Κουράκης: Οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο

10:55 π.μ. - Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
10:01 π.μ. - Τετ, 20/55/2021
Image: Κουράκης: Οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Βασική προϋπόθεση να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και να δοθούν χρήματα

Για τις επικείμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση καθώς επίσης και την αυριανή συνάντηση για το θέμα του ΒΟΑΚ μίλησε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης

Όπως τόνισε στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ο υπουργικός νόμος για την αυτοδιοίκηση όμως δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις αυτές. Άποψή του είναι ότι εκκρεμούν τρία σημαντικά νομοσχέδια ή πρωτοβουλίες και έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες, τον νέο κώδικα, τον εκλογικό νόμο. Ως ΠΕΔ Κρήτης θα τοποθετηθούν και θα εκφράσουν τις θέσεις τους όταν ανακοινωθούν επίσημα οι θέσεις της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε στην Ελλάδα για ουσιαστική αποκέντρωση. Αυτό απέδειξε και η πανδημία σε όλη την Ευρώπη, ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να διαχειριστούν τα πράγματα και ιδιαίτερα τις τοπικές υποθέσεις. Εκείνο που χρειάζεται είναι ουσιαστική μεταρρύθμιση, αρμοδιότητες και πόρους. Να ξεκαθαρίσουν επίσης οι αρμοδιότητες κεντρικού κράτους , περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης. Λέμε ναι σε κάποιες αλλαγές ουσίας για να γίνει ένα πρότυπο μοντέλο κράτους που θα εξυπηρετεί τους πολίτες, τα νομικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις , τις επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ.

Σε ότι αφορά τον ΒΟΑΚ ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι οριστικοποιήθηκε για αύριο Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης(ΒΟΑΚ) και να ενημερωθεί λεπτομερώς η αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Κρήτης για την πορεία υλοποίησης του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου.

Η πρότασή τους κάνει λόγο για ΒΟΑΚ από τη Σητεία μέχρι το Καστέλλι Κισσάμου μαζί με τους κάθετους δρόμους, είπε ο κ. Κουράκης τονίζοντας ότι είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για την Κρήτη. Αναμένουν με ενδιαφέρουν την αυριανή συνάντηση ώστε να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα.