Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη; Τι λένε ειδικοί

12:03 π.μ. - Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017
12:08 π.μ. - Τετ, 30/03/2017
Image: Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη; Τι λένε ειδικοί

Χωρίς να διαψεύδει, αλλά και χωρίς να επιβεβαιώνει το περιστατικό της προσβολής ενός αλόγου από την ασθένεια του ιού του Δυτικού Νείλου, στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων

Εμφανίστηκε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Χανίων, κ. Νικολακάκης Δημήτρης, μιλώντας στο neakriti.gr.
 
Συγκεκριμένα, πληροφορίες οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ώρες, κάνουν λόγο για ένα μεμονωμένο κρούσμα της ασθένειας του ιού Δυτικού Νείλου, που εντοπίστηκε την Παρασκευή 25 Αυγούστου, σε άλογο στην περιοχή της Γεωργιούπολης στα Χανιά.
 
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Χανίων, κ. Νικολακάκης Δημήτρης, έπειτα από επικοινωνία που είχε μαζί του το neakriti.gr, ανέφερε ρητά ότι: «Σε καμία περίπτωση, δεν κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία», μην μπορώντας παρόλα αυτά να διαψεύσει, ή να επιβεβαιώσει το εν λόγω περιστατικό, για λόγους δεοντολογίας.
 
 
Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα;
 
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην Ελλάδα και μέχρι τις 23 Αυγούστου 2017, έχουν σημειωθεί 3 θάνατοι ανθρώπων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τα κρούσματα στο σύνολό τους να ανέρχονται στα 37.
 
Ενώ, οι περιοχές στις οποίες εμφανίστηκαν τα κρούσματα, στην πλειοψηφία τους, είναι η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και Αρκαδίας.
 
 
Ποιος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου;
 
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
 
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.
 
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.