέμ, 25/30/2017
Image: Λιγότερες δόσεις, μεγαλύτερο «κούρεμα» για τις οφειλές στα Ταμεία

Ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία -στο πλαίσιο της εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού (ν. 4469)- με βάση τις δυνατότητες του κάθε οφειλέτη προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η υπό έκδοση κοινή υπουργική απόφαση θα προβλέπει «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων, δηλαδή όσο πιο πολλές δόσεις υπάρχουν τόσο λιγότερο κούρεμα θα γίνεται.
Οι ρυθμίσεις οφειλών θα γίνουν, πρόσθεσε, αλλά με βάση το προφίλ και τις δυνατότητες του καθενός. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιος που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε 5 δόσεις, δεν θα επιτραπεί από το σύστημα να πάει στις 120 δόσεις. Ως εκ τούτου, εκτός της νέας ρύθμισης θα μείνουν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».
Αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων, θα προκύπτει αυτόματα μέσα από το πληροφοριακό σύστημα και με αλγορίθμους.
Με βάση την εξουσιοδοτική διάταξη του σχετικού νόμου, τα κριτήρια θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα ισχύουν για ποσό οφειλής έως 50.000 ευρώ.
Από τη διαγραφή των οφειλών εξαιρείται, πάντως, η εργατική εισφορά, το μέρος δηλαδή εκείνο της ασφαλιστικής εισφοράς του εργαζομένου που βαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο και παρακρατείται από τον μισθό του, προκειμένου να αποδοθεί στη συνέχεια στον ασφαλιστικό φορέα από τον εργοδότη. 
 
 
 
Πηγή: ethnos.gr