Κουράκης: Πολύ φοβάμαι ότι θα μπουν ιδιώτες στη διαχείριση νερού της Κρήτης

12:14 μ.μ. - Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023
12:12 μ.μ. - Δευ, 11/14/2023
Image: Κουράκης: Πολύ φοβάμαι ότι θα μπουν ιδιώτες στη διαχείριση νερού της Κρήτης

Κρίσιμη συνάντηση στην ΚΕΔΕ την Πέμπτη παρουσία του αρμόδιου Υπουργού

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης φιλοξενήθηκε σήμερα στον Ηχώ 99,8 σε μια συνέντευξη όπου τέθηκαν διάφορα ζητήματα όπως η κατάργηση των Νομικών Προσώπων, η ενιαία διαχείριση νερού στην Κρήτη , τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι προθέσεις του υπουργείου για κατασκευή δυο στον νομό Λασιθίου σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία.

Ειδικότερα για τα Ν.Π. ο κ. Κουράκης είπε ότι τέτοιες ενέργειες κατάργησης δεν μπορεί να γίνονται στο τέλος της θητείας δημοτικών περιόδων, όπου συντάσσονται προϋπολογισμοί κλπ και θεωρεί ότι έπρεπε όλο αυτό να γίνει σε άλλο χρόνο και μετά από διάλογο. Εξαιρέθηκαν μόλις 16 Ν.Π. και κοινωφελείς επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων μια στην Κρήτη. Εισπράττω ένα κλίμα πολιτική πίεσης να υπάρξουν και άλλες εξαιρέσεις αλλά είμαστε σε αναμονή μέχρι τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα, δίνεται η δυνατότητα μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2024 να γίνει τροποποίηση στον οργανισμό του εκάστοτε Δήμου όπου συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό και επίσης η δυνατότητα για έναν επιπλέον αντιδήμαρχο εάν οι συναλλαγές του Ν.Π. ή της κοινωφελούς εργασίας ήταν άνω των 600.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στελέχωση με προσωπικό, σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικά με την ενιαία διαχείριση νερού στην Κρήτη ο κ. Κουράκης είπε οτι, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και μετά τις συζητήσεις σε επίπεδο νησιού θα γίνει ενημερωτική συνάντηση στην Αθήνα στην ΚΕΔΕ παρουσία του αρμόδιου υπουργού, για το πως θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Μιλάμε για τα νερά που διαχειρίζονται φορείς όπως, ΔΕΥΑ , Δήμοι, ΤΟΕΒ. Θεωρούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ένας φορέας που θα παρακολουθεί το θέμα νερού σε ύδρευση και άρδευση και μπορούμε να πάμε προς τα εκεί, όχι όμως με έναν βίαιο τρόπο. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, οι ΔΕΥΑ, όπου υπάρχουν, είναι υποστελεχωμένες. Το εάν θα εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας είναι κάτι που φαίνεται πως προς τα εκεί οδεύουμε. Σημασία έχει πως θα πάμε εκεί. Θα περιμένουμε τη συνάντηση της Πέμπτης για τα περαιτέρω. Νερά υπάρχουν αλλά χρειάζεται μια καλή διαχείριση, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική κρίση, το ενεργειακό κ.α. Δεν θα δαιμονοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν όμως κοινωνικά αγαθά όπως νερό , υγεία, ενέργεια, παιδεία που θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους και της αυτοδιοίκησης και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και με αυτό το σκεπτικό θα κινηθούμε, ανέφερε.

Ακούστε εδώ τον κ. Κουράκη ο οποίος εκτός των παραπάνω αναφέρεται και στο θέμα των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων: