Λασίθι: Σήμερα η απόφαση για τον τραγικό θάνατο του 18χρονου Μάνου Γερομαρκάκη

9:09 π.μ. - Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018
09:11 π.μ. - Τρί, 20/09/2018
Image: Λασίθι: Σήμερα η απόφαση για τον τραγικό θάνατο του 18χρονου Μάνου Γερομαρκάκη

Ο Μάνος Γερομαρκάκης είχε σκοτωθεί το 2013 σε τροχαίο, όταν περιπολικό τού έκλεισε τον δρόμο

Σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης αναφορικά με το τροχαίο δυστύχημα που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2013 κοντά στη Νεάπολη Λασιθίου και είχε ως αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο ο 18χρονος δικυκλιστής Μανόλης Γερομαρκάκης. Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, η οποία είχε διακοπεί την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζεται σήμερα με την εισαγγελική πρόταση, τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής και - όπως όλα δείχνουν - την έκδοση της απόφασης.
 
Το συμβάν, που είχε στοιχίσει τη ζωή στον νεαρό Κρητικό, είχε λάβει χώρα το βράδυ της 29ης Ιουλίου του 2013 στον δρόμο που συνδέει τη Νεάπολη με τον οικισμό Νικηθιανό. Ήταν λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ, όταν περιπολικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο επέβαιναν ως πλήρωμα δύο αστυνομικοί, διέσχιζε τον εν λόγω δρόμο.
 
Σύμφωνα με το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα, το δυστύχημα προκλήθηκε όταν ο οδηγός του περιπολικού αντίκρισε ξαφνικά μπροστά από το όχημά του έναν πεζό ηλικιωμένο, ο οποίος κατευθυνόταν από το Νικηθιανό προς τη Νεάπολη. Το περιπολικό φέρεται να έκανε ελιγμό για να αποφύγει τον ηλικιωμένο. Ωστόσο, με την εν λόγω κίνηση που έκανε το αυτοκίνητο, φέρεται να έκλεισε τον δρόμο στο μηχανάκι, το οποίο οδηγούσε ο αδικοχαμένος 18χρονος.
 
 
Όπως ανέφερε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Βαγγέλης Στρατουδάκης, τότε είτε το μηχανάκι προσέκρουσε στο περιπολικό κατευθείαν, είτε πάτησε φρένο κι εν συνεχεία προσέκρουσε στο περιπολικό. Ο 18χρονος “έφυγε” από το δίκυκλο, το οποίο συνέχισε την ξέφρενη πορεία του και κατέληξε σε μια ελιά. Ο νεαρός δικυκλιστής, ωστόσο, έπεσε με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.
 
Η τραγική ειρωνεία
 
Ο πατέρας του Μανόλη Γερομαρκάκη, ο οποίος είναι τραυματιοφορέας στο επάγγελμα, έτυχε να περνά την ώρα του δυστυχήματος από το σημείο, μαζί με τη σύζυγό του και μητέρα του 18χρονου: Λόγω της δουλειάς του, έσπευσε να βοηθήσει, ωστόσο διαπίστωσε έντρομος ότι ο άτυχος άνδρας ο οποίος κειτόταν νεκρός ήταν το ίδιο του το παιδί!
 
Η πολύκροτη δίκη που διεξάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες. Στην τελευταία συνεδρίαση, πριν από περίπου μια εβδομάδα, απολογήθηκε ενώπιον της Έδρας ο αστυνομικός που είναι κατηγορούμενος. Πρόκειται για τον οδηγό του περιπολικού, που φέρεται να ευθύνεται για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον άτυχο 18χρονο. Ο εν λόγω αστυνομικός υποστήριξε ότι το περιπολικό στο οποίο επέβαινε ο ίδιος κι ένας ακόμη συνάδελφός του έφτασε στο επίμαχο σημείο αφού είχε ήδη λάβει χώρα το τροχαίο και ο νεαρός ψυχορραγούσε. 
Της απολογίας του κατηγορουμένου είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις των πραγματογνωμόνων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης. Σημειώνεται ότι τα όσα υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου οι δύο πραγματογνώμονες ήταν τελείως διαφορετικά μεταξύ τους.
 
Στο σκαμνί ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς
 
Υπενθυμίζεται ότι η δίκη που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα αφορά μόνο στην πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια (και της σωματικής βλάβης σε βάρος του ηλικιωμένου άνδρα), που βαρύνει μόνο τον έναν από τους συνολικά τέσσερις φερόμενους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί ότι όντως ο κατηγορούμενος οδηγός του περιπολικού έχει ευθύνη για το δυστύχημα, αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο άλλοι τρεις αστυνομικοί. 
Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις αυτές επρόκειτο να συνεκδικαστούν. Εντούτοις, το δικαστήριο αποφάσισε τον “χωρισμό” των εν λόγω υποθέσεων. Συγκεκριμένα, η Έδρα αποφάσισε ότι πρέπει πρώτα να διαλευκανθεί το αν ο αστυνομικός που οδηγούσε το επίμαχο περιπολικό φέρει ευθύνη για τον θάνατο του νεαρού και σε δεύτερο χρόνο να εξεταστούν οι ενδεχόμενες ευθύνες που φέρονται να έχουν οι άλλοι τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι επρόκειτο να καθίσουν στο εδώλιο.
 
Πρόκειται για τον συνοδηγό του επίμαχου περιπολικού, καθώς και δύο ακόμη αστυνομικούς. Σε βάρος του συνοδηγού του περιπολικού είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος, ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία. Σε άλλον έναν αστυνομικό ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και ψευδορκία, ενώ, τέλος, ένας τέταρτος αστυνομικός βαρυνόταν με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Ωστόσο, το δικαστήριο ανέστειλε τις κατηγορίες σε βάρος των τριών μέχρι την αμετάκλητη περάτωση της δίκης, που συνεχίζεται σήμερα στη Νεάπολη. Πάντως, και οι τέσσερις αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι.
 
 
neakriti.gr