Κοζυράκη για Χρυσή: Ντροπή να συνδέεται ο θάνατος ενός επισκέπτη με την απόφαση περιορισμού επισκεψημότητας

12:36 μ.μ. - Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2022
12:06 μ.μ. - Δευ, 06/36/2022
Image: Κοζυράκη για Χρυσή: Ντροπή να συνδέεται ο θάνατος ενός επισκέπτη με την απόφαση περιορισμού επισκεψημότητας

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στον Ηχώ 99,8 για Χρυσή, Δασικούς Χάρτες, κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Ως ατυχής και αναίσχυντη, χαρακτήρισε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Μαρία Κοζυράκη, την όποια σύνδεση της απώλειας της ζωής ενός επισκέπτη του νησιού με την απαγόρευση αποβίβασης στην προβλήτα της Χρυσής.

Όπως είπε σε δηλώσεις της στον Ηχώ 99,8, το τραγικό συμβάν με έναν επισκέπτη στη Χρυσή να χάνει τη ζωή του υπό συνθήκες που διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές, ήταν πραγματικά κάτι στενάχωρο. Το γεγονός προκάλεσε ποικίλα σχόλια, είναι όμως ντροπή, είναι ατυχής και αναίσχυντη η όποια σύνδεση με την απαγόρευση αποβίβασης και τον περιορισμό της επισκεψημότητας, τόνισε.

Επεσήμανε ότι ο ρόλος της Επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή, στην οποία και μετέχει, είναι συγκεκριμένος και βασίζεται σε όσα προβλέπονται στο ΦΕΚ. Τα προβλήματα στο νησί είναι μεγάλα και όποιος δεν θα βλέπει εθελοτυφλεί. Έπρεπε να γίνει κάτι για να ανατραπεί η τραγική κατάσταση στο νησί. Κάθε υπηρεσία έχει τα δικά της προβλήματα να αντιμετωπίσει με έναν κοινό στόχο την προστασία του νησιού και του οικοσυστήματός του. Η Επιτροπή δεν είναι υπέρ των ακραίων λύσεων. Για αυτό δεν εισηγήθηκε ούτε το κλείσιμο, ούτε την ανεξέλεγκτη επισκεψημότητα. Αυτό που πρότεινε είναι η περιορισμένη επισκεψημότητα, εξήγησε.

Τόνισε σε άλλο σημείο ότι το έργο της Επιτροπής συνεχίζεται. Σύντομα θα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις για να δρομολογηθούν έργα και παρεμβάσεις στο νησί. Δασοφύλακες επισκέπτονται εβδομαδιαίως τη Χρυσή για τη διενέργεια ελέγχων οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν και θα γίνονται και νυχτερινές ώρες, μετά τη διασφάλιση σκάφους. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ χρηματοδοτεί μικρά έργα όπως η σήμανση και παράλληλα τρέχουν και άλλες δράσεις, σημείωσε .

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα στο νησί και να επανέλθει το παλαιό καθεστώς εκτίμησε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να καταργηθεί το σχέδιο δράσης ή να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.

Τέλος η κα Κοζυράκη αναφέρθηκε στο θέμα των δασικών χαρτών αλλά και στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας. Ειδικότερα για το τελευταίο τόνισε ότι είναι σε αναστολή η απόφαση για τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία της Ιεράπετρας και δεν είναι στις προτεραιότητες της εργολαβίας οι συγκεκριμένες κατεδαφίσεις, ακόμα και μετά το πέρας του Οκτωβρίου οπότε λήγει η προθεσμία.