Λήγει η προθεσμία σήμερα για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

11:15 π.μ. - Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018
11:05 π.μ. - Πέμ, 03/15/2018
Image: Λήγει η προθεσμία σήμερα για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Στις 5 το απόγευμα εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό συμμετοχής στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη

Αν όλα πάνε καλά, τον Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις θα είναι έτοιμες για έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο και θα κατατεθούν προς κύρωση από τη Βουλή. Ήδη 6 τουλάχιστον πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αγοράσει τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών για το Ιόνιο και την Κρήτη, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία.
 
Οι διαγωνισμοί για τις δύο περιοχές προκηρύχθηκαν στις 11 Αυγούστου 2017 με τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Στην περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ΕΧΧΟΝ και την TOTAL. Για το Ιόνιο από την Energean, εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο.
 
Οι περιοχές χαρακτηρίζονται «υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης», καθώς τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων αλλά και τα πιθανά ευρήματα είναι αντίστοιχα σε υψηλό επίπεδο.
 
Είναι πιθανό -και προβλέπεται από τη διαδικασία- ενδιαφέρον να εκδηλωθεί και σε επόμενο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι μια εταιρία μπορεί να διεκδικήσει στο μέλλον συνεργασία με την ή τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες ή να εκδηλώσει ενδιαφέρον για γειτονική περιοχή.
 
Μετά την κατάθεση των προσφορών, θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης, που βασίζεται σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα και γνωμοδότηση προς τον υπουργό ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή. Κατόπιν ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί. Όταν συμφωνηθούν οι όροι γίνεται εκ νέου εισήγηση στον υπουργό και αρχίζει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσης από τη Βουλή.
 
Στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα υπερψηφίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και κυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και σε τρεις χερσαίες περιοχές (‘Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος).
 
Πηγή: banks.com