Κρήτη: Μεγάλες καταστροφές σε οπωροφόρα και χειμερινές καλλιέργειες

9:59 π.μ. - Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020
09:01 π.μ. - Πέμ, 09/59/2020
Image: Κρήτη: Μεγάλες καταστροφές σε οπωροφόρα και χειμερινές καλλιέργειες

Το μέγεθος των προβλημάτων στην παραγωγή που αντιμετωπίζει όλη η Κρήτη μετά την παρατεταμένη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών επιχειρεί να καταγράψει ο ΕΛΓΑ

Ήδη οι εντονότατες βροχοπτώσεις, οι χιονοπτώσεις, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν δημιουργήσει πολλά θέματα στην παραγωγή, ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο το ακριβές μέγεθος των ζημιών, αφού η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία “Ηφαιστίων” αναμένεται να εγκαταλείψει την Κρήτη σταδιακά από το βράδυ.

Στο μεταξύ, σοβαρές καταστροφές, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ολοκληρωτικές, έχουν καταγραφεί τόσο στα εσπεριδοειδή, όσο και στις λεγόμενες χειμερινές καλλιέργειες.

Ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται σήμερα στην περιοχή της Σητείας για να καταγράψουν τα προβλήματα, ενώ σοβαρά θέματα φαίνεται πως αντιμετωπίζει και η περιοχή της Βιάννου.

Άγνωστο είναι το ποια και πόσα προβλήματα θα προκύψουν στο Οροπέδιο Λασιθίου, μετά την υπερχείλιση του κάμπου, όπου έχει απαγορευθεί ήδη η πρόσβαση σε ιδιοκτήτες και καλλιεργητές.

Εκτός όμως από τα προβλήματα που υπάρχουν στην ανατολική Κρήτη, σοβαρά θέματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η δυτική Κρήτη, αφού στον κάμπο του Κερίτη, όπου υπάρχει μεγάλος όγκος καλλιεργειών σε πορτοκάλια και εσπεριδοειδή, υπήρξε γενικευμένη καταστροφή. Η παραγωγή δεν μπόρεσε να αντέξει τον όγκο της βροχής, το χαλάζι και τους θυελλώδεις ανέμους με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές φαινόμενο.

ekriti.gr