Κορωνοϊός: «Αγγίζουν» τα 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο – Νέα μέτρα αν δε μπει «φρένο» στην πανδημία

7:51 π.μ. - Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020
07:08 π.μ. - Δευ, 31/51/2020
Image: Κορωνοϊός: «Αγγίζουν» τα 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο – Νέα μέτρα αν δε μπει «φρένο» στην πανδημία

Τα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Αύγουστο τρομάζουν τους επιστήμονες, καθώς υπήρξαν 5.791 νέα ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν αν μετά τη μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες, θα αρχίσουν πάλι τα νούμερα να ανεβαίνουν.

Τα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Αύγουστο τρομάζουν τους επιστήμονες, καθώς υπήρξαν 5.791 νέα ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον στους 35, αριθμός που – σύμφωνα με τους ειδικούς – δεν βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα σε σχέση με τον όγκο των κρουσμάτων που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα.

Πόσοι βρίσκονται σε καραντίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή καταγράφονται 3.544 ενεργά κρούσματα και 6.128 επαφές τους που βρίσκονται σε καραντίνα, συνολικά δηλαδή 9.672 άτομα.

ξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, 700-800 άτομα που ήταν σε περιορισμό έχουν εντοπιστεί να σπάνε την καραντίνα και να τους επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιμα.

Δύο νεκροί σε 24ώρες

Χθες, καταγράφηκαν 2 ακόμα θάνατοι λόγω του κοροναϊού με τη μαύρη λίστα να έχει φτάσει τους 262 νεκρούς.

Μετά τον χθεσινό απολογισμό, με τα 157 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, έσπασε το «φράγμα» των 10.000 συνολικών κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, φτάνοντας τα 10.134. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι πάνω από τα μισά εξ αυτών των κρουσμάτων είναι μόνο τον Αύγουστο!

Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου, έως τις 30 έχουν ανακοινωθεί 5.791 νέα κρούσματα, ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, έως και τις 31 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 4.343. Αυτός είναι -μεταξύ άλλων- και ο λόγος που παρά τη μείωση κρουσμάτων και σήμερα, οι επιστήμονες δεν προτρέχουν να μιλήσουν για υποχώρηση του ιού στη χώρα μας.

Τι λένε οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας

Οι επιστήμονες παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση συνεχίζουν να είναι προβληματισμένοι σημειώνονται ότι για να φανεί η πραγματική εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.

Το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε πως είναι θετικό το γεγονός ότι αποφύγαμε την εκθετική αύξηση, που πολλοί φοβόντουσαν και σταθεροποιηθήκαμε περίπου στα 200 νέα κρούσματα ημερησίως ωστόσο πρόσθεσε ότι «θέλει καιρό να αποδώσουν τα μέτρα».

«Θα πρέπει να περάσει ένας μήνας για να έχουμε μια πιο συνολική εικόνα, πριν μπούμε στη δύσκολη και επώδυνη περίοδο του χειμώνα και των κλειστών συγκεντρώσεων, που θα αποτελέσουν πρόβλημα» τόνισε.

Νέα μέτρα αν υπάρξει νέα έξαρση με τα κρούσματα

Μπορεί τα κρούσματα να μειώνονται, ωστόσο τόσο στην κυβερνητική, όσο και στην επιστημονική ομάδα δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.

Αυτό, γιατί η δυναμική των αριθμών αποτελεί το κριτήριο για την επόμενη ημέρα, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, να εξετάζουν νέα μέτρα για να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του κοροναϊού, εάν τα υφιστάμενα δεν αποδώσουν.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας, στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο Χαράλαμπος Γώγος, στο «τραπέζι» υπάρχουν σκέψεις για καθολική χρήση της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο, συζητείται παράλληλα το ενδεχόμενο να κλείνουν τα πάντα τα μεσάνυχτα, σε όλη την Ελλάδα.

Προβληματίζει η αύξηση των νοσηλειών

Αυτό που προβληματίζει, πάντως, τους επιστήμονες είναι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, αφού τυχόν έξαρση των μολύνσεων μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας. Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, μικρή αλλά σταθερή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των βαρέων περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική και διασωλήνωση.

«Έως πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχαμε θετικά κρούσματα, που όμως δεν χρειάζονταν νοσηλεία. Έκτοτε, οι κλίνες Covid σταδιακά γεμίζουν. Είναι άνθρωποι που έχουν καθυστερήσει να απευθυνθούν στο νοσοκομείο, γεγονός που ανοίγει τον κίνδυνο μετάδοσης στις επαφές τους» σημείωσε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου.

Σε κάθε περίπτωση, με την περίοδο επώασης του ιού να διαρκεί από 10-15 ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν πως ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας θα μπορούν να εξαχθούν μετά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αρχίσει να φαίνεται ο αντίκτυπος της επιστροφής των παραθεριστών του Δεκαπενταύγουστου.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι χθες  ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 157 νέες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι μετά από μέρες, αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Χθες καταγράφηκαν 41, ενώ σε τα 3 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο τα εισαγόμενα ανέρχονται σε 44. 

hxonews

Που εντοπίζονται

Από τα 113 εγχώρια κρούσματα, τα 14 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 8 με γνωστή συρροή και 5 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Στο «κόκκινο» βρέθηκε  για μια ακόμα ημέρα η Αττική με 50 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 16. Ιδιαίτερα ψηλά είναι και τα κρούσματα στο Ηράκλειο, με 11.

Αναλυτικά:

  1. 41 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  2. 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  3. 50  κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  4. 16 στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
  5. 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
  6. 2 στην Π.Ε. Ζακύνθου
  7. 11 στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή και 1 με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  8. 3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  9. 1 στην Π.Ε Καβάλας
  10. 1 στην Π.Ε. Καρδίτσας
  11. 1 στην Π.Ε Καστοριάς
  12. 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
  13. 2 στην Π.Ε. Κοζάνης
  14. 2 στην Π.Ε. Κυκλάδων
  15. 1 στην Π.Ε. Λάρισας
  16. 1 στην Π.Ε Λασιθίου
  17. 7 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 5 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
  18. 1 στην  Π.Ε. Ξάνθης
  19. 1 στην Π.Ε. Πέλλας
  20. 6 στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
  21. 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  22. 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
  23. 2 στην Π.Ε. Χανίων
  24. 1 στην Π.Ε. Χίου

Πάνω από 10.000 τα κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10134, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες, ενώ 2.078 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.448 (43.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

hxonews

Επιπλέον, 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 51.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

hxonews

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

hxonews

in.gr