Λαγοκέφαλος: Φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα από το ΕΛΚΕΘΕ

8:45 π.μ. - Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020
08:05 π.μ. - Τετ, 20/45/2020
Image: Λαγοκέφαλος: Φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα από το ΕΛΚΕΘΕ

Σπουδαίες ανακοινώσεις από τη Ν. Περιστεράκη στον Ηχώ 99,8

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ερευνητικό πρόγραμμα από ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με τον λαγοκέφαλο και άλλα λεσεψανιά είδη. Για τους στόχους του προγράμματος μίλησε στον Ηχώ 99,8 η ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ κα Ν.Περιστεράκη. Σκοπός είναι να μελετηθεί η βιολογία του λαγοκέφαλου, να μετρηθεί η δηλητηριώδης τοξίνη , τις δυνατότητες τμήματα του να χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους π.χ. φαρμακευτικούς ακόμη και να κατασκευαστούν παγίδες για να μειωθούν οι πληθυσμοί, ανέφερε η κ. Περιστεράκη.

Πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο και μέχρι τις αρχές του Ιουνίου καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία της θάλασσας περιμένουν ότι οΙ λαγοκέφαλοι θα αρχίζουν και εμφανίζονται σε παραλίες , κοντά στις ακτές. Εκτιμούν ότι αυτό γίνεται κυρίως για αναπαραγωγικούς λόγους.

Είπε ακόμη ότι από την αντιπεριφέρεια Λασιθίου θα χρηματοδοτηθεί ένα κομμάτι έρευνας για τις επιπτώσεις του λαγοκέφαλου και άλλων λεσεψανιών στους αλιείς της Ανατολικής Κρήτης αλλά και στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό θα καταγράφονται ζημιές σε δίχτυα, τι τρώνε τα συγκεκριμένα είδη , πόσες μέρες εργασίας χάνουν οι αλιείς επειδή επισκευάζουν τα δίχτυα τους κ.α. ώστε να εξεταστεί σε επόμενο στάδιο το πως θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημίωση.