Κρητικός στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

10:52 π.μ. - Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018
10:09 π.μ. - Δευ, 03/52/2018
Image: Κρητικός στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

Τέσσερις Έλληνες περιλαμβάνονται φέτος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το περιοδικό Forbes

Ο Σπύρος Λάτσης, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης από το Ρέθυμνο, είναι οι τέσσερις Ελληνες ανάμεσα στους συνολικά 2.208 δισεκατομμυριούχους από 72 χώρες που περιλαμβάνει η λίστα του Forbes. Η συνολική περιουσία των τεσσάρων Ελλήνων εκτιμάται στα 9,6 δισ. δολάρια.
 
Πλουσιότερος Ελληνας, σύμφωνα με τη φετινή λίστα του Forbes, είναι ο Σπύρος Λάτσης. Βρίσκεται στη θέση 729, με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια.
 
Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Λάτση, το 2003. Η οικογένεια ασχολείται ακόμη με τα ναυτιλιακά, μέσω της Latsco Shipping, αλλά έχει επενδύσει και στον τραπεζικό τομέα, σε ακίνητα και πετρέλαια, καθώς διαθέτουν ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη Lamda Development και στην EFG International.
 
Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι στη θέση 859 της λίστας, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια. Ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, η οποία περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα στον κόσμο.
 
Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Βίνσεντ βαν Γκογκ, σημειώνει το Forbes, ενώ περιλαμβάνει και τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Yo, Picasso». Από τη στιγμή που απέκτησε τη συλλογή, ο Φίλιππος Νιάρχος πρόσθεσε σε αυτή κι άλλα έργα, μεταξύ άλλων του Άντι Γουόρχολ και του Μαουρίτσιο Κατελάν.
 
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι στη θέση 965 της λίστας, με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια. Είναι επικεφαλής του κολοσσού μεταλλευμάτων Glencore, εταιρεία της οποίας κατέχει το 3%. Έχει ελληνική και βρετανική υπηκοότητα, ενώ έγινε δισεκατομμυριούχος όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο.

 
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του του Μαριάννα. 
 
Τέλος, στη θέση 1.999 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο οποίος κατάγεται από το Ρέθυμνο και συγκεκριμένα από την Επισκοπή. Η περιουσία του συνιδρυτή της Motor Oil εκτιμάται στο 1,1 δισ. δολάρια, ενώ η οικογένεια έχει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στη ναυτιλία και τον τραπεζικό τομέα.
 
 
ekriti.gr