Κούδας: Αυξάνονται οι ασθενείς με ψυχικά προβλήματα - Κινδυνεύουν με κλείσιμο οι ψυχιατρικές δομές

11:33 π.μ. - Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024
11:09 π.μ. - Πέμ, 12/33/2024
Image: Κούδας: Αυξάνονται οι ασθενείς με ψυχικά προβλήματα - Κινδυνεύουν με κλείσιμο οι ψυχιατρικές δομές

Με τρεις παιδοψυχίατρους όλη η Κρήτη

Οι αλλαγές που γίνονται στην ψυχική υγεία τον τελευταίο καιρό σε συνδυασμό με την αύξηση των αυτοκτονιών στην Κρήτη είναι θέματα που απασχολούν τόσο τους πολίτες όσο και τους εργαζομένους στην ψυχική υγεία. Ο κ. Β. Κούδας, Ψυχίατρος, επιμελητής Α' στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, μίλησε στον αέρα του Ηχώ 99,8 ώστε να μας δώσει μία εικόνα για την κατάσταση των δομών ψυχικής υγείας στο νησί μας.
Όπως είπε ο κ. Κούδας, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα πρόβλημα υγείας συνολικά και τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα αγγειακά προβλήματα, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής και την διατροφή ή το κάπνισμα. Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, ο ΠΟΥ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν προειδοποιήσει για την αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και τα στοιχεία γιγαντώθηκαν μετά την πανδημία του covid.
Από τα προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτά που έχουν πολύ μεγάλη έξαρση είναι τα άμεσα κοινωνικά συνδεδεμένα με την καθημερινότητα μας, δηλαδή τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κατάθλιψη και που σχετίζονται με τον τρόπο που ζούμε και με το άγχος που βιώνουμε καθημερινά. Στα πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η σχιζοφρένεια και οι ψυχώσεις, δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση, ωστόσο πλέον έχουμε μικρότερη δυνατότητα αντιμετώπισής τους λόγω της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ανέφερε ο κ. Κούδας. Έχουμε λοιπόν δύο σοβαρούς άξονες οι οποίοι επιβαρύνουν την ψυχική υγεία. Ο πρώτος είναι η κοινωνική πραγματικότητα, η οποία γίνεται ολοένα και χειρότερη και ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την συνεχή επιδείνωση του τρόπου αντιμετώπισης της.
 Η καθημερινότητα δείχνει ότι η ψυχική υγεία στο νησί μας έχει αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στην τύχη της την ώρα που η Κρήτη έχει μία άσχημη πρωτιά στο κομμάτι των αυτοκτονιών. Η αυτοκτονικότητα είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα και συμπτώματα ψυχικής υγείας. Θα πρέπει λοιπόν το περιβάλλον και η οικογένεια να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για αλλαγές στην συμπεριφορά και στις συνήθειες του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και, εάν χρειαστεί, να αποταθούν σε ειδικό.
Ωστόσο, το να απευθυνθείς σε έναν ειδικό δεν είναι εύκολο καθώς οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας δεν είναι εύκολα προσβάσιμες. Το στίγμα παίζει μεγάλο ρόλο γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και ευκολία στην επισκεψιμότητα αυτών των δομών.  Συνολικά στην Κρήτη, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί από τον Ιούλιο καθώς η ψυχιατρική κλινική στα Χανιά κινδυνεύει να κλείσει αφού υπάρχει μόνο ένας ψυχίατρος ο οποίος είναι πολύ κοντά στην συνταξιοδότηση. Επίσης, η κινητή μονάδα του Ηρακλείου έχει μείνει μετέωρη και δεν ανανεώνει την σύμβασή της οπότε οι απλήρωτοι συνάδελφοι δεν θα συνεχίσουν, είπε ο κ. Κούδας. Αυτό σημαίνει ότι όλη η δουλειά που έχει κάνει η μονάδα θα χαθεί. Όλη αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει την λειτουργία της ήδη επιβαρυμένης ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και ταυτόχρονα θα υπάρχουν αρκετοί ασθενείς οι οποίο θα υποτροπιάσουν. «Αυτή τη στιγμή σε όλο το νησί υπάρχουν μόνο τρεις παιδοψυχίατροι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούδας ενώ υπάρχει και το πρόβλημα της πρόνοιας. Δεν υπάρχουν προνοιακές δομές, ιδρύματα ή ξενώνες που να φιλοξενούν χρόνιους ασθενείς οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο να μην γνωρίζουν που θα πάνε αφού γίνουν καλύτερα.
Όλο αυτό αποτελεί ένα ντόμινο προβλημάτων και η πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί. Η καθημερινότητα διαψεύδει τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη καθώς η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι άσχημη. Πως γίνεται να εφημερεύει ένα νοσοκομείο στο Λασίθι χωρίς καρδιολόγο και αναισθησιολόγο; Το ΕΣΥ με ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων καταρρέει με αργούς ρυθμούς και τα μέτρα που αναγγέλθηκαν όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση αλλά θα την αλλάξουν προς το χειρότερο, σχολίασε ο κ. Κούδας.
Κλείνοντας, είπε ότι η αλληλεγγύη, η στήριξη και η αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και στους δικούς μας ανθρώπους και εάν χρειαστεί να απευθυνθούμε σε ειδικούς.
Στις 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.