Λαμπρή πανήγυρη και χειροτονία Διακόνου στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας

2:04 μ.μ. - Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017
02:05 μ.μ. - Δευ, 15/04/2017
Image: Λαμπρή πανήγυρη και χειροτονία Διακόνου στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και μεγάλη συμμετοχή κλήρου και λαού πανηγύρισε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου

Ο μεγαλοπρεπής Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής πόλεως της Ιεράπετρας, η πανήγυρη του οποίου συνδυάστηκε με τη χειροτονία Διακόνου.
Το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μαΐου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής και χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και μίλησε στο εκκλησίασμα επίκαιρα για την συνάντηση και τον συναρπαστικό και αποκαλυπτικό διάλογο  της Σαμαρείτιδας με τον Κύριο, σημειώνοντας ότι στάθηκε η αιτία για να ξυπνήσει η συνείδησή της, να φωτισθεί και να γίνει από αμαρτωλή γυναίκα σε ισαπόστολο και μεγαλομάρτυρα.
Ανήμερα της εορτής στον κατάμεστο από πιστούς πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως, ιερούργησε και χειροτόνησε σε Διάκονο τον π. Στυλιανό Γωνιωτάκη, πτυχιούχο του τμήματος Ιερατικών Σπουδών της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. 
Ο νεοχειροτονηθείς κατά την προσλαλιά του, αφού εξέφρασε τη χαρά, το ιερό δέος και τη βαθιά συγκίνηση του που λαμβάνει τον πρώτο βαθμό του Μυστηρίου της Ιερωσύνης, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, που ως στοργικός πατέρας διέκρινε τον ζήλο του και τον παιδικό του πόθο για την Ιερωσύνη και του προσέφερε το ανεκτίμητο δώρο της Ιερωσύνης, τους Πατέρες και πνευματικούς καθοδηγητές του που τον βοήθησαν να συνειδητοποιήσει την ιερατική κλίση του και να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη χειροτονία του, την συνοδοιπόρο της ζωής του Διακόνισσα Κωνσταντίνα, τους θεοσεβείς γονείς του που τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», τους λοιπούς συγγενείς και όλους όσοι του συμπαραστάθηκαν στην κατά Θεό πορεία του και τον ενεθάρρυναν να ακολουθήσει τον δρόμο της Ιερωσύνης.
Στη συνέχεια τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα βαθιά νοήματα του αποκαλυπτικού διαλόγου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με τη Σαμαρείτιδα, στην οποία ο Χριστός εμπιστεύεται ότι είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας και φανερώνει την «εν πνεύματι και αληθεία» λατρεία Του. Όπως επεσήμανε, η συζήτηση με τον Κύριο ξεναρκώνει τη Σαμαρείτιδα και αναγεννάται, μεταμορφώνεται και ανίσταται. Αφιέρωσε τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη, όπου και τελικά μαρτύρησε μαζί με τις αδελφές της και τους δύο γιούς της, και σφράγισε έτσι το ιεραποστολικό της έργο με το μαρτύριο του αίματος.
Ακολούθως, ο Σεβ. κ. Κύριλλος απευθύνθηκε με λόγια πατρικά και ωφέλιμα στον χειροτονούμενο π. Στυλιανό και του υπενθύμισε τη μεγάλη ευθύνη, τον συνεχή αγώνα, το πνεύμα διακονίας και τη θυσιαστική προσφορά του  κληρικού για τη διακονία του Ευαγγελίου και όλων των χριστιανών. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Η είσοδος στον ιερό κλήρο ενός νέου προκαλεί πάντοτε χαρά, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι νέοι έχουν ευήκοο ους στην κλήση του Θεού και η πίστη στον Θεό συγκλονίζει την ψυχή τους. Η χειροτονία σου σήμερα είναι η θετική ανταπόκρισή σου στην κλήση του Θεού, για να εισέλθεις στις τάξεις του ιερού κλήρου. Πρότυπο του ιερατικού χαρίσματος είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός και οι Απόστολοί Του. Με πολλή χαρά, συγκίνηση και αγαλλίαση ψυχής η ελαχιστότητά μου, ο χειροτονών Μητροπολίτης και Επίσκοπός σου, ο παριστάμενος ιερός Κλήρος και οι περιεστώτες πιστοί σε υποδεχόμαστε στις τάξεις των Κληρικών της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Εμείς ετούτη την ιερή ώρα ζητούμε από τον Θεό να δώσει άνωθεν τη δωρεά του Αγίου Του Πνεύματος και να σε διατηρήσει σεμνό φύλακα του μυστηρίου της πίστεως με καθαρή συνείδηση, δωρίζοντάς σου τη χάρη του Πρώτου Διακόνου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρα, που ήταν πλήρης πίστεως και δυνάμεως Θεού.
Η χάρη του Θεού θα σε ενδυναμώνει ώστε να βιώνεις συνεχώς το διακονικό και θυσιαστικό χαρακτήρα της Ιερωσύνης με πνεύμα αυταπάρνησης, με αποστολική κακοπάθεια, με βαθύ αίσθημα ευθύνης και ακατάβλητη εργατικότητα. Όλοι μας, και προ της εισόδου σου εις τα ενδότερα του καταπετάσματος, εις τα Άγια των Αγίων, ‘‘προς τα οποία Άγγελοι επιθυμούσι παρακύψαι’’ αλλά ου δύνανται, παρακαλούμε τον Αρχιποίμενα Κύριό μας Ιησού Χριστό, να καθοδηγεί τα διακονικά βήματά σου και να ευλογεί τη διακονία και τα έργα σου, ώστε αυτά να είναι γόνιμα, καρποφόρα και ευάρεστα ενώπιον Του». 
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά στους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, σε όλο το εκκλησίασμα και ιδιαίτερα σε όσες φέρουν το όνομα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, ευχήθηκε δε στον νέο Διάκονο καλή διακονία και καλωσόρισε τους εκατό και πλέον προσκυνητές από την Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Ρεθύμνης, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Χαράλαμπο Καμηλάκη.
Πολυπληθής ήταν η συμμετοχή των πιστών στην πανήγυρη του Ι.Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής. Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης,  ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Αργ. Πανταζής, κ. Εμμ. Λουτσέτης και κ. Γ. Ασπραδάκης, ο Πρόεδρος κ. Ηλ. Νταραράς και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρώην Βουλευτές Ν. Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης και κ. Ι. Κουνενός, ο πρώην Αστυν. Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμ. Πετάσης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Ν. Φρονιμάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Ν. Παπαδάκης και άλλοι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικών φορέων.
Μετά τα πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα του ναού και στο παρακείμενο «Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. 
 
 
Πηγή: imis.gr