Λειψυδρία: Αγωνία και θυμός για την αδράνεια χρόνων και το άδειο φράγμα στην Ιεράπετρα
Ο Φώντας Δουλούμης, μέλος του Δ.Σ του συνεταιρισμού "Ανατολή", για την πορεία των κηπευτικών της περιοχής αλλά και το σοβαρό θέμα της λειψυδρίας - Παρέμβαση Αργύρη Πανταζή, μέλος της παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το μέλλον"
Έκδηλη αγωνία και απογοήτευση των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με τον κύριο Φώντα Δουλούμη, μέλος του Δ.Σ του συνεταιρισμού "Ανατολή".
Ο κ. Δουλούμης μας ενημέρωσε αρχικά για τις τιμές παραγωγού των κηπευτικών για τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τον κ. Δουλούμη:
"Τα ελαφριά προϊόντα, δηλαδή οι πιπεριές και οι μελιτζάνες, πάνε πάρα πολύ καλά φέτος και πιστεύω ότι θα καταγράψουν ρεκόρ κερδών. Οι πιπεριές και οι μελιτζάνες είναι ξεχωριστά προϊόντα, με ιδιαίτερες συνθήκες καλλιέργειας, και η φετινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Μέχρι στιγμής, οι αποδόσεις τους είναι εξαιρετικές και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να διατηρούν υψηλές τιμές και αποδόσεις που είχαμε χρόνια να δούμε. Αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής στην αγορά.
Όσον αφορά τα βαριά προϊόντα, όπως η ντομάτα και το αγγούρι, η πορεία τους είναι μέτρια. Δεν έχουμε φέτος τις εξαιρετικά υψηλές τιμές που είδαμε τα προηγούμενα δύο-τρία χρόνια, όταν τα αγγούρια έφτασαν ή και ξεπέρασαν τα 2 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να δούμε αύξηση των τιμών το επόμενο διάστημα. Μην εκπλαγείτε αν ο Φεβρουάριος αποδειχθεί ο πιο δυνατός μήνας για τις τιμές των αγγουριών, ξεπερνώντας αυτές του Ιανουαρίου. Οι τάσεις αλλάζουν, οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν την παραγωγή και, συνολικά, οι μήνες που θεωρούσαμε "δυνατούς" ή "αδύναμους" για τις τιμές των προϊόντων μας φαίνεται να αλλάζουν.
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τη ζήτηση. Η ζήτηση για τα προϊόντα είναι σχετικά σταθερή. Για παράδειγμα, μια οικογένεια που αγόραζε 1 κιλό ντομάτες, δεν πρόκειται να αγοράσει 5 κιλά επειδή η τιμή μειώθηκε. Αυτό που διαμορφώνει την τιμή είναι η προσφορά. Αν στην αγορά διατεθεί μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων από αυτήν που μπορεί να απορροφήσει, η τιμή πέφτει. Αντίθετα, αν διατεθεί μικρότερη ποσότητα, η τιμή ανεβαίνει. Είναι απλά μαθηματικά της αγοράς.
Τα ελαφριά προϊόντα έχουν σταθερά καλή πορεία, ενώ το αγγούρι φαίνεται ότι θα πάει εξαιρετικά καλά τον Φεβρουάριο. Για τη ντομάτα, είχαμε συζητήσει με φίλους ότι πριν τις 15 Φεβρουαρίου δεν αναμένουμε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στην αγορά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πιέζουν την τιμή της ντομάτας.
Όταν η τιμή της ντομάτας φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα διατεθούν στην αγορά μεγάλες ποσότητες, κάτι που ενδέχεται να πιέσει ξανά την τιμή προς τα κάτω.
Στις διεθνείς αγορές, όπως η Ισπανία και η Τουρκία, οι τιμές συχνά παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Ωστόσο, η ελληνική ντομάτα και το ελληνικό αγγούρι έχουν το δικό τους κοινό και δεν εξαρτώνται απόλυτα από τις ξένες αγορές.
Αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες, προβλέπω ότι αν χτυπήσουν σφοδρά καιρικά φαινόμενα την Τουρκία, θα δημιουργηθούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους, κάτι που μπορεί να ωφελήσει την ελληνική παραγωγή. Το Μάρτιο η αγορά της ντομάτας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Η Ιεράπετρα και γενικά η Κρήτη πρέπει να αναπτύξουν μεταποιητικές μονάδες, γιατί είναι αδιανόητο μια τόσο παραγωγική περιοχή να μην επεξεργάζεται τα δικά της προϊόντα. Η έλλειψη μεταποίησης μας στερεί σημαντικά έσοδα. Επιπλέον, οι υποδομές για την αγροτική παραγωγή χρειάζονται άμεση αναβάθμιση. Αντί να γίνονται έργα που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτά που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα".
Νερό
Όσον αφορά το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας στην Ιεράπετρα, πως αυτό επηρεάζει την πορεία των κηπευτικών αλλά και πώς η αδιαφορία των τοπικών φορέων επιδεινώνει το πρόβλημα, ο κος Δουλούμης ανέφερε :
"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα. Ειδικά το ζήτημα της διαχείρισης του νερού είναι εξαιρετικά σοβαρό. Οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί πρέπει να διεκδικήσουν λύσεις άμεσα. Δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη κάθε χρόνο, περιμένοντας τον χειμώνα να φέρει βροχές. Είναι κρίσιμο να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός και υποδομές, όπως φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης, ώστε να διασφαλίσουμε την επάρκεια νερού μακροπρόθεσμα.
Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη οι τοπικοί φορείς και οι αγρότες να κινηθούν συντονισμένα. Δεν γίνεται να ακούμε κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα και να βλέπουμε τις ίδιες προτάσεις λύσεων χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο. Ο τόπος χρειάζεται άμεσα έργα και αποφάσεις που θα του επιτρέψουν να παραμείνει ανταγωνιστικός στον αγροτικό τομέα.
Αν δεν κινηθούμε άμεσα, σε λίγα χρόνια θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, με λιγότερες δυνατότητες να τις αντιμετωπίσουμε. Είναι ώρα να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την αγροτική παραγωγή στην περιοχή μας".
Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε ο κος Αργύρης Πανταζής, μέλος της παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το μέλλον", θέλοντας να εκφράσει κάποιες διευκρινήσεις όσον αφορά την εξόρυξη γεώτρησης στην περιοχή της Σαρακίνας, η οποία είχε «κολλήσει» σε μία υπογραφή.
Ο κος Πανταζής διευκρινίζει ότι μετατέθηκαν οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής σε έναν υπάλληλο.
"Έχουμε αρχίσει να στοχοποιούμε ανθρώπους που δεν φταίνε. Κανένας δεν έχει ευθύνη ατομικά, αλλά έχει περάσει στην κοινωνία η άποψη ότι οι υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι. Αυτή η εντύπωση διαμορφώθηκε επειδή κάποιοι το προώθησαν σκόπιμα, επειδή τους συνέφερε.
Επειδή, όμως, ένας υπάλληλος δεν έχει το δικαίωμα να βγει σε ένα ραδιόφωνο και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, έχουμε την υποχρέωση, όσοι γνωρίζουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις, να αποκαθιστούμε την αλήθεια. Δεν φωτογραφίζουμε υπαλλήλους ούτε γενικεύουμε, αλλά δεν μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κάποιοι υπάλληλοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όπως σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι συνεπείς, κάποιοι που δεν εργάζονται καθόλου και κάποιοι που σηκώνουν το βάρος για όλους τους υπόλοιπους. Το ίδιο συμβαίνει και στον δημόσιο τομέα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, όταν, για να καλύψουμε τις δικές μας ευθύνες, φορτώνουμε σε υπαλλήλους την κακή διατύπωση μιας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όπως είπα και σε προηγούμενη συζήτηση, αποκάλυψα, σε συνεννόηση με τον αρχηγό της παράταξής μας, πού φτάνει το θέμα της γεώτρησης. Είναι καιρός, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μία φορά ότι το αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας είχε διατυπωθεί εντελώς λανθασμένα. Αυτές οι αποφάσεις ελέγχονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα οποία είναι υποχρεωμένα να τηρούν τον νόμο. Έτσι, η απόφαση επιστράφηκε ως μη ορθή.
Αν θυμάστε καλά, μετά την αποκάλυψη που έκανα για το ποιοι ευθύνονται, όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι το θέμα έχει τεράστια σημασία για την καθυστέρησή του. Η Δημοτική μας Αρχή φέρει ευθύνη για τη λανθασμένη διατύπωση της απόφασης. Δεν το λέω αυτό για να κάνω μάθημα, αλλά η εμπειρία μου μού επιτρέπει να κρίνω τις διαδικασίες. Όταν ένα Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να συντάξει μια απόφαση, οφείλει να έχει κάνει έναν προέλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να διασφαλίσει ότι η απόφαση θα είναι σύννομη. Αυτό δεν έγινε. Η απόφαση διατυπώθηκε με λανθασμένο τρόπο, και ο έλεγχος έδειξε ότι είχε σοβαρά προβλήματα.
Έτσι, ειδικά στο ιδιοκτησιακό της κομμάτι, χρειάστηκε να έρθει για τρίτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθεί η σωστή απόφαση. Οι ευθύνες πρέπει να επιμερίζονται σε αυτούς που πραγματικά φταίνε. Και εμείς, όπως έχω ξαναπεί, έχουμε τον δύσκολο ρόλο να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Ας αναλάβει, λοιπόν, επιτέλους κάποιος την ευθύνη. Όταν διαβάλλονται πρόσωπα, υπηρεσίες και αποφάσεις, ας βγει κάποιος να πει: «Ναι, εγώ φταίω». Η πολιτική ευθύνη πρέπει να αναλαμβάνεται. Και από εδώ και πέρα, έχοντας αποκτήσει μια σχετική εμπειρία, θα πρέπει να αποφεύγουμε τέτοια λάθη. Το ζήτημα διορθώθηκε, αλλά ο δικός μας ρόλος –και ο δικός σας– είναι να πιέζουμε τη Δημοτική Αρχή να κινείται πιο γρήγορα, όχι να αποποιείται τις ευθύνες της".