Κοτσιφάκη: Όχι στον υβριδικό σταθμό Καβουσίου

10:27 π.μ. - Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022
10:10 π.μ. - Τετ, 19/27/2022
Image: Κοτσιφάκη: Όχι στον υβριδικό σταθμό Καβουσίου

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Ιεράπετρα, μιλά στον Ηχώ 99,8

Σε κοινή δήλωσή τους ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, και η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιεράπετρας, Μαρίας Κοτσιφάκη, αναφέρονται στον σχεδιαζόμενο Υβριδικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον δήμο Ιεράπετρας, τονίζοντας ότι αποτελεί πρόκληση για τον λαό της Ιεράπετρας η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, στις 17 Οκτωβρίου, για εγκατάσταση Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 22MW Φωτοβολταϊκό και 12MW Συσσωρευτές, στη θέση «ΧΑΛΕΠΑ» του Δήμου Ιεράπετρας ΠΕ Λασιθίου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποφάσισαν την παράδοση ακόμη μιας περιοχής του Λασιθίου για κερδοφόρες «πράσινες» επενδύσεις. Μοναδικό «κατά» η ψήφος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Προκαλεί το γεγονός ότι αγνόησαν επιδεικτικά τις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, του κοινοτικού Συμβουλίου Καβουσίου, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ Περιβάλλον Ιεράπετρας και κυρίως την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, που τάσσεται ενάντια στα σχέδια να γίνει το Λασίθι βιομηχανική ζώνη παραγωγής Ενέργειας, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι «πράσινοι» επενδυτές.

Παρά τις αρνητικές αποφάσεις, δίνουν το πράσινο φως στους ενεργειακούς ομίλους να καταστρέψουν το περιβάλλον της περιοχής, για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, την ίδια στιγμή που ο λαός πληρώνει πανάκριβα την Ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες και καταδικάζεται στην ενεργειακή φτώχεια, ακριβώς εξαιτίας αυτής της πολιτικής. Ο λαός της Ιεράπετρας χρειάζεται αποφασιστικά να σταματήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, επισημαίνουν.

Ακούστε τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 η κα Κοτσιφάκη

-

Διαβάστε αναλυτικά την κοινή  δήλωση

Κοινή δήλωση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, Αλέκου Μαρινάκη, και της δημοτικής συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιεράπετρας, Μαρίας Κοτσυφάκη, για τον σχεδιαζόμενο Υβριδικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον δήμο Ιεράπετρας.

Αποτελεί πρόκληση για τον λαό της Ιεράπετρας η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, στις 17 Οκτωβρίου, για εγκατάσταση Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 22MW Φωτοβολταϊκό και 12MW Συσσωρευτές, στη θέση «ΧΑΛΕΠΑ» του Δήμου Ιεράπετρας ΠΕ Λασιθίου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποφάσισαν την παράδοση ακόμη μιας περιοχής του Λασιθίου για κερδοφόρες «πράσινες» επενδύσεις.

Μοναδικό «κατά» η ψήφος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Προκαλεί το γεγονός ότι αγνόησαν επιδεικτικά τις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, του κοινοτικού Συμβουλίου Καβουσίου, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ και κυρίως την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, που τάσσεται ενάντια στα σχέδια να γίνει το Λασίθι βιομηχανική ζώνη παραγωγής Ενέργειας, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι «πράσινοι» επενδυτές.

Παρά τις αρνητικές αποφάσεις, δίνουν το πράσινο φως στους ενεργειακούς ομίλους να καταστρέψουν το περιβάλλον της περιοχής, για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, την ίδια στιγμή που ο λαός πληρώνει πανάκριβα την Ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες και καταδικάζεται στην ενεργειακή φτώχεια, ακριβώς εξαιτίας αυτής της πολιτικής!

Ο λαός της Ιεράπετρας χρειάζεται αποφασιστικά να σταματήσει αυτούς τους σχεδιασμούς. Αποδεικνύεται ότι οι κοινωνικοί διάλογοι, οι γνωμοδοτήσεις από δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια δεν έχουν αποφασιστική σημασία για να σταματήσουν τα έργα των μεγάλων ομίλων, που πατάνε πάνω στην κατεύθυνση της ΕΕ, την πολιτική της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την «πράσινη» Ενέργεια, για το πράσινο «new deal». Με τη στήριξη όλων των κομμάτων, εκτός ΚΚΕ, έχει δημιουργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για να γίνει το περιβάλλον πηγή κερδοφορίας για τους λίγους που εξασφαλίζουν γερές επιδοτήσεις από το κεντρικό κράτος και την ΕΕ για αυτές τις επενδύσεις .

Καλούμε τον λαό της Ιεράπετρας να ακυρώσει τους σχεδιασμούς των επενδυτών, των υποστηρικτών τους στην τοπική, περιφερειακή διοίκηση και στην κυβέρνηση. Να μην αφήσει να αναπτυχθούν κοντά σε προστατευόμενες περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους, οικισμούς έργα που καταστρέφουν τον τόπο του. Έργα που, αντί να μειώσουν το κόστος Ενέργειας που πληρώνει ο λαός, το εκτόξευσαν στα ύψη.

Η τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να εξασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των μορφών Ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον και φτηνό ρεύμα για τον λαό. Θα μπορούσε η Ενέργεια να ήταν αγαθό προσιτό σε όλες τις λαϊκές οικογένειες για να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Το κύριο εμπόδιο για αυτό είναι το κέρδος των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων και η ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας, με βάση τα συμφέροντά τους.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Με τους αγώνες του να επιβάλει λύσεις για την κάλυψη των δικών αναγκών στο σήμερα και να ανοίγει συγχρόνως τον δρόμο για να γίνουν βήματα για τον δρόμο ανάπτυξης που βάζει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση οι αγώνες θα δυναμώνουν και θα εμποδίζουν, θα ανατρέπουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Εδώ και τώρα απαιτούμε να παρθούν πίσω όλες οι εγκρίσεις για ΑΠΕ, να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, αιολικά , ηλιοθερμικά πάρκα. Ούτε σπιθαμή γης στους μεγάλους ομίλους της Ενέργειας.