Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στο Ρέθυμνο
Δύο θάνατοι, έξι κρούσματα και 12 επιπλοκές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ
Με χαμηλότερη ταχύτητα «κυκλοφορεί» πια ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός που μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών «περιορίζεται» όσο μειώνονται οι πληθυσμοί των εντόμων μετάδοσης του, ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί κρούσματα και θανάτους.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν καταγραφεί έξι νέα περιστατικά λοίμωξης λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ στο ίδιο διάστημα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από τη λοίμωξη.
Από την αρχή της περιόδου, δηλαδή από τον περασμένο Μάιο έχουν διαγνωστεί 312 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 238 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση και 74 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Οροεπιδημιολογική μελέτη που είχε γίνει το 2010 για τον ιό του Δυτικού Νείλου από το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε δείξει ότι για κάθε κρούσμα με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα υπάρχουν τουλάχιστον 140 κρούσματα μόλυνσης χωρίς συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι την εφετινή περίοδο έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 33.000 άνθρωποι με τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 43 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου – τα θύματα ήταν ηλικίας άνω των 63 χρόνων.
Σήμερα, σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 12 άνθρωποι με επιπλοκές από τη λοίμωξη έναντι 13 που νοσηλεύονταν την προηγούμενη εβδομάδα. Από αυτούς τους 12 ασθενείς που μολύνθηκαν και νοσούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι έξι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Πλέον, ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίζεται σε 91 δήμους σε όλη τη χώρα, έναντι 90 δήμων που είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η νέα «μολυσματική» περιοχή του χάρτη που «σχεδιάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι το Σουφλί στον νομό Έβρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί δήμοι όπου ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί βρίσκονται στην Αττική (ο ιός κυκλοφορεί σε 45 δήμους του λεκανοπεδίου) στην οποία το τελευταίο επταήμερο όπως φαίνεται σταμάτησε η μολυσματική πορεία.
45 δήμοι στην Αττική στον κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου
Από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής ο ιός επελαύνει στις εξής περιοχές:Δήμος Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής. Από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών:Δήμος Ηλιουπόλεως, Δημοτικές Κοινότητες 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς & Νήσων: Δήμος Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας -Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας –Μεθάνων, Περάματος, Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Από την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών:Δήμος Ηρακλείου, Βριλησσίων, Πεντέλης, Παπάγου – Χολαργού, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Κηφισιάς. Από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών: Δήμος Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ιλίου, Χαϊδαρίου, Καματερού. Από την Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών:Δήμος Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: Δήμος Ωρωπού, Μαραθώνος, Σαρωνικού, Διονύσου και Μαρκόπουλου- Μεσογαίας.
Στην Κορινθία ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας -Αγίων Θεοδώρων, στην Εύβοια ο Δήμος Χαλκιδέων, στη Βοιωτία οι Δήμοι Τανάγρας, Αλιάρτου-Θεσπιέων και Θηβαίων, στην Αργολίδα ο δήμος Άργους-Μυκήνων.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται σε ό,τι αφορά τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου οι εξής δήμοι στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Δήμος Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Θέρμης, Καλαμαριάς και Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Επίσης, κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (Δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας), Πέλλας (Δήμοι Πέλλας, Σκύδρας, Έδεσσας, Αλμωπίας), Πιερίας (Δήμος Δίου- Ολύμπου), Λάρισας (Δήμος Λαρισαίων, Τεμπών και Τυρνάβου), Κιλκίς (Δήμο Παιονίας και Κιλκίς), Χαλκιδικής (Δήμοι Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας), Ροδόπης (Δήμος Κομοτηνής και Μαρώνειας- Σαπών), ‘Εβρου (Δήμοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου), Ξάνθης (Δήμος Ξάνθης, Τοπείρου), Σερρών (Δήμος Ηράκλειας, Αμφίπολης), Φθιώτιδας (Δήμος Αμφίκλειας- Ελάτειας), και τέλος από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (Δήμος Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου).
protothema.gr