Με τον φόβο των «κόκκινων» δανείων πάνω από το κεφάλι τους βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες γι’ αυτό σπεύδουν να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις που θα φέρουν κάποια ρευστότητα στα ταμεία αλλά και θα βοηθήσουν στο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Τα τραπεζικά στελέχη περνούν από κόσκινο τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες, ελέγχοντας το οικονομικό τους προφίλ. Σε όσους διαπιστώνουν ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα και αδυνατούν να πληρώσουν, τους διαγράφουν σημαντικά τα χρέη.
Χαρακτηριστική η περίπτωση δανειολήπτη ο οποίος χρωστούσε σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες πάνω από 10.000 ευρώ και η τράπεζα δέχθηκε να κλείσει τους λογαριασμούς με την πληρωμή 1.300 ευρώ και μάλιστα σε δόσεις.
Οι γενναίες ρυθμίσεις γίνονται μόνο σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Για τα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες το μόνο που προσφέρουν είναι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ώστε να μειωθεί η δόση. Ακόμη κι αν το επιτόκιο του δανείου είναι μεγάλο (ίσως και 6%) οι τράπεζες δεν αποδέχονται τη μείωσή του, παρ’ ότι ο δανειολήπτης μπορεί να είναι καλοπληρωτής ή στη χειρότερη περίπτωση να είναι σε ρύθμιση αλλά να πληρώνει κανονικά.
Ο νόμος Κατσέλη λήγει επί της ουσίας γι’ αυτό οι τράπεζες σπεύδουν είτε να κάνουν ρύθμιση είτε να προχωρήσουν σε αναγκαστικές εκτελέσεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, στις προστατευτικές του διατάξεις υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί περίπου 250.000 δανειολήπτες. Από αυτούς ένα 25% έχει ήδη λάβει οριστική απόφαση ή έχει απορριφθεί, με συνέπεια να εκκρεμούν 170.000 με 180.000 υποθέσεις. Από τα τέλη Οκτωβρίου και έπειτα όσοι έχουν επιλεγεί, στο πλαίσιο του διατραπεζικού project, θα δεχθούν πρόταση για “κούρεμα” 80% στα καταναλωτικά δάνεια έως 50.000 ευρώ και 40% – 45% στα στεγαστικά, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το 80% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου τους.
Καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο: Με δεδομένο ότι δεν φέρουν εγγυήσεις, η διατραπεζική ρύθμιση προβλέπει «κούρεμα» 80% για δάνεια έως 50.000 ευρώ ανά τράπεζα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ύψος του haircut είναι αντίστοιχο αυτού που δόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τους συστημικούς ομίλους, σε μία ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με… εξαφανισμένους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν είχαν αιτηθεί ένταξης στο νόμο Κατσέλη, πριν προχωρήσουν στις πωλήσεις σε funds. Πιο αναλυτικά, με επιστολές τους που απέστειλαν μαζικά πρότειναν την οριστική διευθέτηση της οφειλής, με την καταβολή μόλις του 1/10 αυτής. «Επρόκειτο για ένα “κούρεμα” της τάξεως του 90%, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και λοιπών χρεώσεων», εξηγούσαν στον «Ε.Τ.» τραπεζικές πηγές, προσθέτοντας πως οι ενδιαφερόμενοι είχαν περιθώριο το αργότερο ενός διμήνου για να απαντήσουν.
Στεγαστικό χαρτοφυλάκιο: Η ρύθμιση των «4» αφορά αποκλειστικά στην πρώτη κατοικία, καλύπτοντας δάνεια έως και 500.000 ευρώ. Βάσει αυτής, ο δανειολήπτης καλείται να αποπληρώσει το 80% της σημερινής αξίας του ακινήτου του. Εστω, δηλαδή, ότι έχει λάβει στεγαστικό δάνειο, ύψους 130.000 ευρώ και το ακίνητό του εκτιμάται στις 70.000 ευρώ. Η τράπεζα θα του προτείνει να πληρώσει, σε βάθος αρκετών ετών, το 80%, ήτοι 56.000 ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να «παγώνει» και εντέλει να «κουρεύεται». «Αυτό που κερδίζει ο δανειολήπτης με στεγαστικό προσφεύγοντας στο νόμο Κατσέλη είναι μία τρομακτική παράταση χρόνου, μιας και η εκδίκαση οριζόταν για μετά από οκτώ, 10 ή και 12 χρόνια και όχι μεγάλο “κούρεμα”, αφού εντέλει οριζόταν να αποπληρώσει το 80% με 85% της αξίας του ακινήτου», τονίζουν τραπεζικά στελέχη και συνεχίζουν: «Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να προσεγγίσουμε τους επίμαχους δανειολήπτες, προσφέροντας ρεαλιστικές ρυθμίσεις στο στεγαστικό, που, όμως, θεωρούνται… σίγουρες συγκριτικά με το ρίσκο μιας δικαστικής απόφασης».
Σε περίπτωση, πάντως, που αποδειχθεί ότι ο δανειολήπτης διαθέτει και άλλη ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας ξεπερνά το ύψος του δανείου, τότε δεν θα του προταθεί haircut, ενώ εγκαταλείπεται και η δυνατότητα αποπληρωμής του 80% της παρούσας αξίας του ακινήτου.
in.gr