Ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»

7:24 μ.μ. - Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018
07:02 μ.μ. - Τρί, 13/24/2018
Image: Ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»

292εκατ.ευρώ επιδοτηση, τονωτική ένεση για την «οικοδομή»

 
Περίπου 100.000 κατοικίες μπορούν να ενταχθούν στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει στόχο τον εξορθολογισμό στην κατανάλωση ενέργειας στον οικιακό τομέα, στον οποίο υπολογίζεται ότι η σπατάλη ξεπερνά το 40%.
 
Το 55% των οικοδομών της χώρας έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1981, οπότε θεσμοθετήθηκε ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης, και δεν είναι τυχαίο ότι το 83,82% από αυτά χαρακτηρίζονται «σουρωτήρια» με βάση τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης που έχουν εκδοθεί ώς τώρα.
 
Με άλλα λόγια οι ένοικοί τους πληρώνουν για να θερμαίνουν το... περιβάλλον λόγω των μεγάλων απωλειών από κουφώματα, εξωτερικούς τοίχους, δώματα και πιλοτές.
 
Η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη και στα νεότερα κτίρια, αφού μόνο το 1,5% δεν είναι «σπάταλο» και κατά κανόνα αφορά αυτά που χτίστηκαν μετά το 2010.
 
Το συνολικό ύψος των εξασφαλισμένων επιδοτήσεων για να αλλάξει η εικόνα ανέρχεται σε 224 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και θα φτάσει τα 292,43 εκατ. ευρώ μαζί με πόρους που αναμένεται να εξασφαλιστούν από περιφερειακά προγράμματα.
 
Υπολογίζεται ότι ο τελικός προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν η ιδιωτική συμμετοχή και κυρίως τα άτοκα δάνεια που αυτή τη φορά δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους ιδιοκτήτες.
 
Η δράση, που συνοδεύεται από μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία, υπηρεσίες κ.λπ.) με συνολικό προϋπολογισμό δύο δισ. ευρώ, εντάσσεται στους κοινοτικούς στόχους για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 30% ώς το 2030 και τη στροφή σε «πράσινες» μορφές ενέργειας.
 
Στην Ελλάδα επιπλέον αποτελεί τονωτική ένεση για την απασχόληση, αφού για κάθε ένα εκατομμύριο που επενδύεται στην οικοδομή δημιουργούνται 2,5 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 4 στην υπόλοιπη παραγωγική αλυσίδα.
 
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου και θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.
 
«Είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων» επισημαίνει ο Γιώργος Σταθάκης, που εξασφάλισε ήδη τη συμμετοχή όλων των τραπεζών στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιριστικών.
 
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν γιατί η προθεσμία ένταξης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αλλά το σύστημα στην ουσία θα «πέσει» πολύ νωρίτερα, αφού δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μόλις καλυφθεί ο ανά περιφέρεια προϋπολογισμός επιδοτήσεων.
 
Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα καλύπτει κατοικίες (μονοκατοικίες ή διαμερίσματα), χώρους με μεικτή χρήση (επαγγελματική στέγη που χρησιμοποιείται όμως και ως κατοικία) και κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Δεν περιλαμβάνει επαγγελματικούς χώρους.
 
Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να υλοποιήσουν τις παρεμβάσεις που θα εγκριθούν και σε αντίθετη περίπτωση υποχρεώνονται να επιστρέψουν το σύνολο των χρηματοδοτήσεων (επιδότηση και δάνειο).
 
Οι βασικές εργασίες που επιδοτούνται είναι οι εξής:
 
● Αντικατάσταση κουφωμάτων
 
● Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
 
● Εγκατάσταση θερμομόνωσης στο κτίριο, στην οποία περιλαμβάνονται η στέγη/ταράτσα, οι εξωτερικοί τοίχοι και η πιλοτή.
 
● Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, με αλλαγή καυσίμου, πρόβλεψη για αυτόνομη θέρμανση. Μπορεί να συνδυαστεί με την αλλαγή καυσίμου και την παροχή ζεστού νερού. Οι αλλαγές πρέπει να μειώνουν τη σημερινή κατανάλωση καυσίμου κατά 40% για τα χαμηλά εισοδήματα και κατά 70% στα υψηλότερα..
 
Διευκρινίζεται ότι κάθε ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση.
 
Υποβάλλεται επίσης μόνο μία αίτηση για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία, ενώ το ίδιο ισχύει για πρόγραμμα που καλύπτει ολόκληρη την πολυκατοικία.
 
 
Πηγή: efsyn.gr