Η «αιμορραγία» των πετρελαϊκών εταιρειών από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις πειραγμένες αντλίες είναι τεράστια. Είναι αξιοσημείωτο ότι στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, η παραβατικότητα στα καύσιμα εκτιμάται ότι έβαλε λουκέτο σε περίπου 3.000 πρατήρια.
Ο τομέας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ κ. Γιάννης Αληγιζάκης στο περιθώριο της ημερίδας για τον ενεργειακό σχεδιασμό που διοργάνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συρρικνωθεί κατά 43%.
Μάλιστα, αν και έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις από τις εταιρείες καυσίμων και τους πρατηριούχους σε συστήματα εισρών – εκροών, αυτές δεν έχουν αποδώσει, με συνέπεια η «παραβατικότητα να συνεχίζεται με μεγάλη ένταση στο δίκτυο πρατηρίων με τις πειραγμένες αντλίες».
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουν οι πετρελαϊκές εταιρείες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα συναρμόδια υπουργεία, τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων συστημάτων θα αρχίσουν να φαίνονται από τον επόμενο Δεκέμβριο.
Έως τότε, οι ποινές θα είναι αυστηρότερες ως προς την επαναλειτουργία πρατηρίων που παρανομούν και θα υλοποιούνται αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα σημεία (δίκτυο, εφοδιαστικά πλοία, εγκαταστάσεις).
Πάντως, το 2018 ξεκίνησε με πτώση των πωλήσεων του κλάδου κατά 12% κατά το πρώτο τρίμηνο. Το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμάται ότι στερεί από το κράτος περίπου 200 εκατομμύρια έσοδα ετησίως.
Όσο για τις πειραγμένες αντλίες, αυτές ζημιώνουν κυρίως τους καταναλωτές, τους οποίους εξαπατούν οι επιτήδειοι που τους χρεώνουν περισσότερο για μικρότερες ποσότητες καυσίμων.
tovima.gr