Κορωνοϊός: Το σχέδιο για τα νησιά σε περίπτωση διασποράς – Ανησυχία με τα κρούσματα στη Ξάνθη

9:17 π.μ. - Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020
09:06 π.μ. - Παρ, 05/17/2020
Image: Κορωνοϊός: Το σχέδιο για τα νησιά σε περίπτωση διασποράς – Ανησυχία με τα κρούσματα στη Ξάνθη

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος εξηγούν

Για τα νέα κρούσματα κοροναϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ξάνθης, αλλά και για τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται σε Έλληνες και τουρίστες το καλοκαίρι μίλησαν στο MEGA ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος και ο Δήμαρχος Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης

Σχετικά με τα μαζικά τεστ, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως πλέον την ημέρα γίνονται 3-4.000 τεστ.

Μάλιστα , γίνονται σε ασυμπτωματικούς ως κομμάτι της επιτήρησης που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα περισσότερα από αυτά να βγαίνουν αρνητικά.

Όσον αφορά τα κρούσμα που εντοπίστηκαν σε κέντρο προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Νέας Καβάλας, ο κ. Σιωνίδης υποστήριξε είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν σε άλλες δομές εν μέσω πανδημίας καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο.

Για το λόγο αυτό με δική του απόφαση έκλεισαν τέσσερα δημοτικά σχολεία, ένα γυμνάσιο κι ένα λύκειο.

Από την πλευρά του ο κ. Καραδέδος υποστήριξε πως υπάρχει ανησυχία στην περιοχή, ωστόσο μια ακόμα καραντίνα θα ήταν καταστροφική για την τοπική οικονομία.

«Οι φωνές που μιλούν για νέα καραντίνα στην περιοχή θα αποτελέσουν ‘ταφόπλακα’ για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό που ζητάνε είναι η παρέμβαση του ΕΟΔΥ να είναι μια ουσιαστική και όχι μιντιακή διαχείριση της κρίσης.

Σχετικά με το κεφάλαιο τουρίστες και Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως πρόκειται για μία πρόταση που θα υλοποιηθεί σε έναν βαθμό αν και το προτιμότερο θα ήταν οι τουρίστες να προβαίνουν σε τεστ πριν επισκεφθούν τη χώρα.

Αν υπάρξουν μαζικά κρούσματα σε μια περιοχή, η προσπάθεια που θα γίνει περιλαμβάνει την περιχαράκωση της ροής των κρουσμάτων και τα τεστ στις επαφές. «Θα είναι αρκετό για να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση», υποστήριξε.

15 τα νέα κρούσματα το τελευταίο 48ωρο

Δεκαπέντε νέα κρούσματα του κοροναϊού καταγράφηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη χώρα, σύμφωνα με δελτίο του ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2952 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 55.2% άνδρες.

Από το σύνολο των 2952 κρουσμάτων, 652 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1702 (57.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

180 συνολικά οι θάνατοι

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 180 θάνατοι. Κατά πληροφορίες, ο 180ος νεκρός ήταν ο άνδρας που είχε καταλήξει στις 28 Μαΐου σε στρατιωτικό νοσοκομείο, αλλά ο θάνατός του δηλώθηκε σήμερα.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77.8% άνδρες).

Κρούσματα σε Ξάνθη, Κιλκίς, Βόλο

Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός είχε σημάνει σε Ξάνθη και Κιλκίς μετά από την εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Η Ξάνθη έχει συνολικά 80 κρούσματα κοροναϊού, την πλειονότητα δηλαδή από τα συνολικά 119 περιστατικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το γεγονός ότι η Ξάνθη είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας με τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού αποτυπώνεται στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ.

Στο Κιλκίς, μία έγκυος γυναίκα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών της Νέας Καβάλας, βρέθηκε θετική στον κοροναϊό. Η δομή, στην οποία φιλοξενούνται 1.550 άτομα έχει μπει από χτες το βράδυ σε καραντίνα και φυλάσσεται η είσοδός της από την Αστυνομία.

Τέλος, στον Βόλο βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό μία έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της.

Ήδη σε καραντίνα 14 ημερών έχουν τεθεί όλα τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Η γυναίκα είναι έγκυος στον έκτο μήνα, ενώ ο σύζυγός της εργάζεται ως προπονητής ποδοσφαίρου σε ακαδημία της πόλης.

Την ίδια στιγμή, κλειστή θα παραμείνει αύριο η ΔΟΥ Βόλου, προκειμένου να γίνει απολύμανση του κτηρίου, καθώς η μητέρα της 30χρονης εγκύου εργάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το thenewspaper.gr, συναγερμός έχει ξεσπάσει σε δύο σχολικές μονάδες της Νέας Ιωνίας Βόλου, αφού τα πεθερικά της γυναίκας είναι γυμναστές και επέστρεψαν στα μαθήματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ειδικό σχέδιο για την Ξάνθη

Ουρές προκειμένου να υποβληθούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κοροναϊό σχημάτισαν οι Ξανθιώτες, καθώς μετά από πληροφορίες για νέα κρούσματα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ εγκαταστάθηκαν σε κέντρα της πόλης.

Σημειώνεται πως οι έλεγχοι αποφασίστηκαν μετά από τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, του Προέδρου του ΕΟΔΥ και άλλων, οι οποίοι και ενεργοποίησαν ειδικό σχέδιο για την εξάλειψη των συνεχών κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Το σχέδιο ενεργοποιείται από σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι και περιλαμβάνει εκατοντάδες μοριακούς ελέγχους στους κατοίκους της περιοχής από υγειονομικά συνεργεία του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στους 4 δήμους της περιοχής έως το Σάββατο 6/6.

in.gr