Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης

3:17 μ.μ. - Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021
03:03 μ.μ. - Τρί, 16/17/2021
Image: Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης

Το παρακάτω κείμενο υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της Κρήτης

Η πληθώρα σημαντικών σφαλμάτων και ελλείψεων των αναρτημένων δασικών χαρτών στην Κρήτη  οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες, αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες αλλά και το αντιλαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και απαιτεί άμεση λύση.

Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών είναι βασικά στοιχεία του κράτους δικαίου και της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και εφόδιο για την τοπική ανάπτυξη. Παρά την καθυστέρηση 40 χρόνων, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η ανάρτηση των δασικών χαρτών έφτασε από το 0,8% του 2014 στο 55%, ενώ για το υπόλοιπο 45% είχαν προγραμματιστεί όλες οι μελέτες ώστε να ολοκληρωθεί η κύρωση μέχρι το τέλος του 2020. Παράλληλα με πληθώρα νομοθετημάτων αντιμετωπίστηκαν πολλά από τα προβλήματα που σωρεύτηκαν για δεκαετίες στην ελληνική ύπαιθρο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε εφαρμογή του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν.4685/2020), ανέβαλε την ανάρτηση δασικών χαρτών, ακύρωσε όσους είχαν κυρωθεί και δημιούργησε αλαλούμ στις υπηρεσίες και στους δασικούς χάρτες. Τα αποτελέσματα βλέπουμε σε όλη την Κρήτη, όπου στους χάρτες δεν έχουν περιληφθεί πολλές από τις ρυθμίσεις της περιόδου 2015-2019 αλλά και παλαιότερες. Για να καλύψει δε η κυβέρνηση την ανεπάρκειά της αλλά και το κρυφό της σχέδιο, που είναι η κατάρρευση του κράτους δικαίου για να τακτοποιήσει τους δικούς της, όπως κάνει δεκαετίες, τα ρίχνει τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει σκιές για την ανάθεση των μελετών και το θεσμικό υπόβαθρό τους.

Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και ο λαός ξέρει να κρίνει:

Αλήθεια πρώτη: Η εκπόνηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη προκηρύχθηκε με διεθνή διαγωνισμό στις 28/7/2017, ανατέθηκε σε δύο μελετητικά σχήματα, με υποχρέωση εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες τέλος 2019, επί κυβέρνησης ΝΔ, ώστε να ελεγχθούν και να θεωρηθούν από τις δασικές υπηρεσίες. Η  κυβέρνηση τελικά ανάρτησε τους χάρτες με 14 μήνες καθυστέρηση, χωρίς να έχουν διορθωθεί σημαντικά λάθη.

Αλήθεια δεύτερη: Αντί να προσλάβει επιστήμονες στις δασικές υπηρεσίες, ώστε να ελεγχθούν οι δασικοί χάρτες και να στηριχθεί η ανάρτηση και οι πολίτες, η ΝΔ πάγωσε τις προγραμματισμένες από το 2019 και εγκεκριμένες προσλήψεις 550 επιστημόνων (δασολόγων-δασοπόνων), μείωσε τα στελέχη (λόγω και των συνταξιοδοτήσεων), με αποτέλεσμα σήμερα, δύο χρόνια μετά, τρέχουν και δεν φτάνουν.

Αλήθεια τρίτη: Με τις αλλαγές που νομοθέτησε στους δασικούς χάρτες δημιούργησε ένα αλαλούμ στη σύνταξη τους. Η ΝΔ με τον Ν. 4685/2020 στόχευσε στην αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων, ένα ξεκάθαρο ρουσφέτι εξυπηρέτησης συμφερόντων εις βάρος του κόσμου της υπαίθρου. Οι ρυθμίσεις του θα κριθούν στο ΣτΕ γιατί έχουν εισαχθεί μια σειρά αμφιβόλου συνταγματικότητας και εγκυρότητας πράξεις. Το αλαλούμ και τη σκοπιμότητα του Ν.4685/2020 απέδειξαν οι πολλαπλές παρατάσεις, οι τροπολογίες μέσα σε ένα εξάμηνο, δύο εγκύκλιοι, μέχρι και δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, που παραδέχεται ότι δεν εφάρμοσε το νόμο και εισάγει παράτυπη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων μετά την ανάρτηση. Τους είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή, τα χρονοδιαγράμματα δεν ήταν εφικτά, με αποτέλεσμα οι δασικοί χάρτες να έχουν τρομερά λάθη και να κινδυνεύει «να πέσει» όλο το σύστημα των δασικών χαρτών για να τακτοποιηθούν κάποιοι κολλητοί με τις «επενδύσεις τους». Αυτός ήταν ο λόγος που εδώ και 14 μήνες δεν αναρτήθηκαν και δεν διορθώθηκαν οι χάρτες στην Κρήτη. Και τώρα εκβιάζουν τους πολίτες επικαλούμενοι τον κίνδυνο καθυστέρησης έναντι των υποχρεώσεων προς την ΕΕ…

