Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δε προχώρησαν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε γνωστό πως το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν οι πολίτες, θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας και της καθυστέρησης στην υποβολή της αίτησης.
Παράλληλα, το Κτηματολόγιο απέρριψε το σενάριο να στείλει «ραβασάκια» σχετικά με τα προγραμμάτα από το 1999 έως το 2003, για τα οποία δεν έχει καταβληθεί κανένα τέλος. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο φορεάς να ζητήσει τα 35 ευρώ σε κάποια δικαιοπραξία.
Εξάλλου, παρατηρείται αναβρασμός με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις τράπεζες, καθώς ιδιοκτήτες καταγγέλουν σε ΥΠ.ΕΝ. και Κτηματολόγιο πως για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες εισπράτουν τα 35 ευρώ (τέλη εξόδων φακέλου), χωρίς όμως να το αποδίδουν στον φορέα.
Επίσης, δεν δηλώνουν εμπρόθεσμα στο Κτηματολόγιο τα δικαιώματα εμπράγματης ασφάλειας, ώστε να μην πληρώσουν τα 35 ευρώ για κάθε περίπτωση, καθώς σε περίπτωση δήλωσης των δικαιωμάτων μετά την έναρξη λειτουργίας των εκάστοτε κτηματολογικών γραφείων, το γλιτώνουν.
Σε περίπτωση χορήγησης ενυπόθηκου στεγαστικού δανείου, υπόχρεοι για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι και ο ιδιοκτήτης (δικαίωμα κυριότητας) και η δανείστρια τράπεζα (δικαίωμα εμπράγματης ασφάλειας).
Το Υπουργείο Ενέργειας έχει δεσμευτεί πως δεν θα προβεί αυτόματα στην ενεργοποίηση των προστίμων, παρά το ότι υπάρχει νόμος σε ισχύ, ενώ σε κάθε περίπτωση κανένας πολίτης δε θα χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο.
Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. «Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του».
Οπως σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και της νέας ηγεσίας του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι τα προβλήματα λειτουργίας να επιλυθούν και παράλληλα να προχωρήσουμε σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις και σε κάποιες νομοθετικές βελτιώσεις για να μπορέσει το Κτηματολόγιο να ανταποκριθεί στις επόμενες κρίσιμες φάσεις ολοκλήρωσής του μειώνοντας δραστικά τους χρόνους και την ταλαιπωρία των πολιτών.
Τον Σεπτέμβριο, οι δηλώσεις ξεπέρασαν τις 700.000 (ποσοστό 70% για τις περιοχές που έληξε η προθεσμία), ενώ τον Οκτώβριο τις 950.000 (ποσοστό 65%).
Το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει να προχωρήσει σε τρεις δέσμες μέτρων:
- Άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου στην άμεση στελέχωσή του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Θα επανέλθουν στο Κτηματολόγιο οι 41 νομικοί, που είχαν απολυθεί με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του οργάνου από Α.Ε. σε ΝΠΔΔ, ενώ μέσω ΑΣΕΠ θα προσληφθούν υπάλληλοι για τη στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων.
-Εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσίων που θα διευκολύνουν τον πολίτη στις υποθέσεις του με το Κτηματολόγιο.
- Παρεμβάσεις που αξιοποιούν επαγγελματίες δικηγόρους και μηχανικούς για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
Τέλος, παρατείνεται μέχρι το 2022 η μετεξέλιξη των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία.
dikaiologitika.gr