Κρήτη: Κινητοποιήσεις εμπόρων και επαγγελματιών για το παρατεταμένο λουκέτο

8:03 π.μ. - Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021
08:01 π.μ. - Τρί, 26/03/2021
Image: Κρήτη: Κινητοποιήσεις εμπόρων και επαγγελματιών για το παρατεταμένο λουκέτο

Παράσταση διαμαρτυρίας για το παρατεταμένο λουκέτο λόγω της πανδημίας αλλά και για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη έμποροι και επαγγελματίες της εστίασης

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ηρακλείου προαναγγέλλει τη διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν διπλό κίνδυνο, την έξαρση της πανδημίας, και την οικονομική ύφεση που διογκώνεται», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι τα όποια μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας είναι ανεπαρκή.

Οι έμποροι του Ηρακλείου ζητούν μια σειρά από μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων καθώς και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ανάλογη κινητοποίηση, σύμφωνα με το efsyn.gr, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη και ο Σύλλογος Εστίασης Χανίων. Η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

«Πληρώσαμε μια φορά την κρίση τους με φόρους, μέτρα και μνημόνια. Δεν θα την πληρώσουμε πάλι εμείς. Δε συμφωνούμε με την δήθεν “σύγχρονες” και “εφικτές” προτάσεις συνδικαλιστών που επιβεβαιώνουν από τη μία οτι για όλα φταίνε οι “κακοί επαγγελματίες” και από την άλλη η “ατομική ευθύνη”. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα προσφέρουμε άλλοθι στη κυβέρνηση να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική της απέναντι στους μικρούς επαγγελματίες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εστίασης Χανίων:

«Τρεις μήνες μετά από, άλλο ένα, lockdown και σχεδόν ένα χρόνο με τον covid στη ζωή μας, είναι σαν βρισκόμαστε πάλι στην άνοιξη του 2020.

Θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε λέξεις όπως ολιγωρία, καθυστέρηση, ανικανότητα κλπ. από πλευράς της κυβέρνησης σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων μας και γενικά για την διαχείριση της υγειονομικής αυτής κρίσης. Όχι όμως συνάδελφοι. Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι πριν από όλα αυτά, οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι επιλογές καθ’ όλα συνειδητές!

Είναι πολιτική στάση και θέση. Μην έχουμε αυταπάτες. Ποιά δικαιολογία υπάρχει για ότι ένα χρόνο σχεδόν μετά, την εκδήλωση του ιού στην χώρα, το δημόσιο σύστημα υγείας είναι εντελώς ξεκρέμαστο και πλέον “πηγαίνει με τις αναθυμιάσεις”;

Λεφτά με το σταγονόμετρο σε τμήματα της κοινωνίας που το έχουν ανάγκη από τη μία και από την άλλη εκατομμύρια “στο φτερό” σε μονοπωλιακούς ομίλους;

Ολοένα και παραπάνω περιορισμός προσωπικών ελευθεριών και μετακινήσεων για τον απλό κόσμο με πρόστιμα και ελέγχους, κλείσιμο των καταστημάτων μας επ’ αόριστον και από την άλλη κανένα έλεγχο αλλά ούτε και μέτρα προστασίας στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και στα μεγάλα εργοτάξια ή στις αποθήκες των super market και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που λειτουργούν με ηλεκτρονικό εμπόριο (ή και στις μεταφορές όπως ζήσαμε το καλοκαίρι).

Εμείς οι μεν μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είμαστε διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας (με δικές τους δηλώσεις!) και οι δε μεγάλοι όμιλοι είναι η “αναπτυξη”!

Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση και στάση της κυβέρνησης και αυτή θα είναι και μετά την πανδημία που θα έρθει νέο κύμα οικονομικής κρίσης. “Πισσαρίδης” και νέα μέτρα και νέος ¨Πτωχευτικός κώδικας” είναι ήδη το φάρμακο που μας έχουν έτοιμο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ξεκίνησε πάλι η συζήτηση για το πότε θα ανοίξει πάλι η εστίαση , τώρα. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την κατάθεση της “επιστρεπτέας 5”.

Το μοναδικό μέτρο οικονομικής στήριξης που μας προσφέρει η κυβέρνηση( είναι ο “καλός” δανεισμός’) και στην προκειμένη προβλέπεται πιο μειωμένος! Εκατομμύρια ευρώ για “την ανάπτυξη” τους και για εμάς “παντεσπάνι”. Οι επιστρεπτέες δεν βοηθάνε επι της ουσίας το μεγαλύτερο τμήμα του κλάδου και το κυριότερο είναι ότι κάποιον τον οποίο τον έχει γονατίσει η κατάσταση με την πανδημία δεν τον βοηθάει ο περεταίρω δανεισμός. Το ερώτημα που παραμένει συνάδελφοι είναι – εμείς τι κάνουμε; Πως απαντάμε σε όλα αυτά; Πως σχεδιάζουμε την σωτηρία μας και την άμυνα σε όλα αυτά;

Στην παρούσα φάση πιστεύουμε ότι για τα γενικότερα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, πρέπει να συντονιστούμε και να παλέψουμε μαζί και με συναδέλφους από άλλους κλάδους για τα κοινα μας προβλήματα. Το σαβ/κο 9- 10/1/21 στείλαμε σε μία σειρά από συλλόγους(Ομοσπονδία επαγγ/βιοτεχνών Χανίων, Λογιστές, Μηχ/κούς αυτοκινήτων, Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, Σύλλογο Κομμωτών κλπ) μία επιστολή με ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης που αφορά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, με σκοπό να συντονίσουμε την δράση μας.

Δυστυχώς οι πλειοψηφίες των διοικήσεων τους μάλλον συμφωνούν με την ΓΣΕΒΕΕ που θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά ή με την ΟΕΒΕΝΧ που εδώ και μήνες έχει αρκείται σε τηλεδιασκέψεις για “τσάι και συμπάθεια” με τα κυβερνητικά στελέχη και σε παρακαλετά βοήθειας.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίζουμε οτι δεν παρακαλάμε ή δείχνουμε “κατανόηση” προς την κυβέρνηση όπως κάνουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργάνων μας. Απαιτούμε άμεσα μέτρα και τώρα και μετά “άνοιγμα”.

Πληρώσαμε μια φορά την κρίση τους με φόρους, μέτρα και μνημόνια. Δεν θα την πληρώσουμε πάλι εμείς. Δε συμφωνούμε με την δήθεν “σύγχρονες” και “εφικτές” προτάσεις συνδικαλιστών που επιβεβαιώνουν από τη μία οτι για όλα φταίνε οι “κακοί επαγγελματίες” και από την άλλη η “ατομική ευθύνη”. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα προσφέρουμε άλλοθι στη κυβέρνηση να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική της απέναντι στους μικρούς επαγγελματίες.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27-1-21 ΣΤΙΣ 12:ΟΟ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ.

Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

Επίσπευση στην εφαρμογή του μαζικού εμβολιασμού.

Οικονομικά μέτρα στήριξης:

Αναστολή όλων των φορολογικών -ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους συναδέλφους είναι άνεργοι.

Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να εντα­χθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορι­σμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ, κράτος, για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Απαλ­λαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές καταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Προστασία εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο διάστημα υπολειτουργούν τα καταστήματα εστίασης λόγω των υγειονομικών περιορισμών.

Διατήρηση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παράταση όλων μισθώσεων κατά ένα έτος με απαγόρευση των εξώσεων.

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6-13 %».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Ηρακλείου»:

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν διπλό κίνδυνο, την έξαρση της πανδημίας, και την οικονομική ύφεση που διογκώνεται.

Παρά τους 5500 νεκρούς από τη πανδημία, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος, η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί τα σοβαρά χρόνια προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας. Η απαξίωση του τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας. Ό,τι σήμερα λειτουργεί, οφείλεται στην αυταπάρνηση του νοσηλευτικού προσωπικού. Παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα ότι όλα «βαίνουν καλώς και σύμφωνα με το σχέδιο» την στιγμή που ακόμα και οι εμβολιασμοί θα πάρουν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν.

Επικαλείται συνεχώς την ατομική ευθύνη για να κρύβει τις δικές της ευθύνες. Δεν πήρε κανένα μέτρο για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κτλ. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα επιπρόσθετο μέτρο.

Τα όποια μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας είναι ανεπαρκή. Οι δουλειές λιγοστεύουν οι υποχρεώσεις και τα χρέη τρέχουν ή μετατίθενται για αργότερα. Ακόμα και η «μη επιστρεπτέα» προκαταβολή δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Πολύ δε περισσότερο που τα κριτήρια ένταξης αφήνουν απέξω τους πιο αδύναμους, δείχνοντας η κυβέρνηση και με αυτό τον τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική της για τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς ΕΒΕ.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΕΣΕΕ-ΟΕΣΚ-ΕΣΗ έχουν βαριές ευθύνες, έδωσαν και δίνουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Στην πρόταση της παράταξης μας στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηράκλειου για συμμετοχή του ΕΣΗ στην κινητοποίηση στην Περιφέρεια που αποφάσισε και το σωματείο ξυλουργών δεν πήραμε καμία απάντηση. Ως συνήθως “άκρα του τάφου σιωπή” και μόνο βαρύγδουπες ανακοινώσεις από τον Προέδρο κατόπιν εορτής. Έχουν “αλλεργία” στους αγώνες και το δείχνουν με κάθε τρόπο. Μπορεί να πρωταγωνιστούν σε δηλώσεις και διαπιστώσεις όμως στο «δια ταύτα» δεν κάνουν το παραμικρό. Τη στιγμή που τα προβλήματα φουντώνουν, κρύβονται πίσω από τις έκτακτες, δήθεν, συνθήκες και δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους. Κάθε αγωνιστική πρόταση που προωθείται μένει στα αζήτητα. «Παλιά τους τέχνη κόσκινο», τα ίδια έκαναν και προηγούμενα με άλλες προφάσεις.

Τους προσπερνάμε, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Είναι ώρα δράσης, ώρα ευθύνης! Κανείς να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!

Στην οριακή κατάσταση που έχουμε βρεθεί, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποδώσει είναι αυτός της μαχητικής διεκδίκησης. Έχουμε τη δύναμη να αυξήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση, να αποσπάσουμε τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα είναι πραγματική ανάσα για όλους τους συναδέλφους. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους, σε όλα τα σωματεία του νομού, με την πεποίθηση ότι ο προβληματισμός η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα αλλά κι η πείρα, μπορεί να γίνει δύναμη. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να συντονίσουμε την δράση, να επικεντρώσουμε, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις, σε αυτά που μας καίνε, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια. Να σταθούμε μπροστά στις απαιτήσεις των καιρών, ανοίγοντας νέα σελίδα αγώνα.

ΟΡΓΑΝΏΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΊΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΜΕ

Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων

Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αποζημίωση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση επαγγελματικών ασθενειών.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό  νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ . 

Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.

Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».