Αλήθεια τέταρτη: Από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει ότι στους δασικούς χάρτες της Κρήτης δεν έχουν περιληφθεί πραγματικά δεδομένα, νόμιμες πράξεις της διοίκησης, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για χαρακτηρισμό φρυγανικών εκτάσεων ως χορτολίβαδα, για τη νόμιμη αλλαγή χρήσης, για άρση αναδασωτέου χαρακτήρα σε ελαιώνες, αμπελώνες και λοιπές δενδρώδεις αγροτικές εκτάσεις, που κακώς είχαν χαρακτηρισθεί έτσι μετά από πυρκαγιές κλπ, ενώ δρόμοι, δημοτικές εγκαταστάσεις και δημόσιες υποδομές χαρακτηρίζονται ως δασικές.

Στην παρούσα συγκυρία έξαρσης της πανδημίας και με τα διαπιστωμένα σοβαρότατα λάθη των χαρτών είναι προφανές ότι η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να τις μεταφέρει στους πολίτες, οι οποίοι και δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά λόγω της πληθώρας των λαθών και των ατελειών που αφορούν στο μεγαλύτερο τμήμα της Κρήτης

Η πολιτεία οφείλει άμεσα να διορθώσει τα σοβαρά λάθη στους χάρτες και να ενσωματώσει σε αυτούς τις υφιστάμενες ρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου (εξαίρεση υποδομών, νόμιμες πράξεις, άρση αναδασωτέου, φρυγανικά-χορτολίβαδα κλπ.) αξιοποιώντας την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους και τους Συνεταιρισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα και καλύπτοντας το κόστος των απαραίτητων επιστημόνων. Μόνο έτσι μπορεί σε δεύτερη φάση και με νέο χρονοδιάγραμμα ανάρτησης να προχωρήσει η διαδικασία των αντιρρήσεων, εξασφαλίζοντας την ενημέρωση όλων των πολιτών και την πρόσβασή τους στην πληροφορία, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την πανδημία. Η επανάληψη της ανάρτησης λόγω σοβαρών σφαλμάτων έχει επαναληφθεί, αλλά απαιτεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πολιτική βούληση και δέσμευση.

Για να λυθούν δε θέματα ιδιοκτησιακά θα επανα-υποβάλλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τροπολογία για την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων, στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, σε συνέχεια προηγούμενων ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το άρθρο 44 του Ν.4546/2018, όπου διευκρινίστηκε ότι και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις με κτίρια και οικοδομική άδεια, δύνανται να τεθούν υπό προϋποθέσεις εκτός της δασικής νομοθεσίας και του άρθρου 6 του ν.4467/2017, όπου ορίσαμε τη διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικής πράξης για τον χαρακτήρα των πεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεων μετά από αίτημα του πολίτη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει ακώλυτα την περιουσία του. Την τροπολογία είχαμε υποβάλει ξανά τον Οκτώβριο του 2020 και η ΝΔ δεν την είχε αποδεχθεί.

Είναι απαράδεκτο σήμερα να καλούνται οι πολίτες και οι φορείς της Κρήτης να διορθώσουν παθογένειες δεκαετιών, να εντοπίσουν και να διορθώσουν αστοχίες και λάθη, που δεν διόρθωσαν ως όφειλαν οι μελετητές και οι υπηρεσίες, όταν μάλιστα οι ίδιοι δεν φέρουν καμία  ευθύνη, πληρώνοντας δυσβάσταχτο κόστος εν μέσω πανδημίας.

Η κυνική και άδικη κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και οι οργανώσεις του στην Κρήτη θα στηρίξουν το δίκαιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των πολιτών και δεν θα επιτρέψουν τα παιχνίδια λίγων εις βάρος των περιουσιών και της τοπικής ανάπτυξης.

Οι βουλευτές

Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης,

Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης

και οι Νομαρχιακές Επιτροπές

Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων

του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία