H ώρα της κρίσης για το «Μακεδονικό» έφτασε καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ θα πει το μεγάλο «ναι» για λύση στο ονοματολογικό ή το μεγάλο «όχι» που θα φέρει νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει δεσμευτεί ότι σήμερα θα απαντήσει στον ΟΗΕ και τον ειδικό διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, αν αποδέχεται την προφορική συμφωνία που κλείδωσε στη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες. Με επικρατέστερο όνομα το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Σεβέρνα Μακεντόνιγια) και αποδοχή του erga omnes με συνταγματικές αλλαγές σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο Ζάεφ καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει η διαδικασία. Εφόσον πει «ναι» τότε μέχρι την Κυριακή αναμένεται να υπογραφεί από τους δύο πρωθυπουργούς η συμφωνία στις Πρέσπες και η γειτονική χώρα να πάρει το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ.
Το κείμενο της συμφωνίας έχει ήδη συνταχτεί από τον Μάθιου Νίμιτς, είναι 20 σελίδων και περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που θα γίνουν. Η διαδικασία θα κρατήσει αρκετούς μήνες και ίσως το πιο κρίσιμο σημείο είναι το δημοψήφισμα στα Σκόπια το φθινόπωρο. Και βεβαίως η ψήφιση από την ελληνική βουλή της συμφωνίας.
Αν Ζάεφ και Τσίπρας τηλεφωνηθούν και κλείσουν το ραντεβού, τότε ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο, κι ενδεχομένως με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο των Σκοπίων για το αν θα αποδεχθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες θα έχουν και το στοιχείο της αιρεσιμότητας. Αν δηλαδή δε γίνουν τα βήματα που πρέπει, τότε σπάει η συμφωνία και όλα τελειώνουν.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και γίνονται στη σκιά, αφενός της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΝΔ για το ονοματολογικό (κυρίως για τη μακεδονική γλώσσα) και αφετέρου των συλλαλητηρίων που έγιναν χθες σε όλη την Ελλάδα αλλά και αυτών στα Σκόπια.
Η αλήθεια είναι ότι επικρατεί προβληματισμός για το αν η όποια συμφωνία έρχεται σε σύμπνοια με τη θέληση των δύο λαών. Αν δηλαδή Ελληνες και Σκοπιανοί αποδέχονται τις λύσεις που προτείνουν οι ηγεσίες τους. Το στοιχείο αυτό μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα σοβαρών πολιτικών εξελίξεων και στις δύο χώρες το επόμενο διάστημα.
in.gr