- που αναμένεται τις επόμενες μέρες, ενόψει της ψήφισής του στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, να κορυφωθούν - έχει ανάψει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, έρχονται στο φως στοιχεία για ρυθμίσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.
Το ΠΑΜΕ από τη μια και η ΓΣΕΕ με τα Εργατικά Κέντρα και την ΑΔΥΔΥ από την άλλη καταγγέλλουν περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακόμη και για οφειλές στο Δημόσιο, αλλαγή του τρόπου κήρυξης απεργιών και άλλα δεινά, που έρχονται να κάνουν ακόμα πιο δραματική τη ζωή του ελληνικού λαού!
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, βέβαια, παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις, που όμως - όπως γίνεται πάντα από το 2010 και μετά με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις - έτσι και με τη σημερινή, φαίνονται ως ελεγχόμενες για το Μαξίμου, αφού μπορεί κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές να "διαμαρτύρονται", αλλά ουδείς δείχνει την πρόθεση να καταψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
Το επιχείρημα που άρθρωσε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας ορίζει πως «τα δύσκολα είναι πίσω μας» και ότι το εν λόγω πολυνομοσχέδιο είναι ένα από τα τελευταία μνημονιακά.
Έτσι, δίπλα στη διαπίστωση του πρωθυπουργού πως οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα μεγαλώνει, έρχεται να προστεθεί η εκτίμηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πως το επίμαχο πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει περισσότερα θετικά από αρνητικά στοιχεία.
Ολόκληρη η κοινωνία
Συνεπώς, φαίνεται πως στα "κάγκελα" βγαίνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα, πέρα από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ξεσηκώνονται τώρα ακόμη και επιστήμονες, όπως οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί.
Κι αυτό διότι έχουμε την καθιέρωση υποχρεωτικού ελάχιστου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης των Καινοτόμων Φαρμάκων για την εισαγωγή τους στη θετική λίστα, επαναπροσδιορισμό της τιμής για τα φάρμακα που εισήχθησαν την τελευταία 3ετία και επαναφορά πληθυσμιακών κριτηρίων για την αδειοδότηση απεικονιστικών εργαστηρίων με αξονικούς τομογράφους και άλλα μηχανήματα, που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες, είναι μεταξύ των διατάξεων για την Υγεία.
Οι κινητοποιήσεις
Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη.
Στην Κρήτη, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, το ΠΑΜΕ και τα σωματεία του άρχισαν ήδη τη μαζική εξόρμηση και ενημέρωση στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, στις βιομηχανικές περιοχές, στα εμπορικά καταστήματα και στις γειτονιές.
Για σήμερα Πέμπτη προετοιμάζουν την αγωνιστική απεργιακή απάντηση της επόμενης μέρας, με περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.
Αύριο Παρασκευή, είναι μέρα απεργίας των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την αυριανή ημέρα έχει καθοριστεί για τις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, με αγωνιστικό ραντεβού στις 10 το πρωί.
Το σαββατοκύριακο θα συνεχιστούν οι επαφές με τα σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς, ενώ στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, που πρόκειται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας νέα απεργιακή συγκέντρωση, που θα εξελιχθεί σε συλλαλητήριο.
Καταγγέλλουν... κυβερνητικό συνδικαλισμό
Χθες, σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Ενώσεις Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και Συνταξιούχων ΙΚΑ, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου και Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών και το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου καταγγέλλουν την πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΚΗ (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ) ότι προχώρησε «σε ένα μνημείο εργοπατερισμού και κυβερνητικού συνδικαλισμού»...
Συγκεκριμένα, καταλογίζουν στην πλειοψηφία του ΕΚΗ ότι εξέδωσε «μια ανακοίνωση- "απόφαση" του Δ.Σ. του ΕΚΗ, που δε συνεδρίασε ποτέ, η οποία καλεί τα σωματεία σε... ετοιμότητα, δηλαδή να κάτσουν στα αβγά τους και να μην αντιδράσουν, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή και τη Δευτέρα 15/1 ψηφίζει το χτύπημα του πιο ιερού δικαιώματος της εργατικής τάξης, αυτού της απεργίας».
Παρακάτω αναφέρεται ότι «έτσι, όλοι μαζί κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., της δίνουν χώρο και χρόνο για να περάσει στα "μουγκά" μια σειρά από αντιδραστικές, αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και την τροπολογία που αφορά στο δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται και να αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στην εργοδοσία».
Η ΓΣΕΕ
Επείγον υπόμνημα στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου αποστέλλει η ΓΣΕΕ, στο οποίο τονίζει και αναλύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία, που υπομονεύεται με την υπό ψήφιση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.
Η ΓΣΕΕ ζητά από τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο να πράξουν το καθήκον τους, προασπίζοντας το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Η Συνομοσπονδία θα πραγματοποιήσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στο Σύνταγμα.
Το ΕΚΡ
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, με τη δική του ανακοίνωση, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο που φέρνει νέα μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν "ταφόπλακα" για τους εργαζόμενους, οι οποίοι βιώνουν καθεστώς πρωτοφανούς εργασιακής ανασφάλειας, για τον τρόπο λήψης απεργιακής απόφασης.
Στο χώρο της Υγείας: Τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα
Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου.
Συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ, στις 12:30 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα άλλα συλλαλητήρια που οργανώνει σε όλη τη χώρα, με αίτημα την απόσυρση του βάρβαρου, αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Πηγή: neakriti.gr