Κρούσμα «μπλε φάλαινας» στο Ηράκλειο;

2:57 μ.μ. - Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017
02:05 μ.μ. - Τετ, 17/57/2017
Image: Κρούσμα «μπλε φάλαινας» στο Ηράκλειο;

Την ώρα που η Ελλάδα συγκλονίζεται από το πρώτο κρούσμα του εγκληματικού παιχνιδιού «μπλε φάλαινα», ανησυχία δημιουργεί η πληροφορία πως ένα ανήλικο παιδί

Που φοιτά μάλιστα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, έπεσε λιπόθυμο μέσα στο σχολείο, την ώρα του μαθήματος, «παίζοντας» τη δοκιμασία της «ντομάτας»!
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες σε σχολείο της πόλης του Ηρακλείου. Ο διευθυντής του σχολείου κάλεσε τους γονείς προκειμένου να παραλάβουν το παιδί τους, το οποίο στο μεταξύ είχε συνέλθει.
 
Θορυβημένοι οι γονείς από τη λιποθυμία του παιδιού τους, επισκέφτηκαν ιδιώτη γιατρό. Εκείνος αφού εξέτασε το παιδί, συνέστησε ένα γύρο εξετάσεων προκειμένου να επιβεβαιώσει την κλινική εικόνα του παιδιού, που στην εξέταση που διεξήγαγε φαινόταν καλή.
Στην προοπτική των εξετάσεων, το παιδί προφανώς φοβήθηκε και αποκάλυψε στον πατέρα του πως η λιποθυμία του προήλθε από ένα παιχνίδι που έπαιζαν στη τάξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το παιδί αποκάλυψε πως η δοκιμασία προέβλεπε το κράτημα της αναπνοής έως ότου κοκκινίσουν τόσο που να μοιάζουν με «ντομάτα»!
Όπως αποκάλυψε το παιδί, στην προσπάθεια του να μη λυγίσει και να κερδίσει τη δοκιμασία, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε λιπόθυμο.
 
Κανείς δε γνωρίζει αν πρόκειται για μια δοκιμασία που εντάσσεται στο φονικό διαδικτυακό παιχνίδι που έχει οδηγήσει στο θάνατο σχεδόν 300 νέους ανθρώπους ή αν είναι ένα «παιχνίδι», από τα παλιά, που έπαιζαν τα παιδιά μεταξύ τους.  
 
Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό να ειπωθεί, είναι πως πρέπει γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς πια οι «προκλήσεις» είναι πάρα πολλές.
 
 
Γ.Κορμάς: Ανάγκη η επικοινωνία Γονέων - Παιδιών
 
Για ομάδες σε κοινωνικά δίκτυα που βάζουν τα παιδιά σε μη ασφαλής διαδικασίες, κάνει λόγο ο Γιώργος Κορμάς, υπευθυνος επικοινωνίας της γραμμής βοήθειας help line του Ελληνικού Κέντρου Ασγφαλούς διαδικτύου του ΙΤΕ, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.
 
Εφιστά την προσοχή της οικογένειας και των δασκάλων καθώς τα πρότυπα των ανήλικων πρέπει να αλλάξουν άμεσα και μιλά για την ανάγκη ουσιαστικής επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά τους.
Τι αναφέρει η  Διώξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για το φαινόμενο "Μπλε  Φάλαινα"
 
Η  Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το διαδικτυακό φαινόμενο «Blue Whale Challenge»: Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται "Blue Whale Challenge" (Δοκιμασία - Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών - πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας πενήντα (50) ημερών.
 
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax)
 
Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία - πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι' αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:Τηλεφωνικά: 11188/ Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr/  Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD/ · Μέσω twitter: @CyberAlertGR.
 
Ρεπορτάζ: Μαίρη Καριωτάκη
Πηγή: neakriti.gr