Κυνική ομολογία για την απειλή «κρυφού» κόφτη στις επικουρικές

7:55 π.μ. - Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
07:10 π.μ. - Τρί, 25/55/2016
Image: Κυνική ομολογία για την απειλή «κρυφού» κόφτη στις επικουρικές

Στην κυνική ομολογία ότι για να πληρωθούν οι συντάξεις και τα εφάπαξ θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του νέου ελλειμματικου ταμειου (ΕΤΑΕΠ) - το οποίο θα χορηγεί επικουρικες και εφαπαξ από το 2017 --προέβη ο υπουργός Εργασιας Γ. Κατρουγκαλος επιβεβαιωνοντας το ρεπορτάζ των ‘ΝΕΩΝ΄ για την απειλή ‘’κρυφου ‘’ κόφτη στις επικουρικές συντάξεις.

Κατά το υπουργείο Εργασιας ‘’ο νόμος της μεταρρύθμισης, δεν καθιερώνει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών-παροχών. Αντιθέτως, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης.’’
 
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα του ΕΤΕΑ (το σημερινο επικουρικο υπερ ταμειο) για το 2016, προσεγγίζει τα 540.000.000 ευρώ. Αυτό, πέραν της αύξησης των εισφορών και της μειωσεης εως 40% των συντάξεων καλύπτεται και από μέρος της περιουσίας του,. Στο ΕΤΕΑ εκκρεμούν περίπου 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.
 
Σημειώνεται ότι στο νόμο Κατρουγκαλου (ν.4387/2016) άρθρο 14(παράγραφος 4) προβλέπεται η θέσπιση μόνιμου αυτόματου μηχανισμού νέων μειώσεων και στις καταβαλλόμενες και στις νέες κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφάπαξ παροχές από 1-1-2017, μετά από υποχρεωτική εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία, ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009. Παρότι μέχρι τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί κατά 70%.
 
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στην επόμενη διετία αναμένεται να εκδοθούν 132.500 κύριες και 120.000 επικουρικές συντάξεις που παραμένουν σε καθυστέρηση πληρωμής, η συνολική δαπάνη πολύ δύσκολα δεν θα ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο, οδηγώντας έτσι σε νέες περικοπές. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τυχόν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το ίδιο θα συμβεί αν παρατηρηθεί μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έπειτα, με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τη σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αρνητικά προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η άνοδος των ποσοστών «μαύρης» εργασίας με μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες να αποφεύγουν να «εμφανίζονται» σε παραστατικά της εφορίας, βάσει των οποίων στη συνέχεια θα φορολογηθούν.
 
 
Το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» για τον κρυφό κόφτη στις επικουρικές συντάξεις
 
 
Κρυφός κόφτης απειλεί με νέες περικοπές τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες οδηγούνται σε εξαΰλωση αφού λόγω των Μνημονίων έχουν περικοπεί ήδη συνολικά έως 80%. Οι διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν στον νόμο Κατρούγκαλου απειλούν σοβαρά να μειώσουν ξανά τις ήδη πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις και για τα επόμενα έτη.
Ειδικότερα από 1/1/2017 θα ισχύσει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων αν προκύπτουν ελλείμματα. Με αναλογιστικές μελέτες, το νέο υπερεπικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο εντάχθηκε και το εφάπαξ, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι δεν καταγράφει αρνητικό πρόσημο, εσόδων και δαπανών, χωρίς την παραμικρή βοήθεια - στήριξη από το κράτος.
 
Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα τίθεται αυτόματα σε εφαρμογή η διαδικασία περικοπών σε βαθμό ώστε να καλύπτονται τα ελλείμματα. Το νέο υπερεπικουρικό ταμείο θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του, που υπολογίζεται λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι άλλα 117,3 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται το 2017 (στοιχεία νέου κρατικού προϋπολογισμού) από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, που έρχονται να προστεθούν στα 174,2 εκατ. που ψαλιδίστηκαν εντός του 2016. Μέχρι τα τέλη του 2016 οι δαπάνες της επικουρικής θα είναι 4 δισ. ευρώ και τα έσοδά της θα είναι 2,8 δισ. ευρώ. Ετσι η επικουρική θα μπει στο 2017 με έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ.
 
