Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση στο ΥΠΑΑΤ

6:15 μ.μ. - Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023
06:06 μ.μ. - Δευ, 26/15/2023
Image: Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση στο ΥΠΑΑΤ

Το πρώτο μήνυμά του ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σηκώνουμε μανίκια για να χτίσουμε μαζί μία ισχυρή Ελλάδα, με περισσότερη ευημερία και πιο ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα, τονίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην πρώτη του ανάρτηση, έπειτα από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε θερμά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και την τιμή να του αναθέσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και την τιμή να μου αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Είναι μεγάλη η ευθύνη να δώσουμε δυναμική ώθηση στην «ατμομηχανή» του πρωτογενούς τομέα, που τόσο νευραλγικό ρόλο διαδραματίζει για την Ελλάδα μας.

Ξεκινάμε αμέσως δουλειά, με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό, μαζί με τους συναδέλφους και φίλους Υφυπουργούς, Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση, τους νυν γενικούς γραμματείς, Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστα Μπαγινέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη, με όλα τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εργαζομένους του.

Με έντιμο και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους εποπτευόμενους φορείς μας (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ, ΕΛΓΑ, ΓΕΩΤΕΕ, ΙΓΕ, ΜΦΙ, ΕΦΕΤ, ΚΟΝΙΑΡΕΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ κ.α.), την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο, θα εργαστούμε για την αναγέννηση του αγροτοδιατροφικού μας τομέα.

Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο, προκειμένου να αρχίσουμε τάχιστα να υλοποιούμε στο ακέραιο τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για:

-αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027,

-οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,

-εμπορία αγροτικών προϊόντων (τυποποιημένων), δια μέσω αγροτικών συλλογικών σχημάτων, από το 18% στο 27% το 2027,

-αύξηση γεωργικών εκτάσεων, για παραγωγή βιολογικών προϊόντων, από το 9,1% στο 16,4% το 2027,

-δικαιότερες και ταχύτερες αποζημιώσεις για όλους τους δικαιούχους με την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ,

-επιστροφή ΕΦΚ στο Diesel στους αγρότες και για το 2023,

-νέα αρδευτικά έργα σε όλη την επικράτεια και εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που θα αρδεύουν περισσότερα από 1,3 εκ. στρέμματα και θα ωφελήσουν πάνω από 100.000 αγρότες.

Από αύριο πρωί σηκώνουμε ξανά τα μανίκια για να χτίσουμε μαζί μία ισχυρή Ελλάδα, με περισσότερη ευημερία και πιο ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα.

Βιογραφικό :

Ο Λευτέρης Αυγενάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός στο ΤΕΙ Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στη Διαχείριση και Τεχνολογία Περιβάλλοντος.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Εργάστηκε ως εργοδηγός και μελετητής σε δημόσια έργα και ως τραπεζικό στέλεχος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Έχει ιδρύσει την εταιρία «Επιχειρείν Ε.Ε. – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Τεχνικών Μελετών» με έδρα το Ηράκλειο.

Το 2007 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Πολιτικά Θέματα» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), ενώ το 2010 προχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση βιβλίου (e-book) με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση Ώρα Μηδέν. Και ο Θεός φοβάται το Ελληνικό Κράτος». Στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη δεύτερος βουλευτής στον Νομό Ηρακλείου.

Από τις εθνικές εκλογές του 2009 παραμένει πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Την άνοιξη του 2015 ανέλαβε Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας.

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις 13 Ιανουαρίου 2016, ορίστηκε αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Απρίλιο του 2016 εξελέγη για πρώτη φορά και τον Ιανουάριο του 2019 επανεξελέγη Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με αρμοδιότητα σε θέματα αθλητισμού.

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Λένα Μπανιά και έχει ένα γιο, τον Κωνσταντίνο.