
80 εργαζόμενοι σε παρόμοιο καθεστώς στον Δήμο Ιεράπετρας
Ο κος Θωμάς Λιάγκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λασιθίου, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» για το θέμα των επτά εργαζομένων καθαριότητας στον Δήμο Ιεράπετρας για τους οποίους ο δήμος προχώρησε σε ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων για την παράταση των συμβάσεων τους.
Ο κος Λιάγκος εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι για τους οποίους μιλάμε εργάζονται στον Δήμο από το 2017. Αρχικά, είχαν προσληφθεί με 8μηνη σύμβαση και στην συνέχεια έγινε 18μηνη παράταση. Κάποιοι από αυτούς είχαν συμπληρώσει 24μηνο και σύμφωνα με τον τότε νόμο θα μπορούσαν αυτομάτως να γίνουν αορίστου χρόνου. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη καθώς η νομοθεσία άλλαξε.
Η συγκεκριμένη απόφαση, είναι απόφαση της δημοτικής επιτροπής μετά από εισήγηση του δικηγόρου ο οποίος αιτείται την ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων και ζητάει τη μεταρρύθμιση της απόφασης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι, εξαντλώντας όλες τις νομικές οδούς έχουν παραμείνει στην εργασία τους με κάποιες παρατάσεις και κάποιες αναβολές που είχαν πάρει μέχρι να εκδικαστεί. Ο κος Λιάγκος εξήγησε ότι ο λόγος που προσπαθούν να παρατείνουν τη διάρκεια των συμβάσεων είναι να πετύχουν κάποια καλύτερη κατάσταση. Αυτή η καλύτερη κατάσταση μπορεί να είναι είτε να καταπέσει ο νόμος Βορίδη και έτσι να μπορούν οι δήμοι να κάνουν προσλήψεις με νόμιμες διαδικασίες, είτε να βγει κάποια μεγάλη προκήρυξη για αυτούς και να τους πριμοδοτήσει με ειδική πριμοδότηση.
Αυτή τη στιγμή, οι 7 εργαζόμενοι, όπως και πολλοί άλλοι σε δήμους σε όλη την Ελλάδα, έχουν ήδη 7-8 χρόνια προϋπηρεσίας και έτσι με μία νέα προκήρυξη θα ανέβουν βαθμολογικά.
Η δικαστική διαδικασία και το μέλλον των εργαζομένων
Ο κος Λιάγκος μας ενημέρωσε ότι η υπόθεση των 7 εργαζομένων εκδικάζεται στις 19 Φεβρουαρίου. Το ζητούμενο είναι να μην αιτηθεί ο Δήμος την ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης. Αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ τους, ο δήμος υποχρεούται, σύμφωνα με τον νόμο Βορίδη, να ασκήσει έφεση, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν για τουλάχιστον 3-5 μήνες ακόμα μέχρι την τελεσίδικη απόφαση. Αν όμως η απόφαση είναι αρνητική, θα πρέπει να αποχωρήσουν από την εργασία τους. Συνεπώς, παρόλο που ο δήμος δεν έχει αποφασιστικό ρόλο στην τελική απόφαση, μπορεί να υποστηρίξει τους εργαζομένους ζητώντας από τον δικηγόρο του να μην αιτηθεί την ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων.
Ο δικηγόρος ανέφερε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που διαιωνίζεται, και κάνει λόγο για κατάχρηση ορισμένων προνομίων που παρέχει ο νόμος και στόχος είναι να σταματήσει αυτή η κατάχρηση με τον κ. Λιάγκο να λέει ότι κάποια στιγμή, όλο αυτό πρέπει να τελειώσει, καθώς το ζητούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά και άλλοι φορείς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, με ευελιξία και από την πλευρά τους.
Συνεπώς, αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι να μην ζητήσει ο δικηγόρος του δήμου ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων. Με αυτό τον τρόπο, οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην υπηρεσία καθαριότητας μέχρι την τελική απόφαση.
Η απόφαση εκκρεμεί, αλλά μέχρι να εκδικαστεί, ο δήμος χρειάζεται προσωπικό. Εάν απαιτείται να προκηρυχθούν νέες θέσεις για συμβασιούχους, πρέπει να γίνει έγκαιρα, καθώς οι τρέχουσες συμβάσεις λήγουν στα μέσα Απριλίου, ανέφερε ο κος Λιάγκος συνεχίζοντας και πρόσθεσε ότι με το Πάσχα και την τουριστική σεζόν να πλησιάζουν, ο δήμος δεν μπορεί να μείνει ξαφνικά χωρίς προσωπικό.
Η καλύτερη λύση θα ήταν η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς ο δήμος είναι υποχρεωμένος να ασκήσει έφεση. Η βέλτιστη επιλογή θα ήταν να προκηρυχθούν νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, με τρόπο που να τους δίνει προτεραιότητα, ώστε να έχουν μια ρεαλιστική προοπτική παραμονής.
«Η πρότασή μας είναι να παραμείνουν οι εργαζόμενοι μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάστασή τους», είπε ο κος Λιάγκος, καθώς ο δήμος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει έγκριση για νέο προσωπικό, εφόσον υπάρχουν κονδύλια στον προϋπολογισμό. Είναι στο χέρι του δήμου να διατηρήσει αυτούς τους ανθρώπους, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Ο κος Γ. Χατζάκης, Αντιδήμαρχος Διοικητικών, Οικονομικών, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης και Τουρισμού, τοποθετήθηκε για το θέμα.
