Λέκκας: Ένταση της κακοκαιρίας με επίκεντρο ξανά την Δυτική Κρήτη

3:49 μ.μ. - Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019
03:03 μ.μ. - Παρ, 29/49/2019
Image: Λέκκας: Ένταση της κακοκαιρίας με επίκεντρο ξανά την Δυτική Κρήτη

Η πρόγνωση του καιρού από τον γνωστό μετεωρολόγο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ένταση της κακοκαιρίας σε ολόκληρη την Κρήτη με επίκεντρο όμως και πάλι των μέγιστων εντάσεων στα δυτικά τμήματα του νησιού.
 
Σύμφωνα με την πρόγνωση του γνωστού μετεωρολόγου, Μανώλη Λέκκα:
 
Εκδηλώνεται αυτή την ώρα η ένταση της κακοκαιρίας σε ολόκληρη την Κρήτη με αρκετές περιοχές, σύμφωνα με το cretapost.gr, ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα, να πλήττονται επιλεκτικά από τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.  Έως τώρα έχουν καταγραφεί στα Ασκύφου 258  χιλιοστά ύψος βροχής (περίπου σε μία χρονική περίοδο 7 ωρών, αφού η έντονη βροχόπτωση ξεκίνησε στις 03:00τα ξημερώματα) , στον Σέμπρωνα 172 χιλιοστά και στην Ασή Γωνιά 162 χιλιοστά. Στο Ρέθυμνο ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται στον Δήμο Αμαρίου με καταγραφή 57 χιλιοστών στο Φράγμα Ποταμών και στον Δήμο Αγ. Βασιλείου με 44 χιλιοστά στο Σπήλι. Βροχές σημειώνονται και ανατολικότερα και αναμένεται στις επόμενες ώρες να σημειωθούν εντονότερες βροχές κατά τόπους, αν και ηπιότερες από αυτές των δυτικών περιοχών του νησιού. Θετικό είναι το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι τάσεις για εκδήλωση και καταιγίδων, παρά μόνο στα βόρεια τμήματα του Ν. Λασιθίου όπου αυτή την ώρα επηρεάζει με ισχυρή βροχόπτωση την περιοχή της Σητείας έχοντας φθάσει έως τώρα στα 37 χιλιοστά το ύψος βροχής.
 
Προβλήματα όμως προκαλούν και οι πολύ Ισχυροί Βόρειοι άνεμοι οι οποίοι εμφανίζουν εντάσεις στα 7-8 Μποφώρ με τις μέγιστες τιμές τους να ξεπερνούν και τα 9 Μποφώρ κατά τόπους. Υψηλός είναι και ο κυματισμός που σημειώνεται στο βόρειο παράκτιο μέτωπο πλήττοντας όμως για μία ακόμη φορά το παλιό λιμάνι των Χανίων. Εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων έχουν ματαιωθεί πτήσεις δρομολογίων προς τα αεροδρόμια του νησιού. Καλό θα είναι επίσης για όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να επικοινωνήσουν τις απογευματινές ώρες μαζί τους καθότι υπάρχει ο κίνδυνος για απαγόρευση του απόπλου των πλοίων.
 
Από προγνωστικής πλευράς το διάστημα έντασης των φαινομένων θα διατηρηθεί και στις επόμενες ώρες (αν και εκτιμώ ότι κορυφώθηκαν οι μέγιστες εντάσεις για τις δυτικές περιοχές) με την σταδιακή εξασθένηση τους να προσδιορίζεται λίγο μετά το μεσημέρι ενώ στα ανατολικά η εξασθένηση αναμένεται μετά τις απογευματινές ώρες. Προσοχή απαιτείται όμως στις απορροές των υδάτων μιας και αυτές διατηρούνται λίγο περισσότερο χρόνο μετά την εξασθένηση των βροχοπτώσεων. Οι Βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν ενισχυμένοι μέχρι και τις βραδινές ώρες αν και εκτιμώ ότι οι αεροπορικές συγκοινωνίες θα αποκατασταθούν στις επόμενες ώρες ενδεχομένως όμως να υπάρξουν προβλήματα στον απόπλου των πλοίων.
 
Από αύριο Σάββατο και για την Κυριακή αναμένεται να διατηρηθούν κάποιες παροδικές  βροχές κατά τόπους στα βόρεια τμήματα της Κρήτης και περισσότερο για τις δυτικές περιοχές του νησιού μιας και η εικόνα του καιρού για τα ανατολικά τμήματα θα είναι καλύτερη. Οι Βόρειο άνεμοι θα διατηρηθούν ενισχυμένοι με εντάσεις όμως που θα φθάνουν τα 6 -7 τοπικά στα δυτικά και τα πελάγη έως και τα 8 Μποφώρ με περαιτέρω εξασθένηση τους από το Σάββατο το βράδυ. Αισθητή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή το απόγευμα.