Κρίση και λιτότητα για τουλάχιστον τρία χρόνια στην Ελλάδα βλέπει η Capital Economics

2:45 μ.μ. - Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020
02:04 μ.μ. - Τετ, 29/45/2020
Image: Κρίση και λιτότητα για τουλάχιστον τρία χρόνια στην Ελλάδα βλέπει η Capital Economics

Την κοινή διαπίστωση των οικονομολόγων διεθνώς ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα είναι βαθιές και μακροπρόθεσμες επιβεβαιώνει και η έκθεση της Capital Economics

Την κοινή διαπίστωση των οικονομολόγων διεθνώς ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα είναι βαθιές και μακροπρόθεσμες επιβεβαιώνει και η έκθεση της Capital Economics με αντικείμενο την πρόβλεψη για το ποιες οικονομίες θα αργήσουν να ανακάμψουν.

Η Capital Economics χωρίζει τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο - ανάμεσά τους και την Ελλάδα - σε τέσσερις ομάδες.

Η πρώτη περιλαμβάνει χώρες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς θεραπεία και εμβόλιο, πράγμα που σημαίνει ένα χρόνο παραπάνω αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και η Ινδία. Η Capital Economics σημειώνει σε αυτό το σημείο ότι ακόμη και οι χώρες που έχουν ελέγξει τα κρούσματα μλεσω lockdown και πολλών τεστ, δεν έχουν αποφύγει τους κινδύνους, αφού μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει χώρες οι οποίες βασίζονται σε κλάδους που πιθανότατα δεν έχουν ελπίδες ανάκαμψης, όπως ο τουρισμός. Η Capital Economics εκτιμά πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουν τα διεθνή ταξίδια και ο τουρισμός σε φυσιολογικά επίπεδα. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό και άρα θα χτυπηθούν περισσότερο, βρίσκονται η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Ελλάδα και το Μαρόκο.

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει χώρες οι οποίες θα εκτινάξουν το δημόσιο χρέος του σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτό σημαίνει λιτότητα και «μνημόνια». Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρέους πριν από την κρίση που φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Ιαπωνία, η Ελλάδα (πάλι), η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ.

Η τέταρτη ομάδα περιλαμβάνει τις χώρες που η ήδη βαθιά ύφεση θα βαθύνει περισσότερο. Για παράδειγμα, τα κόκκινα δάνεια θα μπορούσαν να αυξηθούν ιδιαίτερα απότομα σε εκείνες τις χώρες που εκτίθενται περισσότερο σε τομείς που πλήττονται σκληρά από την κοινωνική αποστασιοποίηση.

tvxs.gr