Κρήτη: Καταπολέμηση του δάκου και μέσω… κινητών τηλεφώνων

6:59 μ.μ. - Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018
06:11 μ.μ. - Πέμ, 29/59/2018
Image: Κρήτη: Καταπολέμηση του δάκου και μέσω… κινητών τηλεφώνων

Οι επιστήμονες ξεκινούν από το νέο έτος την πιλοτική – αλλά ευρύτερη – εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου στην Κρήτη και σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας

Με στόχο την καταπολέμηση του δάκου,  η επέλαση του οποίου – ειδικά τη φετινή χρονιά – έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή στον ελαιόκαρπο και το ελαιόλαδο, οι επιστήμονες ξεκινούν από το νέο έτος την πιλοτική – αλλά ευρύτερη – εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου στην Κρήτη και σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της  Ελλάδας, ακόμη και μέσα από τα κινητά τηλέφωνα.
 
Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την κ. Αργυρώ Καλαϊτζάκη, εντομολόγο και ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα, περιλαμβάνει πέντε δράσεις:
– Εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης με δωρεάν λογισμικό στην αντιμετώπιση του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας.
– Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για την αποθήκευση των γεωχωρικών και περιγραφικών δεδομένων για ελαιώνες και περιοχές και δημιουργία χαρτών επικινδυνότητας.
– Παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου με αυτοματοποιημένες έξυπνες ηλεκτρονικές παγίδες.
– Παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα με έξυπνα εργαλεία: διαγνωστικά ακριβείας και διαδικτυακή πλατφόρμα.
– Διάχυση και σταδιακή ενσωμάτωση καινοτόμων πρακτικών στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.
 
Βασικός σκοπός του έργου λοιπόν είναι η πιλοτική εφαρμογή σε 8 περιφερειακές ενότητες της χώρας νέων τεχνολογιών, μεθοδολογιών και εργαλείων στην εφαρμογή της δακοκτονίας και η περαιτέρω συνολική ενσωμάτωσή τους στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.
 
«Δράσεις οι οποίες είναι εύκολες στη χρήση και την εφαρμογή, με τους αρμόδιους ακόμη και τους αγρότες να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της δακοπροστασίας για παράδειγμα, μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα», αναφέρει η εντομολόγος χαρακτηριστικά.
 
Στα πλαίσια αυτά σήμερα  πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια ημερίδα,  στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ Δήμητρα, στην αίθουσα διαλέξεων «Νίκος Ψυλλάκης». Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι βασικές ενέργειες του έργου και έγινε συζήτηση για το πλάνο των δράσεων του έργου.
«Έγινε σήμερα η παρουσίαση του έργου, στα πλαίσια της προσπάθειας που ξεκινάμε και στην οποία μετέχουν περιφέρειες από όλη τη χώρα και ερευνητικά ιδρύματα που διαθέτουν την εμπειρία για να εφαρμοστούν οι νέες τεχνολογίες», επισημαίνει από τν πλευρά του κ. Γιώργος Ψαράς, αναπληρωτής Διευθυντής του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
 
«Αγκάθι» η ανθρώπινη παρέμβαση
 
«Κλειδί» για την επιτυχία του επιστημονικού μέρους της διαδικασίας είναι η μείωση της ανθρώπινης παρέμβασης. Μέσα από τις «έξυπνες» παγίδες που θα τοποθετούνται θα φωτογραφίζονται οι πληθυσμοί του δάκου και η φωτογραφία θα αποστέλλεται κατευθείαν στο γεωπόνο. «Έτσι δεν θα υπάρχει η ανθρώπινη παρέμβαση και θα δίνονται αξιόπιστα αποτελέσματα», σχολιάζει η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα, εντομολόγος κ. Βαρίκου Κική.
 
Για δύο χρόνια
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο, όπως σημειώνει η κ. Καλαϊτζάκη θα είναι διάρκειας δύο ετών και απώτερος στόχος του είναι ο βέλτιστος προγραμματισμός και ο έλεγχος των ψεκασμών ώστε να εφαρμόζεται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.
 
Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια ώστε αυτό να συνδράμει τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της χώρας για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικότερη και πιο οικονομική δακοκτονία, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κινητές συσκευές, την επιστήμη της γεωπληροφορικής, την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική καταγραφή των δακοσυλλήψεων και την μοριακή βιοτεχνολογία.
 
Με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθούν άμεσα οι αγρότες, αλλά και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το εθνικό μας προϊόν μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμμετέχοντες φορείς είναι το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΥΠΑΑΤ / Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου Χανίων και οι ΔΑΟΚ 8 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Σάμος, Λέσβος, Φωκίδα και Κυπαρισσία).
 
 
ekriti.gr