Κρήτη: «Βουτιά» στις εξαγωγές - Πού καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση

10:31 π.μ. - Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022
10:08 π.μ. - Τρί, 02/31/2022
Image: Κρήτη: «Βουτιά» στις εξαγωγές - Πού καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση

Μειωμένα κατά 2,2% σε αξία και 4,5% σε ποσότητα η εξαγωγική δραστηριότητα της Κρήτης το πρώτο τετράμηνο του 2022

Μικρή μείωση κατέγραψε η εξαγωγική δραστηριότητα της Κρήτης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., πράγμα που σημαίνει πως η συνολικότερη ανάκαμψη είναι δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα. Η μείωση της συνολικής εξαγωγικής δραστηριότητας ανέρχεται στο 2,2% σε αξία και 4,5% σε ποσότητα, κατά το χρονικό διάστημα από τον Γενάρη μέχρι τον Απρίλιο του 2022, χρονική περίοδος που η Ελλάδα βρισκόταν στη μέγγενη της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, με την αβεβαιότητα στην οικονομία να είναι πιο έντονη από ποτέ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως ο αρνητικός αντίκτυπος του ισοζυγίου θα κριθεί από την επικείμενη ελαιοκομική περίοδο.

Πιο αναλυτικά, μειωμένες κατά 2,2% σε αξία και 4,5% σε ποσότητα είναι οι εξαγωγές της Κρήτης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. Συγκεκριμένα, το σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος έφτασε το ποσό των 229,7 εκατ. ευρώ, έναντι 234,9 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ σε ποσότητα έφτασε τους 155.053 τόνους έναντι των 162.266 τόνων πέρυσι, έχοντας μειωθεί κατά 7.213 τόνους.

hxonews

Οι κλάδοι

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 56,8% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών κατά το εξεταζόμενο διάστημα, με 130,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζει μείωση σχεδόν 10% σε αξία και 20% σε ποσότητα. Ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 26,8% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 27,6% σε αξία, αλλά μείωση 4,5% σε ποσότητα. Ακολουθούν οι κλάδοι του Αγροτικού Εξοπλισμού (μερίδιο 6,8% και μείωση 4,3%), της Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης (μερίδιο 4% και αύξηση 30%) των Μηχανών & Συσκευών (μερίδιο 2,7% και μείωση 56%), και με μικρότερα μερίδια τα Δομικά Υλικά, η Λαϊκή Τέχνη και τα λοιπά βιομηχανικά προϊόντα.

Τρόφιμα & Ποτά: Στον αγροδιατροφικό τομέα, το ελαιόλαδο έφτασε τα 74,2 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σχεδόν 20%, τα κηπευτικά τα 37,8 εκατ. ευρώ με μείωση 5,5%, τα γαλακτοκομικά τα 2,4 εκατ. ευρώ και εντυπωσιακή αύξηση 167% και οι κατηγορίες των φρούτων (μείωση 8,3%) και των ψαριών και θαλασσινών (αύξηση 37,5%) με 2,2 εκατ. ευρώ η καθεμία. Μικρότερα ποσοστά καταλαμβάνουν το κρασί, το κρέας και τα παρασκευάσματά του, η κατηγορία των νερών, αναψυκτικών και χυμών καθώς και το μέλι, που παρουσίασαν αύξηση.

Βιομηχανία: Από τα προϊόντα εκτός αγροδιατροφικού τομέα, σημαντικές είναι οι εξαγωγές πλαστικών μεμβρανών και φύλλων, ειδών συσκευασίας από πλαστικές ύλες, διχτυών αγροτικής χρήσης και χρωστικών υλών.

Αγορές: Σχετικά με τις αγορές, οι κυριότεροι αγοραστές των κρητικών προϊόντων είναι οι Γερμανοί, με τις εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 να φτάνουν τα 47,4 εκατ. ευρώ, και έπονται οι Ιταλοί με 42,6 εκατ. ευρώ, οι Γάλλοι με 16 εκατ. ευρώ, οι Πολωνοί με 12,2 εκατ. ευρώ και οι Ολλανδοί με 12 εκατομμύρια ευρώ. Τη δεκάδα των κυριότερων αγοραστών κλείνουν η Ρουμανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

hxonews

Για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 36,2 εκατ. ευρώ και μερίδιο 27,8%, η Γερμανία με 34,3 εκατ. ευρώ και μερίδιο 26,3%, η Ρουμανία με 6,6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 5%, η Πολωνία με 6,3 εκατ. ευρώ και μερίδιο 4,8% και η Αυστρία με 5,2 εκατ. ευρώ και μερίδιο 4%. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Για τον κλάδο των Χημικών & Πλαστικών, οι κυριότεροι αγοραστές είναι η Γερμανία με 8,5 εκατ. ευρώ, η Γαλλία με 8,4 εκατομμύρια, η Ολλανδία με 4,7 εκατ., η Ιταλία με 3,5 εκατ. και η Ισπανία με 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

Νομοί: Αναφορικά με τους νομούς της Κρήτης, εκτός από τον νομό Χανίων, ο οποίος παρουσίασε αύξηση ίση με 18,8%, οι υπόλοιποι εμφάνισαν μείωση, και συγκεκριμένα ο νομός Ηρακλείου -4,6%, ο νομός Λασιθίου -20% και ο νομός Ρεθύμνου -11,8%.

hxonews

«Η πτώση ήταν αναμενόμενη»

Ως συνέπεια του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με το θέμα, κάνοντας σαφές πως υπάρχει πτώση των εξαγωγών, η οποία θα κριθεί στα τέλη του έτους, οπότε και θα υπάρξουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την ελαιοκομική περίοδο.

«Το 2022 φαινόταν από την αρχή ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, τόσο με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τη μείωση της παραγωγής πρώτων υλών και την ενεργειακή κρίση, όσο και με το υψηλό κόστος μεταφοράς. Άρα μια πτώση ήταν αναμενόμενη, και αυτή που καταγράφηκε ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε. Η ελαιοκομική περίοδος θα κρίνει αν η μείωση θα συνεχιστεί, καθώς το ελαιόλαδο αποτελεί το “καρδιογράφημα” των κρητικών εξαγωγών και θα κρίνει την όποια μεταβολή σε αυτές.

Αν λάβουμε βέβαια υπόψη μας ότι και το 2021 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος, με την πανδημία και τις επιπτώσεις της να προστίθενται στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον και παρ’ όλα αυτά αποτέλεσε μια καθοριστικά καλή εξαγωγική χρονιά με άκρως ενθαρρυντικά νούμερα, τότε υπάρχει η ελπίδα η χρονιά να μην κλείσει με αρνητικό νούμερο για τις κρητικές εξαγωγές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

hxonews
hxonews

neakriti.gr