Εξήγησε, ότι ουσιαστικά, με κάποιες αποφάσεις αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται στον δήμο μέχρι σήμερα με ένα ιδιότυπο καθεστώς με την έννοια ότι δεν είναι συνηθισμένοι εργαζόμενοι που τους αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα και τα μισθολογικά κλιμάκια αλλά παραμένουν με το καθεστώς που ίσχυε όταν είχαν προσληφθεί, το 2016.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τον δήμο σε ένα καθεστώς «ομηρίας». Αυτή τη στιγμή, ο δήμος βασίζεται σε αυτούς τους εργαζόμενους, χωρίς να γνωρίζει αν οι δικαστικές αποφάσεις θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στις θέσεις τους. Έτσι, βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, είπε ο κος Χατζάκης, όπου, ενώ οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν αυτοί οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να λειτουργούν, υπάρχει η εντύπωση πως ο δήμος δεν τους χρειάζεται, κάτι που δεν ισχύει.
Ανέφερε, ότι αν και πολλοί προδικάζουν την κατάσταση, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα απολυθούν. Το ζητούμενο είναι να εξεταστεί επιτέλους η σχετική αγωγή και όλα τα νομικά στοιχεία που έχουν κατατεθεί.
Τόνισε, ότι ο δήμος στηρίζει τους εργαζομένους, καθώς, μετά από τόσα χρόνια, έχουν αποκτήσει πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία. Παράλληλα, είναι προφανές ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας. Αν οι δικαστικές αποφάσεις κρίνουν ότι, σύμφωνα με τους προηγούμενους νόμους και τα επιχειρήματα των δικηγόρων, πρέπει να παραμείνουν, τότε θα παραμείνουν.
Ο Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι, από την πλευρά του, ο δικηγόρος του δήμου δεν θα ζητήσει ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων εφόσον συζητηθεί η αγωγή. Ωστόσο, υπάρχει η τακτική από τους δικηγόρους των εργαζομένων, να παραιτούνται από κάποια δικόγραφα και να τα καταθέτουν ξανά, γεγονός που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο χωρίς ουσιαστική λύση.
Αυτό το πρόβλημα επιβαρύνει και τη λειτουργία του δήμου, εξήγησε ο κος Χατζάκης και ανέφερε ότι πρόσφατα, υπήρξε ένα κενό στην οικονομική υπηρεσία, όταν μια εργαζόμενη, με δύο χρόνια προϋπηρεσίας και πολύτιμη εμπειρία, αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Μέσα σε ένα μήνα, πολλές εργασίες έμειναν πίσω, δημιουργώντας σημαντικές εκκρεμότητες και αυτό δείχνει πως η έλλειψη σταθερότητας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου.
Ξεκαθάρισε, ότι η δημοτική αρχή στηρίζει τους εργαζόμενους και θέλει να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αλλά πρέπει να υπάρξει μια τελική απόφαση. Αν οι αγωγές τους απορριφθούν και απομακρυνθούν, ο δήμος θα πρέπει να προκηρύξει νέες θέσεις εργασίας, να μοριοδοτήσει και να καλύψει αυτές τις θέσεις.
Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, ο κος Χατζάκης εξήγησε ότι αν υπάρξουν αποχωρήσεις, θα γίνουν ανακατατάξεις. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί ότι κάθε εργαζόμενος θα καλύπτει τη θέση για την οποία προσλήφθηκε, είτε προσωρινά, μέσω εσωτερικών μετακινήσεων, είτε μόνιμα, μέσω προκηρύξεων.
Ωστόσο, ο κος Χατζάκης τόνισε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο παρουσιάζονται. Καταλαβαίνει την αγωνία όλων αλλά από συζητήσεις με εργαζομένους γνωρίζει ότι και οι ίδιοι δεν θέλουν να είναι πια εγκλωβισμένοι σε αυτό το καθεστώς.
Θα πρέπει λοιπόν είτε να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση από το κεντρικό κράτος είτε να υπάρξει κάποια δικαστική απόφαση που να ορίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει επιτέλους να μονιμοποιηθούν και να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα που θα πρέπει να έχουν.
Σκοπός του Δήμου είναι να παρέχει στους πολίτες τις απαραίτητες υπηρεσίες και να λειτουργεί απρόσκοπτα είπε συνεχίζοντας και δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο ώστε να έχουμε έναν καθαρό δήμο. Ξεκαθάρισε, ότι το εάν θα υπάρξει συνεργασία με ιδιώτη δεν έχει να κάνει με τους συγκεκριμένους εργαζομένους.
Μας ενημέρωσε ότι από τους 400 εργαζομένους του δήμου, οι 80 εργάζονται με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, δηλαδή το 20% του εργατικού δυναμικού. Αν απομακρυνθούν όλοι ξαφνικά, οι υπηρεσίες του δήμου θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρξει μια σαφής και δίκαιη λύση.
Συμπερασματικά, η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του δήμου και η δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων.
*Εξωτερική φωτογραφία: Φωτογραφία αρχείου