Κούβελας για Βλαχογιαννόπουλο: Μια παραίτηση επιστημονική και τίμια

12:37 μ.μ. - Τρίτη, 6 Απριλίου 2021
12:04 μ.μ. - Τρί, 06/37/2021
Image: Κούβελας για Βλαχογιαννόπουλο: Μια παραίτηση επιστημονική και τίμια

Ο Π. Βλαχογιαννόπουλος - Καθηγητής Παθολογίας - Ανοσιολογίας Παν/μιου Αθηνών, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης και ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας στην εκπομπή «Όλα στη φόρα» με τον Νίκο Δασκαλάκη

Βλαχογιαννόπουλος Παναγιώτης: 3 ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙ Ο ΕΟΦ

Η πανδημία είναι κατάσταση ανάγκης όπου τα μέσα που διαθέτουμε είναι δυσανάλογα λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό το γεγονός στην κοινωνιολογία λέγεται "καταστροφή". Η ιατρική των καταστροφών απαιτεί να χρησιμοποιήσεις όλα τα όπλα σου. Επίσης η Ιατρική των καταστροφών απαιτεί να σώσεις όσους μπορείς όχι όλους, κάποιους θα χάσεις. Ακόμη και αυτό το δέχομαι. Δέχομαι δηλαδή να χάσουμε 3 ανθρώπους στο εκατομμύριο με θρομβώσεις αν είναι να γλυτώσουμε 880.000 στο εκ

ατομμύριο που θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και δεν θα νοσήσουν. Άρα χρειαζόμαστε ΚΑΙ το εμβόλιο της Astra-Zeneca.

Τί δεν δέχομαι; Να βλέπω μέσα στην επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης περιστατικά που απεικονίζονται στις κίτρινες κάρτες και να μην ανακοινώνονται. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει σύνοψη παρενεργειών των εμβολίων όπως αυτά προκύπτουν από τις κίτρινες κάρτες.

Τρία πράγματα ΔΕΝ απάντησε ο ΕΟΦ: 1) Πόσες συσχετίσεις του εμβολίου με θρομβωτικά επεισόδια έστειλε στον ΕΜΑ προ της συμμετοχής μου; 2) Γιατί άφησε έκθετο τον κ . Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι κανένα επεισοδιο θρόμβωσης δεν σχετίζεται με το εμβόλιο ενώ με την επιμονή μου είχε ήδη αποφασίσει για ένα τέτοιο επεισόδιο και 3) Ποιο είναι το θεσμικό εργαλείο που συνδέει την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης με την επιτροπή εμβολιασμών.

Δεν θα βγω σε κανένα από τα μεγάλα κανάλια και ραδιόφωνα. Θα μιλώ μόνο στο ράδιο σας, Ηχώ 99 8, στον κ. Σαχίνη, στον κ. Μπογιόπουλο

& στο Κόκκινο, σε αυτούς που τιμούν και σέβονται τη διαφορετική άποψη.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Φ.

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Αριστοτέλους 17

ΤΚ: 10433 –Αθήνα

e-mail: syllofika@moh.gov.gr

Θέμα: Αντικατάστασή μου από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)

Αξιότιμε κ Υπουργέ

Παρακαλώ όπως αντικατασταθώ από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για τους ακόλουθους λόγους:

Η Επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο. Η συνήθης τακτική της ήταν σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που της αναφερόταν μέσω κίτρινης κάρτας, να αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και να αποδίδει σε αυτούς (αν υπήρχαν) την θρόμβωση, αγνοώντας έναν σημαντικό παράγοντα, ήτοι την χρονική συνάφεια του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου. Αν δεν υπήρχαν εμφανείς παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση η Επιτροπή συνήθιζε να αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι η περίπτωση μελετάται.

Στην περίπτωση της θανούσης ασθενούς του Γ.Κ.Ν. Αθηνών η απροθυμία της επιτροπής να γνωματεύσει ήταν εξοργιστική: Θυμίζω ότι η ασθενής την 7η ημέρα μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο Astra-Zeneca ανέπτυξε έντονο πονοκέφαλο και την 9η ημέρα εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβωτικής αιτιολογίας, ακολούθως δε θρομβοπενία που ανάγκασε τους γιατρούς να διακόψουν παροδικά την ηπαρίνη και τότε η ασθενής ανέπτυξε θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό του εν λόγω άκρου. Η μετέπειτα νοσηλεία υπήρξε εργώδης και επιπεπλεγμένη και τελικώς η ασθενής κατέληξε. Με δική μου προτροπή η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη «possible», ζήτησα δε να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το Υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Αντί αυτού την επομένη Εσείς ανακοινώνετε ότι κανένα περιστατικό θρομβώσεων σχετικών με τον εμβολιασμό δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, ένα ήταν υπό συζήτηση αλλά δεν απεδείχθη συσχέτισή του με το εμβόλιο.

Η Ε.ΦΑ.Ρ δεν έχει ένα μόνιμο, θεσμικό τρόπο συνεργασίας με την Επιτροπή Εμβολιασμών. Η συνεργασία των δύο επιτροπών είναι περιστασιακή και απρογραμμάτιστη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά περί του πώς αποφασίζει η Επιτροπή Εμβολισμών επί θεμάτων που αναφύονται όπως αυτά των πιθανών επιπλοκών των εμβολίων.

Αποτελεί καταισχύνη για το ιατρικό προσωπικό της Ε.ΦΑ.Ρ. η ομόθυμη συμφωνία των μελών της Ε.ΦΑ.Ρ για την κοινοποίηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας της επικαιροποιημένης γνωμάτευσης του ΕΜΑ, ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σπάνια θρομβώσεις, ενώ μέχρι τότε κανένα μέλος της Επιτροπής δεν πιθανολόγησε συσχέτιση των εμβολίων ούτε με ένα περιστατικό θρόμβωσης. Πιστεύω ότι αυτό λέγεται εθελοδουλία και όχι ελεύθερη επιστημονική σκέψη.

Πρέπει να σας αναφέρω ότι είμαι ένθερμος θιασώτης των εμβολίων, παρακολουθώ πάνω από 10 χιλιάδες ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και σε όλους πρότεινα εμβολιασμό με το διαθέσιμο κάθε φορά εμβόλιο, χωρίς να ξεχωρίσω κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια στην πατρίδα μας. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να βγαίνουμε στην κοινωνία με θετικά και όχι αντιφατικά μηνύματα και να είμαστε διαφανείς και ειλικρινείς. Η επιχειρηματολογία μου είναι: Ναι λοιπόν έχουν περιγραφεί σπάνια περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της A-Z (αλλά και με το εμβόλιο της Pfizer απ’ ότι μαθαίνω) αλλά αυτά είναι όντως σπάνια, και εργαζόμαστε έντονα για την μελέτη των μηχανισμών των θρομβώσεων και την πρόληψή τους. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι μόνος του. Στα περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων προϋπάρχει πονοκέφαλος που αν δεχτούμε ότι μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο είναι ένα σημάδι που μας πυροδοτεί να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα και να αυξήσουμε την επιτήρηση.

Με βάση όσα σας εξέθεσα κ Υπουργέ γίνεται εμφανές ότι τα αξιακά μου πρότυπα δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω στην Ε.ΦΑ.Ρ. και παρακαλώ για την αντικατάστασή μου.

Με τιμή

Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος

Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας

Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Στην εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας Κούβελας Δημήτρης ο οποίος σχολίασε:

'Σουρεαλιστικό έργο η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μια παραίτηση επιστημονική και τίμια".