Λάδι: Πλήγμα στην οικονομία της Κρήτης με απώλειες 200 εκατομμυρίων ευρώ

7:33 μ.μ. - Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019
07:11 μ.μ. - Δευ, 18/33/2019
Image: Λάδι: Πλήγμα στην οικονομία της Κρήτης με απώλειες 200 εκατομμυρίων ευρώ

Μετά την Thomas Cook ήρθε και ο δάκος

Τεράστια καταστροφή στη φετινή παραγωγή λαδιού, που αναμένεται να προκαλέσει «μαύρη τρύπα» στην τοπική οικονομία, δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει ασυγκίνητο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
 
Γι’ αυτό και στη χθεσινή συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2020 το θέμα του λαδιού ήταν αυτό που κυριάρχησε, αφού εκτός των άλλων σχετικές ερωτήσεις είχαν καταθέσει οι παρατάξεις: “Η Κρήτη Μπροστά” και “Λαϊκή Συσπείρωση”.
 
Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των αγροτών, λέει ο Αρναουτάκης
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εκτίμησε ότι “η ζημιά στην Κρήτη θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια” και πρόσθεσε: “Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε να πάρουν οι παραγωγοί μας αποζημιώσεις.
 
Η ζημιά στον πρωτογενή τομέα είναι πολύ μεγάλη. Η οικονομία της Κρήτης αν λάβουμε υπόψιν μας και τα 100 εκατομμύρια ευρώ της ThomasCook, χρειάζεται στήριξη. Σε περιοχές του βορρά η καταστροφή είναι ολική από τον δάκο”.
 
Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε παράλληλα ότι πρέπει “να είμαστε όλοι ενωμένοι για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη δακοκτονία” και χαρακτήρισε “επιτακτική” την ανάγκη να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί.
 
“Ο υπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, να δούμε εάν μπορούμε κι από εκεί να έχουμε κάποια οικονομική στήριξη ειδικά στις περιοχές του βορρά με την ολική καταστροφή” πρόσθεσε ο περιφερειάρχης σημειώνοντας ότι “έχουν ήδη γίνει επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης”.
 
Σε παρέμβασή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε ιστορικό χαμηλό της τιμής του ελαιολάδου λόγω των διεθνών εξελίξεων με τους δασμούς του Τραμπ κλπ. “Χρειάζεται εθνική στρατηγική, εθνικό συμβούλιο για το ελαιόλαδο”.
 
Στην Περιφέρεια Κρήτης μετέβησαν στη συνέχεια τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλεντζάκης.
 
Συγκεκριμένα κατέθεσαν στον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Μανώλη Χνάρη ψήφισμα με το οποίο ζητούν τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για την υποβάθμιση της ποιότητας και τη μείωση της ποσότητας του ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου. “Είστε η δύναμη της Κρήτης” τόνισε απευθυνόμενος στους παραγωγούς ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επαναλαμβάνοντας ότι “είναι μία συγκυρία που πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις”.
 
patris.gr