Langya: Ποιος είναι ο νέος ιός που εντοπίστηκε στην Κίνα

10:15 π.μ. - Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
10:08 π.μ. - Παρ, 19/15/2022
Image: Langya: Ποιος είναι ο νέος ιός που εντοπίστηκε στην Κίνα

Τα τεστ ανίχνευσαν τον ιό στο 27% των μυγαλών, ζώων που είναι γνωστοί φορείς για παρόμοιους ιούς Henipa, υποδηλώνοντας ότι τα μικρά θηλαστικά μπορεί να είναι μια φυσική δεξαμενή, σημειώνουν ερευνητές. Τα συμπτώματα όσων νόσησαν

Πάνω από 30 άνθρωποι στην Κίνα έχουν νοσήσει από έναν πρόσφατα εντοπισμένο ιό από την ίδια οικογένεια με τους θανατηφόρους ιούς Nipah και Hendra, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ιός, που ονομάζεται Langya henipavirus ή LayV, βρέθηκε χάρη σε ένα σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης για ανθρώπους που έχουν πυρετό και πρόσφατο ιστορικό έκθεσης σε ζώα στην ανατολική Κίνα. Οι ασθενείς - κυρίως αγρότες - ανέφεραν κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης και πόνους, με αρκετές αναπτυσσόμενες ανωμαλίες των αιμοσφαιρίων και σημεία ηπατικής και νεφρικής βλάβης. Όλοι επέζησαν.

Μεταξύ των 35 ασθενών, οι 26 μολύνθηκαν μόνο με LayV, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ήταν σε στενή επαφή ή είχαν κοινό ιστορικό έκθεσης, υποδηλώνοντας ότι η ανθρώπινη μόλυνση μπορεί να είναι σποραδική, είπαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, τα τεστ ανίχνευσαν τον ιό στο 27% των μυγαλών, ζώο που είναι γνωστός φορέας για παρόμοιους ιούς henipa, υποδηλώνοντας ότι τα μικρά θηλαστικά μπορεί να είναι μια φυσική δεξαμενή, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της μόλυνσης, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πεκίνο, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία. Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊβάν δήλωσαν ότι δίνουν προσοχή στα στοιχεία και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τον έλεγχο για τον ιό.

Η εξάπλωση μικροβίων από τα ζώα στους ανθρώπους, που ονομάζεται ζωονόσος, είναι κοινή, καθώς ευθύνεται για περισσότερες από έξι στις 10 γνωστές μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τις περισσότερες φορές προκαλούν περιορισμένες ασθένειες, χωρίς να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Στον απόηχο του Covid-19, ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα συστήματα παρακολούθησης και συλλέγουν νέα παθογόνα.

euro2day.gr