Οι δανειστές απαγορεύουν στον κρατικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτεί κάποια από τα ελλείμματα της επικουρικής και αυτό σημαίνει ότι είτε θα αυξηθούν οι εισφορές είτε θα μειωθούν οι παροχές.
 
ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Στο μεταξύ από την πληρωμή των συντάξεων στις αρχές Νοεμβρίου αρχίζει η παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές. Ετσι στα 50 ευρώ, κατ' ελάχιστο ποσό, κλείδωσε η παρακράτηση των αναδρομικών που αρχίζει από τις πληρωμές του Νοεμβρίου για τους δικαιούχους επικουρικών που υπέστησαν μειώσεις στις συντάξεις τους.
 
Τα καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ, με μίνιμουμ ποσό τα 50 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
 
Με τον ίδιο τρόπο θα επιστραφούν τα αναδρομικά από τη μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ (οι μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά με τη σύνταξη του Νοεμβρίου) και από την περικοπή του προσυνταξιοδοτικού των τραπεζοϋπαλλήλων.
 
Δεδομένου ότι το ψαλίδι στις επικουρικές μετράει από τις συντάξεις του Ιουνίου, πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά από δύο έως και πέντε μήνες. Αντίστοιχα οι τραπεζοϋπάλληλοι που είδαν τις προσυνταξιοδοτικές παροχές τους να κουρεύονται κατά 21% τον Οκτώβριο, θα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο. 
 
Μειώσεις στο 20,3%. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), μειώσεις είδε το 20,3% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές, δηλαδή 248.618 συντάξεις.
 
Οι περισσότεροι από αυτούς, 47,78% ή 118.779 συνταξιούχοι, έχασαν 100 - 200 ευρώ τον μήνα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμποροϋπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί).
 
Από 50 έως και 100 ευρώ έχασαν 52.676  (21,19%), ενώ 79,7% των δικαιούχων του ΕΤΕΑ (976.306 συνταξιούχοι) δεν είδε μεταβολή από την αναπροσαρμογή των συντάξεων. 
 
Μειώσεις έως 20 ευρώ είχαν 44.403 επικουρικές συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 3,62% του συνόλου των δικαιούχων και στο 17,86% αυτών που είχαν μειώσεις. Από 20 έως 50 ευρώ μείωση είχαν 22.746 δικαιούχοι και, τέλος, πάνω από 200 ευρώ μείωση στην επικουρική τους σύνταξη είδε το 4,03% των συνταξιούχων, ήτοι 10.014 άτομα.
 
 
Η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας
 
 
Ο  εβδομαδιαίος  κύκλος μαύρης προπαγάνδας για τις συντάξεις  συνεχίζεται  από «Τα Νέα» , τα οποία πρωταγωνιστούν στην παραπληροφόρηση και στο εμπόριο φόβου.  
Με τίτλο «Κρυφός κόφτης απειλεί τώρα τις επικουρικές συντάξεις» το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι βάσει αναλογιστικών μελετών «από 1/1/2017 θα ισχύσει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων αν προκύπτουν ελλείμματα».  Η αλήθεια (που συνειδητά διαστρέφει η εφημερίδα) είναι ακριβώς αντίθετη. 
Ο νόμος της μεταρρύθμισης, δεν καθιερώνει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών-παροχών. Αντιθέτως, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης.
Οι δε αναλογιστικές μελέτες, στις οποίες αναφέρεται το παραπλανητικό δημοσίευμα, προβλέπονται πράγματι στο άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 4387/2016, για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Κατά τη ρητή διατύπωση της διάταξης, αναλογιστικές μελέτες κατατείνουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων ώστε «Το ύψος των δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009».
Η προϋπόθεση αυτή έχει εξασφαλισθεί ήδη με την αναγκαία αναπροσαρμογή στην οποία προχώρησε η μεταρρύθμιση και έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό.  Δεν πρόκειται το επόμενο έτος να αυξηθεί το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο, άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών θα αυξηθεί.

tanea.gr