Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα

5:42 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020
05:04 μ.μ. - Πέμ, 30/42/2020
Image: Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα

Στους 140 οι νεκροί, καθώς καταγράφηκε ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 15 νέα κρούσματα - 2.591 συνολικά - 38 διασωληνωμένοι

Στα 2.591 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλα 15 επιβεβαιωμένα το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των νεκρών συμπολιτών μας ανέρχεται στους 140, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος. 38 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, οι δέκα είναι γυναίκες, με το 87% να έχει υποκείμενο νόσγημα ή να είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.

74 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η καμπύλη στη χώρα μας παραμένει σταθερή, ενώ έκανε λόγο για αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα γίνονται τεστ σε όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα, ηλικιωμένους και υγειονομικούς. Παράλληλα, επισήμανε πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για διάγνωση, αλλά μόνο για επιδημιολογικούς λόγους.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εξέφρασε, ταυτόχρονα, την οργή του για όσους δήθεν γνωρίζουν περισσότερα για την πανδημία.

«Θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας ως μια μεγάλη νίκη, ως μια νίκη για να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε ευκαιρία για αντιπαράθεση. Χάρη στη θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.

Και συνέχισε σε έντονο ύφος: «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;».

«Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τα παιδιά, ο κ. Τσιόδρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι τα είχε χαρακτηρίσει «υγειονομικές βόμβες». Αν είχα πει κάτι τέτοιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να με είχατε καθαιρέσει την ίδια στιγμή. Κάνουμε το άνοιγμα αυτό (σ.σ. των σχολείων), εξήγησε, γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό. «Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με προσοχή, με συνεχή παρακολούθηση του Ρ» σημείωσε, ενώ ζήτησε επαγρύπνηση, σε περίπτωση που υπάρχει στην οικογένεια του παιδιού άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Πηγή Πρώτο Θέμα