Ξενώνες για ανήλικα προσφυγόπουλα στην Κρήτη, η πρόταση της Δόμνας Μιχαηλίδου

10:33 π.μ. - Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019
10:11 π.μ. - Κυρ, 10/33/2019
Image: Ξενώνες για ανήλικα προσφυγόπουλα στην Κρήτη, η πρόταση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Σάρκα και οστά πήρε σήμερα το επίσημο αίτημα από πλευράς κυβέρνησης της φιλοξενίας προσφύγων στο νησί

Σάρκα και οστά πήρε σήμερα το επίσημο αίτημα από πλευράς κυβέρνησης της φιλοξενίας προσφύγων στο νησί, πρόταση που κόμισε κατά την επίσκεψή της στο Ηράκλειο, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνα Μιχαηλίδου.
 
Με δεδομένη την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης της Μόριας στη Λέσβο, και άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική, η Κρήτη καλείται να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή, φιλοξενώντας, σε πρώτη φάση, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
 
Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και δημάρχους του Ηρακλείου και του Λασιθίου, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι οι τοπικοί φορείς, θα συζητήσουν το θέμα που τους τέθηκε περί φιλοξενίας σε ξενώνες ασυνόδευτων παιδιών, στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ.
 
«Στη συνεδρίαση αυτή θα διερευνηθεί ο τρόπος και πιθανά τα ακίνητα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες, τα οποία θα «τρέξουν» στην Κρήτη οι Αναπτυξιακές και όχι ΜΚΟ, αυτό άλλωστε ζήτησαν οι τοπικοί φορείς» δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία αναφέρθηκε σε μικρούς ξενώνες με 30 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά. Αυτή την ώρα όπως επισήμανε στη χώρα μας υπάρχουν 4.800 ασυνόδευτα ανήλικα εκ των οποίων το 93% είναι αγόρια και το 94% πάνω από 14 ετών. 1200 βρίσκονται σε ξενώνες, 960 στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, περίπου 300 φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, κάποια σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης και 1000 περίπου ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που έχουν μεν ταυτοποιηθεί, δυστυχώς, βρίσκονται στο δρόμο και όχι σε δομές όπως θα έπρεπε.
 
Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και στο θέμα της επιτροπείας επισημαίνοντας:
 
«Το θέμα της επιτροπείας έχει ήδη δρομολογηθεί και νέοι επίτροποι, υπολογίζεται 180 με το νέο χρόνο, θα μπούνε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είναι ο αρμόδιος Οργανισμός. Οι επίτροποι είναι ουσιαστικά σαν εισαγγελείς οι οποίοι θα βοηθούν σε όλες τις δραστηριότητες ένα παιδί, απουσία γονιών ή κάποιου τύπου οικογενειακής υποστήριξης».
 
Όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου η χρηματοδότηση των ξενώνων είναι από το AMIF, το αρμόδιο ταμείο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που χρησιμοποιεί χρήματα από την Κομισιόν και αποζημιώνει τους ξενώνες για κάθε παιδί το οποίο φιλοξενούν. Αποζημιώνει τη στέγαση και τις υπηρεσίες που παρέχει, όπως το προσωπικό που είναι απαραίτητο.
 
«Υπάρχει χρηματοδότηση για την συγκεκριμενοποίηση των συνθηκών που έχουν οι δομές αυτές» δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου που εξήγησε ότι μπορεί να απορροφήσει και κονδύλι για το πώς θα φτιαχτεί ο χώρος για να φιλοξενηθούν τα παιδιά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορούν να υπάρξουν ακόμη και αναστηλώσεις κτιρίων προκειμένου να δημιουργηθούν οι δομές, εφόσον τα ποσά είναι μέσα στο όριο που προβλέπεται.
 
Οι δήμαρχοι άκουσαν την υφυπουργό και εμφανίστηκαν κατ' αρχάς θετικοί, ωστόσο επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν μετά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ που θα γίνει για το θέμα, στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου. 
Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και η προώθηση της όποιας συμφωνίας μέσω της Αναπτυξιακής, που "τρέχει" ήδη το πρόγραμμα φιλοξενίας περίπου 1000 προσφύγων στην Κρήτη, και όχι ΜΚΟ.
Παράλληλα εκφράστηκαν επιφυλάξεις αναφορικά με την εύρεση χώρων λόγω Arbnb, και ζητήθηκαν προσεκτικοί χειρισμοί, λόγω τουρισμού.
 
Η κ. Μιχαηλίδου αναμένεται να υποβάλλει ανάλογο αίτημα και στους δημάρχους Ρεθύμνου και Χανίων.
 
ekriti.gr