Λασίθι:85 νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί – Που καταγράφεται μείωση του μαθητικού πληθυσμού

12:40 μ.μ. - Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023
12:08 μ.μ. - Πέμ, 17/40/2023
Image: Λασίθι:85 νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί – Που καταγράφεται μείωση του μαθητικού πληθυσμού

Ο Διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Λασιθίου Γ. Μαμάκης στον Ηχώ 99,8

Αισιόδοξος για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς σε δημοτικά και νηπιαγωγεία εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον Ηχώ 99,8 ο Διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Λασιθίου Γ. Μαμάκης, δεδομένου ότι οι διαδικασίες προετοιμασίες της είναι σε πλήρη εξέλιξη παρά τις όποιες καθυστερήσεις λόγω των εθνικών εκλογών.

Σε επίπεδο νομού Λασιθίου έχουν γίνει οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών εντός της Διεύθυνσης. Επίσης σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία ορκωμοσίας 85 νεοδιόριστων  εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων η οποία θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Τα όποια κενά θα καλυφθούν με αναπληρωτές που αναμένονται στη Διεύθυνση την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και θα αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία  στις  7 με 8 Σεπτεμβρίου. Λόγω των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών τα τελευταία 3 χρόνια οι ανάγκες σε αναπληρωτές είναι μειωμένες που σημαίνει ότι ο προγραμματισμός κάθε σχολικής χρονιάς είναι αρτιότερος. Επίσης από την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, στη διάθεση της Διεύθυνσης θα είναι και οι σύμβουλοι εκπαίδευσης. Επιπλέον εγκρίθηκαν όλα τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί από τη Διεύθυνση σε ότι αφορά  στις  ανάγκες μαθητών για παράλληλη στήριξη, σχολικό νοσηλευτή, ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρείται πανελλαδικά και τον νομό, μια σημαντική αύξηση μαθητών που έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικό  παράλληλης στήριξης και αυτή η εξέλιξη προβληματίζει  το Υπουργείο κεντρικά, το οποίο φαίνεται πως είναι έτοιμο να αναλάβει μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα εκσυγχρονίσει και θα προσαρμόσει στα νέα δεδομένα τον θεσμό της παράλληλης στήριξης, ανέφερε ο κ. Μαμάκης.

Σε ότι αφορά στις μεταβολές σχολικών μονάδων σε επίπεδο νομού Λασιθίου σχολίασε καταρχάς ότι,  πανελλαδικά παρατηρείται μια μείωση του μαθητικού δυναμικό και αυτό καταγράφεται και σε επίπεδο νομού Λασιθίου. Κυρίως σε κεντρικά σχολεία της Σητείας αλλά και του Αγίου Νικολάου με βάση τα στοιχεία εγγραφής στην Α΄ τάξη του νέου σχολικού έτους. Η Ιεράπετρα δεν μας προβληματίζει όσον αφορά στο μαθητικό της δυναμικό. Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα 10 περίπου χρόνια είχαμε αύξηση εγγραφών στα σχολεία του Λασιθίου λόγω αλλοδαπών μαθητών. Οι μαθητές αυτοί σιγά σιγά ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή  τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να αντικαθίστανται από νέες εισροές μαθητών. Απεναντίας είχαμε φυγή πολλών οικογενειών αλλοδαπών μαθητών με την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία που δημιούργησε και πολλά οικονομικά προβλήματα. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει η υπογεννητικότητα. Υπάρχουν δηλαδή τα τεκμήρια εκείνα που εξηγούν γιατί υπάρχει αυτή η μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Όλο αυτό πιθανόν να  μας οδηγήσει να δούμε ξανά τον σχολικό χάρτη στον νομό , στο μέλλον. Να σημειωθεί βέβαια πως  παρά  τη μείωση του μαθητικού δυναμικού δεν θα έχουμε επιπτώσεις στην οργανικότητα ή τη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων, τόνισε ο κ. Διευθυντής. Όσον αφορά τις μεταβολές σχολικών μονάδων το Δημοτικό Σχολείο Μύρτου από 4θέσιο υποβιβάζεται σε 3θέσιο. Επίσης το Δημοτικό σχολείο Σφάκας από 4θεσιο σε 3θεσιο. Επιπλέον καταργείται το Νηπιαγωγείο Μαλλών που έτσι κι αλλιώς ήταν σε αναστολή καθώς και το Δημοτικού σχολείου Κρούστα, όλα λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού.

Κλείνοντας ο κ. Μαμάκης είπε ότι προσεχώς θα καλυφθούν οι όποιες κενές  θέσεις Διευθυντών, τα σχολικά βιβλία έχουν παραληφθεί και τέλος ευχήθηκε μια καλή σχολική χρονιά σημειώνοντας ότι ως Διεύθυνση θα εργαστούν ώστε όποιο πρόβλημα προκύπτει να αντιμετωπίζεται.