ΚΥΑ: Αυτές είναι οι υπηρεσίες και επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω κορωνοϊού

1:49 μ.μ. - Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020
01:09 μ.μ. - Τετ, 16/49/2020
Image: ΚΥΑ: Αυτές είναι οι υπηρεσίες και επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω κορωνοϊού

Από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιβολή μέτρων προσωρινής αναστολής λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και δομές ευάλωτων ομάδων, θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής και των πανηγύρεων και άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων στο σύνολο της χώρας, από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Επίσης δημοσιεύτηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει, για το ίδιο χρονικό διάστημα, το ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις και τους ειδικούς κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες περιφέρειες, περιφερειακές ενότητες και δήμους της χώρας.

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας

Σύμφωνα με την απόφαση αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία, στο σύνολο της επικράτειας, των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασκούν τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση: α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11), γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13), δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14) και ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].

2. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).

3. Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).

4. Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).

5. Υπηρεσίες οργάνωσης εμπορικών εκθέσεων (ΚΑΔ 82.30.12.00) και υπηρεσίες εκμετάλλευσης εκθεσιακών χώρων (ΚΑΔ 82.30.12.01).

6. Υπαίθριες οργανωμένες αγορές του ν. 4497/2017 (Α' 171) και συγκεκριμένα τις υπαίθριες οργανωμένες αγορές: α) του άρθρου 37 και β) του άρθρου 38: λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (ΚΑΔ 4782), λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (ΚΑΔ 4789) και άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων υπαίθριων πάγκων ή αγορών (ΚΑΔ 47.99.0000).

7. Κυλικεία δημοτικών Κ.Α.Π.Η. (ΚΑΔ 56.10.19.07).

Δεν απαγορεύεται, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις παραπάνω ιδιωτικές επιχειρήσεις

Aναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και δομές ευάλωτων ομάδων

Αναστέλλεται προσωρινά στο σύνολο της Επικράτειας, η λειτουργία επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), τα γηροκομεία, τις δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων και άλλα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές ευάλωτων και ευπαθών ομάδων.

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η διενέργεια επισκεπτηρίου εφόσον ο ασθενής/ φιλοξενούμενος βρίσκεται σε προθανάτια κατάσταση και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Η επίσκεψη διενεργείται από ένα άτομο ανά ασθενή/φιλοξενούμενο.

β. Απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες που έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (όπως πυρετός, βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια).

γ. Οι επισκέπτες υποχρεούνται να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και τους ισχύοντες κανόνες τήρησης αποστάσεων.

δ. Οι επισκέπτες υποχρεούνται να φορούν μη ιατρική μάσκα προστασίας.

Ειδικά ως προς τα περιοριστικά μέτρα στην είσοδο σε δομές φιλοξενίας μεταναστών, εφαρμόζεται η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.20030/21.3.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου (Β' 985), όπως εκάστοτε ισχύει.

Θρησκευτικές τελετές - πανηγύρι

Ακόμη αναστέλλεται προσωρινά η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας στο σύνολο της Επικράτειας και η πραγματοποίησης πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς.

Ανώτατο όριο συμμετεχόντων δημοσίων ή κοινωνικών εκδηλώσεων

Εντός των ορίων: α) των περιφερειών Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, β) των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Λέσβου και Ημαθίας και γ) των δήμων Μυκόνου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων. Στο όριο των ατόμων, δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό υποστήριξης των εκδηλώσεων αυτών.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις: α) Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις που δεν τηρούνται τα μέτρα, ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις επιβάλλεται, για την πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες. Στην περίπτωση φυσικών προσώπων που διοργανώνουν εκδηλώσεις επιβάλλεται, ίδιου ύψους διοικητικό πρόστιμο.

Ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων: α) των περιφερειών Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, β) των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας και Τρικάλων και γ) των δήμων Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Επιτρέπεται μόνο η διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης ενάμιση μέτρου μεταξύ των πελατών και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που αφορούν στους ΚΑΔ της συγκεκριμένης απόφασης.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

Σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από τρεις ημέρες μέχρι και 20 ημέρες.

(φωτογραφίες rawpixel)