Κρασσάς - Μελισσοκομία: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Λασιθίου

9:39 π.μ. - Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024
09:10 π.μ. - Τετ, 23/39/2024
Image: Κρασσάς - Μελισσοκομία: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Λασιθίου

Στο πλευρό των μελισσοκόμων ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γ. Ανδρουλάκης

Με αφορμή την αυριανή Παγκρήτια συνάντηση των μελισσοκόμων στην Περιφέρεια, ο κος Κωστής Κρασσάς, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Φέτος, η μελισσοκομία αντιμετώπισε πολύ σοβαρό πρόβλημα λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η περίοδος ανθοφορίας των λουλουδιών αλλά και να ξεραθούν τα περισσότερα θυμάρια, γεγονός που είχε καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή μελιού. Οι μελισσοκόμοι πασχίζουν να κρατήσουν τους πληθυσμούς των μελισσών τους και έχουν προβεί σε αρκετές ενέργειες ώστε να επικοινωνήσουν τα προβλήματά τους και να διεκδικήσουν οικονομική στήριξη από την πολιτεία.

Παρόλες τις προσπάθειες των μελισσοκόμων δεν υπάρχει κάποια απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο και έτσι αύριο Πέμπτη 24/10 οι μελισσοκόμοι από όλους τους νομούς της Κρήτης θα συναντηθούν στην Περιφέρεια ώστε να καταθέσουν ένα ψήφισμα μέσω του οποίου θα ζητούν να υπάρξει συνολικά μία στήριξη του κλάδου αλλά και να κηρυχθεί ο νομός Λασιθίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η πρόταση έγινε από τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο οι μελισσοκόμοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν κάποια αποζημίωση από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μείωση ζωικού κεφαλαίου τόσο στο νομό Λασιθίου όσο και σε όλη την Κρήτη με τους μελισσοκόμους να αδυνατούν να το στηρίξουν και τον κ. Κρασσά να τονίζει ότι πρόκειται για ένα θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς μιλάμε για ζωικό κεφάλαιο. Επίσης, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την έλλειψη οικονομικής στήριξης από τον ΕΛΓΑ και γενικότερα από το Κράτος.

Συνοψίζοντας, ο κος Κρασσάς είπε ότι μέσω αυτού του ψηφίσματος, οι μελισσοκόμοι διεκδικούν την άμεση στήριξη του ζωικού τους κεφαλαίου καθώς έχει ήδη χαθεί τεράστιο κομμάτι της παραγωγής τους.

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού

- Ακολουθήστε μας στο facebook

- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube