Κρήτη: Online καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε γεωργικά εφόδια και λιπάσματα

8:07 π.μ. - Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022
08:05 π.μ. - Δευ, 16/07/2022
Image: Κρήτη: Online καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε γεωργικά εφόδια και λιπάσματα

Πού μπορούν να καταγγείλουν αθέμιτες πρακτικές οι παραγωγοί

Γεωργιάδης και Γεωργαντάς καλούν τους αγρότες που υφίστανται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, και που διαπιστώνουν στην αγορά των γεωργικών εφοδίων και των λιπασμάτων φαινόμενα αισχροκέρδειας, να προβαίνουν σε ηλεκτρικές καταγγελίες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους περί κρουσμάτων απόκρυψης αποθεμάτων και αισχροκέρδειας στην πώληση ζωοτροφών και άλλων αγροτικών εφοδίων στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις: dimea@mnec.gr και stasoulas@minagric.gr.

Η ανακοίνωση αυτή σχολιάζεται με διάφορους τρόπους από τους αγρότες και τους εκπροσώπους τους. Πάντως, το στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης ανήκει στην πλευρά εκείνη των επικριτών της απόφασης, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μας ζητάνε να γίνουμε ρουφιάνοι. Άμα θέλουν να εντοπίσουν την αισχροκέρδεια στην αγορά των γεωργικών εφοδίων και των λιπασμάτων, θα πρέπει να βγάλουν έξω τις υπηρεσίες τους...».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Στειακάκη, «μπορεί να είναι κάτι που θα μας ωφελήσει, αλλά είναι κάτι πολύ κακό... Αν είναι δυνατόν να μας ζητάνε κάτι τέτοιο. Να το κάνουν οι υπηρεσίες. Λάθος κίνηση. Ο κόσμος θα πάει να καταγγείλει ποιοι αισχροκερδούν; Δεν είναι κάτι που μπορεί να “περπατήσει”...».

Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Στειακάκης λέει: «Εγώ πήγα σε μαγαζί για να ψωνίσω μέσα στη Μεγαλοβδομάδα κάποια κουζινικά. Έγραφε, ας πούμε, το εμπόρευμα 170 ευρώ, και μου λέει ο ιδιοκτήτης πως δεν είναι αυτή η τιμή. Και πως θα πάει να δει ποια είναι η καινούργια τιμή. Δηλαδή, όταν γράφει την τιμή ένα προϊόν, είναι αυτή η τιμή. Αλλά αυτοί τις αλλάζουν κάθε μέρα σε χιλιάδες προϊόντα...».

Στο ερώτημά μας αν κατά τη δική του γνώμη στον τομέα των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, η απάντηση του Γιώργου Στειακάκη ήταν: «Εγώ πιστεύω ότι αισχροκερδούν οι περισσότεροι. Αλλά τις υπηρεσίες γιατί τις έχουμε; Για να πηγαίνουν στις 7 το πρωί και στις 9 να φεύγουν;»...

Πάντως, ο Γιώργος Στειακάκης λέει ότι «μέσα από αισχροκέρδεια πολλοί γίνονται πλούσιοι στις πλάτες μας. Τώρα βέβαια ο Άδωνις βλέπει ότι “όλα λειτουργούν χωρίς πρόβλημα”»!

Πάντως, όπως μας διαβεβαιώνει ο ίδιος, «οι περισσότεροι γεωπόνοι στην αγορά των γεωργικών εφοδίων κόβουν κανονικά τις αποδείξεις τους προς τους παραγωγούς. Και πρέπει οι παραγωγοί να ζητούν αποδείξεις έτσι κι αλλιώς», σύμφωνα με τον Γιώργο Στειακάκη.

Μάλιστα, πρόσθεσε και το γεγονός ότι «υπάρχουν και γεωπονικά καταστήματα στο Ηράκλειο που πωλούν σε παλιές τιμές τα γεωργικά εφόδιά τους. Διότι σέβονται τους πελάτες τους. Δηλαδή εμένα, από ’κει που ψωνίζω, μου δίνανε και λιπάσματα σε παλιά τιμή...».

Υπέρογκες οι αυξήσεις - Φυτοφάρμακο από 15 ευρώ στα 98!

Πάντως, όπως επισημαίνει, «αυτή τη στιγμή οι αυξήσεις που έχουν μπει γενικότερα στα γεωργικά εφόδια κυμαίνονται από 20 έως 500%. Για παράδειγμα, το Ραουντάπ έκανε 15 ευρώ το πεντόλιτρο και έχει πάει τώρα στα 98! Αντιλαμβάνεστε πόσο τοις εκατό αύξηση έχει πάρει; Ζωοτροφές... Πέρυσι τέτοια εποχή είχε το τσουβάλι 9 ευρώ κι έχει τώρα 17 και 18 ευρώ»...

Ο Γιώργος Στειακάκης δεν πιστεύει πως αυτές οι τιμές οφείλονται στην κρίση και τον πόλεμο. Θεωρεί, δηλαδή, πως πρόκειται για τιμές που αποτελούν προϊόν αισχροκέρδειας. «Είναι η αισχροκέρδεια. Είναι και που το κράτος έχασε τον έλεγχο. Όπως έγινε και στη μετάβαση της δραχμής σε ευρώ. Το παιχνίδι του ευρώ χάθηκε εκεί. Στις στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω. Δεν έλεγξαν την κατάσταση. Έτσι έγινε και τώρα. Και δε νομίζω σήμερα ότι μπορούμε να γυρίσουμε πίσω... Με αυτά τα εφόδια, με αυτά τα καύσιμα δεν υπάρχει σωτηρία για τους αγρότες. Στο μικρό τρακτέρ ήθελα 25 ευρώ για να το γεμίσω με βενζίνη... Και σήμερα χρειάζομαι 50 ευρώ»!..

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι το κόστος του ρεύματος είναι όντως ένα πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Αλλά λέει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα καύσιμα και τα γεωργικά εφόδια. «Το επιτραπέζιο σταφύλι θα πρέπει να πωλείται φέτος 1,10 ευρώ προς τον παραγωγό. Και θα δείτε πάλι εξευτελιστικές τιμές στα 50 με 55 λεπτά το κιλό...».

neakriti.gr