Κουδουμογιαννάκης: Ούτε σταγόνα λάδι φέτος στο Καβούσι
Φθίνουσα η πορεία στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας και στον τόπο μας
Ο ελαιοπαραγωγός κ. Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης από το Καβούσι φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 ¨Ιεραπετρίτικη Γη¨ με αναφορά στην φετινή ελαιοκομική περίοδο με τα νέα που έρχονται από την περιοχή, να είναι απαισιόδοξα, αφού όπως είπε, το Καβούσι φέτος έχει μηδενική παραγωγή που σημαίνει οτι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της οικογένειάς τους σε λάδι, ούτε λάδι για το καντηλάκι. Κύρια αιτία οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών και η έλλειψη βροχοπτώσεων ακόμη και τώρα Νοέμβρη μήνα. Σε συνδυασμό με την προσβολή της ελιάς από δάκο. Ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που θα παράξουν λάδι. Υπάρχουν ελαιόδεντρα που έχουν μικρή παραγωγή αλλά οι παραγωγοί δεν μπορούν να τις ραβδίσουν γιατί θα καταστρέψουν το δέντρο. Για την ελιά ο μήνας Νοέμβρης είναι ο καλός μήνα ώστε να δώσει δύναμη στο ελαιόδεντρο να μπορέσει να παράξει τον επόμενο χρόνο.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη είναι εις βάρος της καλλιέργειας της ελιάς. Οπότε και η επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη. Όσοι έχουν νερό στο χωράφι τους και ποτίσουν, θα βοηθήσουν τα δέντρα για την επόμενη χρονιά.
Από εκεί και πέρα ευρύτερα στην Ιεράπετρα βλέπουμε τους παραγωγούς να έχουν ήδη ξεκινήσει τη συγκομιδή. Συνήθως οι περισσότεροι μάζευαν τους μήνες Δεκέμβρη και Γενάρη. Τι σημαίνει ότι γίνεται τώρα η ελαιοσυγκομιδή. Ο καρπός είναι δακοφαγωμένος οπότε υψηλή οξύτητα στο λάδι. Θα βγάλουμε λοιπόν ένα λάδι που δεν θα είναι έξτρα παρθένο και αυτό θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των τιμών. Άρα αυτά που ακούγονται για υψηλές τιμές 8- 9 ευρώ, αυτές θα είναι για πολύ λίγους παραγωγούς. Τώρα το πως θα διαμορφωθούν οι τιμές στο ράφι αυτό θα το δούμε στην πορεία. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να επισημανθεί το υψηλό κόστος παραγωγής, λιπάσματα, εργάτες γης κ.α. Ποιο θα είναι το κέρδος και ποιες οι προσδοκίες; Παρατηρείται ότι έχουμε μια φθίνουσα πορεία στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας. Μέσα σε όλα αυτά, δυστυχώς, δεν υπάρχει ελαϊκή πολιτική στη χώρα μας. Μια πολιτική που θα ενίσχυε την παραγωγή του ελαιολάδου θα έδινε κίνητρα στον παραγωγό να συνεχίσει την ελαιοκαλλιέργεια, τόνισε ανάμεσα σε άλλα.