Κρήτη: Πότε έρχονται στα φαρμακεία τα εμβόλια της γρίπης

12:30 π.μ. - Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019
12:02 π.μ. - Παρ, 15/30/2019
Image: Κρήτη: Πότε έρχονται στα φαρμακεία τα εμβόλια της γρίπης

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται στην Κρήτη - εκτός απροόπτου - τα εμβόλια για τον ιό της γρίπης Η1Ν1

Σήμερα είναι πιθανόν να παραληφθούν σε κεντρικό επίπεδο και να ξεκινήσει τα επόμενα 24ωρα η διανομή τους, ανά περιφέρεια.
 
Αυτό αναφέρει μιλώντας στο ekriti.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης, ο οποίος, σημειώνει πως μόλις παραληφθούν τα εμβόλια θα είναι έτοιμα προς διάθεση άμεσα και καλό θα ήταν να εμβολιαστούν άτομα με επιβεβαρυμένη υγεία, καθώς αυτά είναι που κινδυνεύουν περισσότερο.
 
Βέβαια η παρτίδα των εμβολίων που θα διανεμηθούν σε όλη την Ελλάδα θα είναι μικρή, και δεν θα ξεπερνούν τα πέντε εμβόλια σε κάθε φαρμακείο, σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη 
 
Τόσο στο Ηράκλειο, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει σημάνει συναγερμός με την έξαρση της εποχικής γρίπης, καθώς συνεχίζουν να καταγράφονται από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων απανωτά τα περιστατικά και να μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 
Ο αριθμός τους πλέον έφτασε τα 56, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
 
Οι νέοι θάνατοι που δηλώθηκαν από τις 4 έως τις 10 Φεβρουαρίου είναι 17 και τα νέα κρούσματα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο είναι 40.
 
Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 39 άνδρες και 17 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό της γρίπης τύπου Α. 
 
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
 
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 123 άνδρες και 96 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη.
 
Σημειώνεται, ότι από τα 219 άτομα με νοσηλεία σε ΜΕΘ μόνο τα 29 ήταν εμβολιασμένα, ενώ τα 166 ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, όπως και οι επισκέψεις στους γιατρούς.
 
 
ekriti.gr